ΚΘΒΕ: "Οργίστηκα με τις αμοιβές του Γιάννη Βούρου & ο Τσακίρογλου δημιούργησε χρέη λέει ο νέος διευθυντής

Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στο Βασιλικό Θέατρο & μίλησε με αριθμούς για να ασκήσει συγκεκριμένη κριτική σχετικά με το ύψος των αμοιβών που δόθηκαν τα τελευταία χρόνια σε συντελεστές παραστάσεων της κρατικής σκηνής της Θεσσαλονίκης. 

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του ΔΣ Άρης Στυλιανός ανακοίνωσε ότι θα διατάξει λογιστικό και διαχειριστικό έλεγχο για τα τελευταία χρόνια. «Δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν χωρίς στοιχεία» επιφυλάχθηκε προς το παρόν ο ίδιος.

Αμοιβές και χρέη

Αναρωτήθηκε, για παράδειγμα ο κ. Αναστασάκης, για την επιλογή της προηγούμενης καλλιτεχνικής διεύθυνσης να ανεβάσει το Alexander the Great, μία παραγωγή ύψους πάνω από 400.000 ευρώ, μέσα σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, που το ΚΘΒΕ δυσκολευόταν να ανταποκριθεί ακόμη και στα λειτουργικά του έξοδα, ενώ είχε απλήρωτους τους εργαζόμενους του. 


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θεωρεί ο ίδιος ότι η ευθύνη είναι κυρίως του απερχόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιάννη Βούρου, δεν σχολίασε  τις αμοιβές του προκατόχου του για σκηνοθεσίες και τις δραματουργικές επεξεργασίες που έκανε για παραστάσεις στο ΚΘΒΕ. «Το ρεκόρ των αμοιβών, την πρώτη δεύτερη και τρίτη θέση στις αμοιβές συντελεστών την προηγούμενη περίοδο (ενν. κατά τη διάρκεια τη θητείας του Γ. Βούρου) στο ΚΘΒΕ την κατέχει ο Γιάννης Βούρος» 
Σε αποκάλυψη αριθμών προέβη ο κ Αναστασάκης σχετικά με τον προκάτοχο του  :"Στους 26 μήνες της θητείας του ο απερχόμενος καλλιτεχνικός διευθυντής αμείφθηκε -πέραν του κανονικού του μισθού- με 84.500€ από τα οποία έχει εισπράξει ήδη 68.500€ "
Οι αμοιβές αφορούν τέσσερις σκηνοθεσίες σε ισάριθμες παραγωγές, σε δύο από τις οποίες έκανε και τη δραματουργική επεξεργασία, ενώ εισέπραξε, σύμφωνα με τον Γ. Αναστασάκη, «αμοιβή-ρεκόρ για το ΚΘΒΕ, 23.000€», για τη σκηνοθεσία του «Γλάρου».


«Οργίστηκα, θύμωσα, εκνευρίστηκα, ξαφνιάστηκα όταν τα είδα όλα αυτά. Αν κάποια στιγμή κάνω μια δουλειά για το Κρατικό Θέατρο, για λόγους ευθιξίας, δεν θα πληρωθώ καλύτερα από τους άλλους», είπε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, προσθέτοντας ότι «είναι απαράδεκτο να συνάπτει ένας διευθυντής προφορικές συμφωνίες με τους συντελεστές των παραστάσεων και πλέον όλα τα συμβόλαια θα αναρτώνται στη Διαύγεια».

Σε επισήμανση δημοσιογράφων για το γεγονός ότι αναφέρεται στο πρόσωπο του κ. Βούρου, χωρίς να είναι ο ίδιος παρών,απάντησε αφενός ότι όλα τα ποσά είναι ανηρτημένα στη «Διαύγεια» αφετέρου ότι ο ίδιος δεν έχει κάτι να χωρίσει με τον Γιάννη Βούρο, ο οποίος και του είχε προτείνει πέρσι να σκηνοθετήσει την «Τρελοβγενιώ», συνεργασία για την οποία ο Γ. Αναστασάκης τον ευχαριστεί θερμά. Η μηνιαία αμοιβή του εκάστοτε καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου είναι ανεξάρτητη από τις συνεργασίες του σε παραγωγές και ανέρχεται στα 2100 ευρώ καθαρά.

Ομως, το όνομα του κ. Βούρου δεν ήταν το μόνο που προέκυψε τη ροή της συνέντευξη τύπου, καθώς έγινε λόγος και για τον Νικήτα Τσακίρογλου, «κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους στο ΙΚΑ, ένα από τα επιμέρους μεγαλύτερα οικονομικά «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει το ΚΘΒΕ σήμερα» πρόσθεσε ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου.

Προκειμένου να βγει πό αυτήν την οικονομική δυσπραγία το θέατρο, ο Γιάννη Αναστασάκης θεωρεί αναγκαία την αναπροσαρμογή των αμοιβών προς τα κάτω των συντελεστών των παραγωγών. Για τις παραγωγές της νέας σεζόν, έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με τους εκάστοτε καλλιτέχνες με επιτυχία, τόνισε ο ίδιος.

«Γενναιόδωρη» τιμολογική πολιτική

Εκπληξη για πολλούς ήταν η …πτώση των τιμών των εισιτηρίων του ΚΘΒΕ. Ελεύθερη είσοδος (με κράτηση καθώς θα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των θέσεων) για τους άνεργους ακόμη και το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή, γενική είσοδο στα 5 ευρώ για τις λαϊκές παραστάσεις τις Τετάρτες και Πέμπτες και 5 ευρώ γενική είσοδος για τους πολύτεκνους είναι κάποιες από τις πιο γενναίες «παροχές» της νέας τιμολογιακής πολιτικής. Από αυτήν αναμένει αύξηση των εισιτηρίων, η οποία, όμως, πρέπει να είναι πραγματικά αξιόλογη, για να δώσει έσοδα.

Ρεπερτόριο & νεανική σκηνή 

Το φθινόπωρο μπαίνει με την Νεανιική Σκηνή να ανεβάζει το «Ρωμαίο και Ιουλιέτα on the road» στη Μονή Λαζαριστών (4 Οκτωβρίου), την επανάληψη τη κωμωδίας του Δ. Ραγκαβή, «Του Κουτρούλη ο γάμος» για όσους δεν το είδαν το καλοκαίρι, επίσης στη Μονή Λαζαριστών (9 Οκτωβρίου), τον «Γλάρο» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Γ. Βούρου, που ανέβηκε μόλις για την πρεμιέρα του την περασμένη σεζόν (28 Οκτωβρίου την ΕΜΣ) και τον «Μυστικό Κήπο» της Φράνσις Χόντγκσον Μπαρνέτ, που ανεβαίνει πρώτη φορά από το ΚΘΒΕ στις 11 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Τόλη.

Εξαιρετικά σύντομη και σεμνή η τοποθέτηση τη αναπληρώτρια διευθύντριας Μαρίας Τσιμά. «Ανήκω στο δυναμικό του θεάτρου και γνωρίζω πολύ καλά κι από μέσα τα προβλήματά του. Καθήκον μου να επιδιώξω από την νέα θέση μου τη συνεργασία, το »μαζί» γιατί ο καθένας του ξεχωριστά δε είναι τίποτα» υπογράμμισε.

Ούτε σταρ ούτε κομματάρχες

Ο νέος πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ, ο πανεπιστημιακός καθηγητής Αρης Στυλιανού τόνισε :  «Το νέο ΔΣ αποτελείται από ανθρώπους πολύ αξιόλογους, πανεπιστημιακοί οι περισσότεροι, που αναλάβαμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Δεν είμαστε ούτε πολιτικοί, ούτε κομματάρχες, ούτε σταρ. Παρά πολίτες αυτής τη πόλης που αγαπούμε το θέατρο. Πολλοί λένε ότι πρόκειται για »ηλεκτρική καρέκλα». Δεν έχουν και τόσο άδικο. Θα το παλέψουμε, όμως, με όλες μας τι δυνάμεις και τη βοήθεια των εργαζομένων του θεάτρου. Το μεγάλο αγκάθι βέβαια είναι το οικονομικό».

Στόχος η εξωστρέφεια και η αύξηση των χορηγιών – στόχοι και οι δύο και της προηγούμενης διοίκησης – και η προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα, καθώς το κόστος του ΙΚΑ και των λειτουργικών εξόδων δεν μπορεί να συμπιεστεί περαιτέρω. «Ο,τι μπορεί να περικοπεί θα περικοπεί»υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος του ΔΣ. Η θητεία αυτού του ΔΣ λήγει το ερχόμενο Ιούνιο.

Η απάντηση του Βούρου

«Προτιμήστε να αποτύχετε πρωτότυπα παρά να αποτύχετε μιμούμενος κάποιον άλλον» προτρέπει με επιστολή απάντησης προς τον αντικαταστάτη του ο απελθών καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, μόλις 24 ώρες μετά την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Γιάννης Αναστασάκης στην πρώτη του συνέντευξη τύπου -παρουσίαση του προγράμματος του θεάτρου- επικαλούμενος «παχυλές» αμοιβές του προκατόχου του για σκηνοθεσίες παραστάσεων και επιλογές παραγωγών που έπληξαν οικονομικά το ήδη πάσχον θέατρο.

Ο κ. Βούρος επικαλούμενος τη διαφορά μεταξύ «αλήθειας» και «θεάτρου», απαντά μεταξύ άλλων σε έντονο ύφος και με βαρείς χαρακτηρισμούς:

«Το καθαρό ποσό που μέχρι στιγμής έχω εισπράξει είναι αποτυπωμένο πεντακάθαρα στις φορολογικές μου δηλώσεις όπως και στο 'πόθεν έσχες' μου. Οι αμοιβές αυτές, ιδίου ύψους όπως και άλλων σκηνοθετών και συντελεστών που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ, φέτος, με πρωτοβουλία δική μου, έχουν περικοπεί σε σχέση με πέρσι κατά περίπου 25-30%. Θα πρέπει επιπρόσθετα να αναφέρω πως τα τελευταία χρήματα που πήρα βάσει επίσημου υπογεγραμμένου τιμολογίου είναι στις 2/2/2015».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ