Έρχονται οι αστυνομικοί με τα ποδήλατα - Οι ορθοπεταλιές αλά... «Μαϊάμι»‏ θα κάνουν ''πρεμιέρα'' στη ΔΕΘ

Οι αστυνομικοί με τις... βερμούδες αλά «Μαϊάμι» και τα ηλεκτροκίνητα ποδήλατα θα κάνουν εγκαίνια λειτουργίας στο περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης.

 

Δύο από αυτούς θα γίνουν ο πόλος έλξης φορώντας τη νέα καλοκαιρινή στολή (υπάρχει και χειμερινή), που θα αποτελείται από κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά της ΕΛ.ΑΣ., βερμούδα μέχρι το γόνατο, όλα χρώματος μπλε, και τον εξοπλισμό προστασίας όπως κράνος, γάντια και τον ατομικό οπλισμό χωρίς όμως το αλεξίσφαιρο γιλέκο.

Η καινοτομία, που έχει τεθεί σε εφαρμογή άλλες τρεις φορές στο παρελθόν (2002-2009-2012) αλλά δεν μακροημέρευσε, ήταν ανάμεσα στις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του πρώην αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, την οποία είχε αναλάβει προς υλοποίηση ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Πιλοτικά

Ο νέος θεσμός θα λειτουργήσει πιλοτικά σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κέντρα και πεζόδρομους εμπορικής δραστηριότητας στην Αθήνα (Ακρόπολη-Πλάκα-Μοναστηράκι), στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στα Χανιά και το Ναύπλιο. Ήδη έχουν επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί για τις ανάγκες του αστυνομικού έργου 15 ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, τα οποία θα διατεθούν στις συγκεκριμένες περιοχές. Η στελέχωση του θεσμού θα γίνει από άνδρες και γυναίκες αστυνομικούς, που θα μιλούν ξένες γλώσσες και θα περιπολούν ανά τριάδες στα σημεία των περιοχών που θα οριστούν από τις αστυνομικές διευθύνσεις. Η παρουσία τους θα έχει αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα στην εκδήλωση ληστειών, κλοπών, πορτοφολιών, που καταγράφονται σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, επέμβαση όταν χρειαστεί, άμεση ειδοποίηση για ενίσχυση από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές και συμβουλευτική διευκόλυνση πολιτών και τουριστών. Αν και πρόκειται για μια σοβαρή καινοτομία, συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για σπασμωδικές κινήσεις και όχι συντονισμένα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αστυνόμευσης, και επισημαίνουν πως «ποδηλάτες αστυνομικοί» είχαν υπάρξει άλλες τρεις φορές στο παρελθόν, θεσμός όμως που έληξε άδοξα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Α.Τ. για τουρίστες

Την ίδια ώρα, αν και τελειώνει το καλοκαίρι, μία ακόμη εξαγγελία που είχε μείνει σε εκκρεμότητα και είχε αναλάβει ο κ. Αναγνωστάκης, αυτή της ίδρυσης γραφείου εξυπηρέτησης τουριστών με τη δημιουργία ενός ιδιότυπου Αστυνομικού Τμήματος, ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και μάλιστα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Μετά την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δόθηκε ένας ασφαλής χώρος σε στοά της πλ. Κλαυθμώνος στην οδό Σταδίου προκειμένου να στεγαστεί η αρμόδια αστυνομική υπηρεσία. Το Α.Τ. Τουριστών θα στελεχωθεί αρχικά από οκτώ αστυνομικούς και θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε δύο βάρδιες των τεσσάρων αστυνομικών, που γνωρίζουν πολλές ξένες γλώσσες.

Οι αστυνομικοί θα υποδέχονται δηλώσεις κλοπών ή άλλων περιστατικών με θύματα τουρίστες που έρχονται στην Αθήνα, ώστε να αποφεύγεται η πολύωρη παραμονή τους σε Α.Τ. του κέντρου της πόλης για να πάρουν μία βεβαίωση απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων ή των ασφαλισμένων αντικειμένων που εκλάπησαν από αυτούς. Πολλοί από τους αλλοδαπούς επισκέπτες της πόλης «σιχτίριζαν» την επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού τους μόνο και μόνο εξαιτίας αυτής της ταλαιπωρίας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα συνδέεται online με τα γειτονικά τμήματα Ασφαλείας, προκειμένου να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για διάφορα αδικήματα σε βάρος τουριστών, και θα μπορεί να εκδίδει άμεσα τις σχετικές βεβαιώσεις απώλειας. Σε όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής θα ενημερώνονται οι αλλοδαποί επισκέπτες με φυλλάδια για την ύπαρξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξυπηρέτησής τους, μαζί με σχετικές οδηγίες.

4x4 μέσω ΕΣΠΑ

Στο μεταξύ σε περίπου 15 ημέρες θα γίνει η παραλαβή των 226 πετρελαιοκίνητων τζιπ 4x4, η προμήθεια και αγορά των οποίων έγινε μέσω της αξιοποίησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η κατανομή των συγκεκριμένων οχημάτων σε διάφορες αστυνομικές διεύθυνσης της χώρας έχει ήδη γίνει αλλά η διανομή τους θα ολοκληρωθεί μετά τις εκλογές. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα δοθούν κυρίως για την ενίσχυση υπηρεσιών της Τροχαίας και προστασίας των συνόρων.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ