Made in Greece το Διαμάντι: Το αγρόκτημα - γη της Εδέμ με λαχανικά & φρούτα, ζαρζαβατικά βιολογικά ολόφρεσκα

Σε μία περίοδο που η φράση «βιολογικά προϊόντα» ήταν άγνωστη στη χώρα μας, η διαπίστωση ότι οι καλλιεργητές της εποχής χρησιμοποιούν πολλά φυτοφάρμακα και λιπάσματα κάνει τον Χριστόφορο Διαμάντη, να στρέψει το ενδιαφέρον του προς αυτή την κατεύθυνση. 

Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του `80 και παρά την ενασχόλησή του με τις ξυλουργικές εργασίες και τις κατασκευές, αφιερώνει πολύ χρόνο στην καλλιέργεια χωρίς τη χρήση φαρμάκων και λιπασμάτων. Πολύ γρήγορα, τα πρώτα του προϊόντα είναι γεγονός.  «Η αρχή έγινε με ένα μποστάνι και κηπευτικά για την οικογένεια μου, αλλά αυτό ήταν αρκετό για να με πείσει ότι πρέπει να αφιερώσω πολύ περισσότερο από το χρόνο μου προς αυτή την κατεύθυνση», μας λέει ο  Χριστόφορος Διαμάντης. Το 1985 άρχισε να λειτουργεί η μονάδα του, με ευρεία παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων.
Η εποχή της λαϊκής

Μετά τις επιτυχείς πρώτες καλλιέργειες, έβγαλε άδεια παραγωγού και πάνω στα προϊόντα τοποθετούσε τότε μία ταμπέλα «βιολογικά – οικολογικά» καθώς τα είχε καλλιεργήσει μόνο με κοπριά και καθόλου φυτοφάρμακα. Ωστόσο, επειδή σχεδόν κανείς δεν γνώριζε εκείνη την εποχή τη σημασία των βιολογικών, το αντικατέστησε με τη λέξη «παραδοσιακά», που γινόταν πιο εύκολα κατανοητό. Παράλληλα, γνωρίστηκε με τους ιδιοκτήτες ενός μαγαζιού με παραδοσιακά προϊόντα στο Θησείο, το «Ανοιχτό σχολείο», που του πρότειναν να τους δίνει όλα τα προϊόντα του.

Οι δραστηριότητες που ανέπτυξε και η κινητικότητά του στον τομέα των βιολογικών προϊόντων, συνέβαλε στη δημιουργία του Συλλόγου Οικολογικής Γεωργίας Ελλάδος (Σ.Ο.Γ.Ε.). Πανελλαδικός σύλλογος, με μεγάλη δράση, που είχε στόχο την προώθηση της βιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, την ενεργοποίηση αγροτών αλλά και καταναλωτών. Ταυτόχρονα, σε ένα από τα κτήματα -το πιο εύκολα προσβάσιμο καθώς βρίσκεται δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθωνομάχων-, άρχισαν οι επισκέψεις των φίλων καταναλωτών βιολογικών προϊόντων, που ήθελαν να δουν από κοντά πώς γίνονται οι βιολογικές καλλιέργειες, καθώς και να προμηθευτούν τα προϊόντα κατευθείαν από την παραγωγή. 
Πρωτόγνωρο για την εποχή, αλλά ήταν τόσο ενδιαφέρον και καινοτόμο, που δεν ήταν λίγοι αυτοί που αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια. Αυτό έπαιξε κάποιο ρόλο και στην επιλογή του ονόματος «Διαμάντι», σε λογοπαίγνιο με το όνομα του ιδιοκτήτη.


Οι πρώτες βιολογικές λαϊκές
Μια δική του προσπάθεια ήταν και η δημιουργία των πρώτων βιολογικών λαϊκών. Ο Χριστόφορος Διαμάντης, στις αρχές του 1990 υλοποίησε την ιδέα του Γαβριήλ Πανάγου, στο υπόγειο του σπιτιού του Γιώργου Τσακίρη, μέλους του Συλλόγου Οικολογικής Γεωργίας, πουλώντας κάθε απόγευμα Δευτέρας τα προϊόντα του κτήματος, στην περιοχή της Πεύκης. Σύντομα, συνέπραξε μαζί τους και ο βιοκαλλιεργητής Γ. Καραντώνιας. Τα μέλη των βιοκαλλιεργητών αυξήθηκαν και ο χώρος δεν ήταν πλέον επαρκής. Η πώληση των προϊόντων συνεχίστηκε έξω από το σπίτι ενός μέλους στο Χαλάνδρι και αργότερα σε μία αυλή στην Κηφισιά...
Το πρόβλημα του χώρου δεν έπαψε να υπάρχει, μέχρι που κάποιος πελάτης πρότεινε στον δήμαρχο Χαλανδρίου τη μετεγκατάστασή τους εκεί, οπότε και παραχωρήθηκε μια παιδική χαρά. «Το ίδιο συνέβη και με τους δήμους Φιλοθέης, Περιστερίου και αργότερα με πολλούς ακόμα, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν δημιουργηθεί βιολογικές λαϊκές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας», σημειώνει ο πρωτεργάτης και σ' αυτό Χριστόφορος Διαμάντης.


Τα γαλακτοκομικά και η νέα γενιά
Μετά τις σπουδές της ως δασολόγος – περιβαλλοντολόγος, η Μαρία Διαμάντη, κόρη του Χριστόφορου, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα της και έχοντας παρόμοιες ευαισθησίες άνοιξε το 1993 το πρώτο κατάστημα με βιολογικά σκευάσματα για τη φυτοπροστασία. Πλέον, μαζί με το σύζυγό της το Σπύρο Χρυσούλα συνεχίζει την παράδοση από το 1999, επεκτείνοντας τις παραγωγικές δραστηριότητες του αγροκτήματος και στην κτηνοτροφία, με την παραγωγή βιολογικού γάλακτος, βιολογικού γιαουρτιού και παραδοσιακής φέτας. 
Σήμερα, με 180 στρέμματα υπαίθριες καλλιέργειες και 12 στρέμματα θερμοκηπίου, συνεχίζουν να πιστοποιούνται από τον οργανισμό Βιοελλάς. Ο στάβλος 1000 τ.μ. με κοπάδι αιγοπροβάτων και το εργαστήριο παραγωγής γιαούρτης είναι επίσης πιστοποιημένα.


Τα προϊόντα
Στις καλλιέργειες του αγροκτήματος παράγονται εποχιακά κηπευτικά, λαχανικά θερμοκηπίου και φρούτα, ανάλογα με την εποχή. Η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας όσον αφορά την επιλογή των σπόρων, τη λίπανση και τη φυτοπροστασία. Οι σπόροι, σε μεγάλο ποσοστό, προέρχονται από ντόπιες ποικιλίες. Η λίπανση στα κτήματα γίνεται με κοπριά από τα ζώα του αγροκτήματος και κόμποστ, όλα ιδιοπαραγόμενα. Η φυτοπροστασία γίνεται με ελάχιστα βιολογικά φυτοφάρμακα και μόνον όταν αυτό είναι αναγκαίο, γιατί τα κτήματα με την πάροδο των πολλών ετών βιοκαλλιέργειας έχουν αποκτήσει την σωστή οικολογική ισορροπία. 
Επίσκεψη στο αγρόκτημα
Μία ωραία εκδρομή με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο μπορεί να αποτελέσει η επίσκεψη στο αγρόκτημα Διαμάντι, δίπλα στην παραλία του Μαραθώνα και μία ανάσα από τον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου Μαραθωνομάχων. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει πως καλλιεργούνται τα βιολογικά προϊόντα, πως παρασκευάζεται το κομπόστ, αλλά και κάποια από τα ζώα, όπως ένα ζευγάρι αγριογούρουνα, μοσχαράκια, πρόβατα, πάπιες, χήνες, κότες και διάφορα άλλα. Σ΄ένα τμήμα του κτήματος έχουν φυτευτεί βότανα και μυρωδικά της ελληνικής γης ενώ στο φυτώριο μπορείτε να δείτε τη διαδικασία καλλιέργειας από την αρχή της. Παράλληλα, οι μικροί επισκέπτες εκτός του ότι θα μάθουν χρήσιμα πράγματα για τη φύση και τις καλλιέργειες μπορούν να παίξουν στα δεντρόσπιτα του κτήματος αλλά και σε διάφορα άλλα παιχνίδια.


Κατά την επίσκεψη στο κτήμα, όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει φρεσκοκομμένα λαχανικά και φρούτα εποχής καθώς και τα γαλακτοκομικά στο κιόσκι του αγροκτήματος. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οργανώνονται επισκέψεις σε όλα τα σημεία, το στάβλο και το εργαστήριο γαλακτοκομικών. Η επίσκεψη στο αγρόκτημα μπορεί να γίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 9 το πρωί έως τη δύση του ηλίου.
Τα προϊόντα του αγροκτήματος Διαμάντι τα βρίσκουμε:
Στις βιολογικές λαϊκές.
Στο αγρόκτημα, κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 9 το πρωί, μέχρι τη δύση του ηλίου.
Θησέως 2 & Aγ. Παρασκεύης, Τύμβος - Μαραθώνα, Τηλ: 22940 67866, www.agroktimadiamanti.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ