Γερμανία απειλεί Ουγγαρία: Δεν θα σας δώσουμε λεφτά αν υψώνετε αγκαθωτά συρματοπλέγματα στους πρόσφυγες

Εν μέσω απόλυτου χάους στα ευρωπαϊκά σύνορα και σκηνών-όνειδος για την Ευρώπη του σήμερα, ο καγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί εκ νέου -βάζοντας σε πρώτο πλάνο την Ουγγαρία- ότι δεν μπορούν να υπολογίζουν ότι θα χρηματοδοτούνται από τις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες υψώνοντας αγκαθωτά συρματοπλέγματα και κλείνοντας τις πύλες στους πρόσφυγες.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ επανέλαβε την απειλή που είχε εξαπολύσει στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ περί περικοπών στις χρηματοδοτήσεις στη σκιά της αποτυχίας της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ εξαιτίας της αντίστασης κρατών της κεντρικής Ευρώπης στην αποδοχή υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων.

Ο Γκάμπριελ, αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), υπογράμμισε ότι ενώ η Γερμανία ανοίγει γυμνάσια, στρατόπεδα και σπίτια για να στεγάσει τις οικογένειες των προσφύγων, άλλες χώρες «τοποθετούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα στα σύνορά τους και κλείνουν τις πύλες».

Το σχόλιο απευθυνόταν κατά τα φαινόμενα στην Ουγγαρία, η οποία έχει κατασκευάσει φράχτη 175 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία και χτίζει άλλον έναν στα σύνορα με την Κροατία για να εμποδίσει τους πρόσφυγες να μπαίνουν στο έδαφός της.

«Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα αξιών που βασίζονται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη. Και αυτοί που δεν συμμερίζονται τις αξίες μας δεν μπορούν να υπολογίζουν στα χρήματά μας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο, μεγαλύτερο από εκείνο που αντιμετώπισε με την οικονομική κρίση ή την ελληνική κρίση» σημείωσε.

 

Ουγγρικό μπλόκο σε κομβόι με πρόσφυγες (και) από την Κροατία

Παγιδευμένοι στη νοτιοανατολική Ευρώπη φαίνεται πως είναι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η ουγγρική Αστυνομία απαγόρευσε σε 19 λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος μέσω των συνόρων με την Κροατία, τη στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αποκλειστεί στην Ουγγαρία, τη Σερβία και την Αυστρία, λόγω του μπαράζ αναστολών της συνθήκης Σένγκεν στην Ευρώπη.

Η Κροατία είναι μια από τις λίγες βαλκανικές χώρες που έχει αποφασίσει να επιτρέψει την ελεύθερη διάβαση από το έδαφός της, και διέθεσε τα οχήματα για την μεταφορά των ανθρώπων αυτών έως τη μεθόριο. Φαίνεται όμως ότι ούτε αυτή η οδός είναι διαθέσιμη για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία.

Περίπου 14.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Κροατία τις τελευταίες δυο ημέρες, μετά την ανακοίνωση του Ζάγκρεμπ πως προτίθεται να μην κλείσει τα σύνορά του.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς έχει καταστήσει σαφές ότι οι εισελθόντες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μείνουν στο κροατικό έδαφος, αλλά θα ανακατευθυνθούν προς Ουγγαρία και Σλοβενία, οι οποίες όμως έχουν επιβάλει ελέγχους σε πολλά σημεία των συνόρων τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ