Οι εφοπλιστές αναλαμβάνουν το χρέος!! Τρίψτε τα μάτια σας!! Μακάρι πάντως...

Ο 33χρονος Peter Nomikos από τη Θήρα, εκ των δημιουργών της μπίρας Volkan, είναι ιδρυτής του αμερικανικού οργανισμού Greece Debt Free Inc (GDF), ενός μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους.


Ο 33χρονος Peter Nomikos από τη Θήρα, εκ των δημιουργών της μπίρας Volkan, είναι ιδρυτής του αμερικανικού οργανισμού Greece Debt Free Inc (GDF), ενός μη κυβερνητικού και μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που επιτρέπει σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους.

Η λογική είναι απλή -για τους Αμερικανούς οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με αυτήν τη μορφή «χορηγιών - δωρεών». Το GDF δέχεται δωρεές με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος (ονομαστική αξία).

Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων. Το GDF δεν αγοράζει ομόλογα από το ελληνικό κράτος, δεν χρηματοδοτεί το ελληνικό κράτος, αλλά αγοράζει τίτλους από τρίτους στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 27/4/2012 η τρέχουσα αξία των διετών ομολόγων ήταν περίπου 20 λεπτά για κάθε 100 λεπτά που το ελληνικό κράτος όφειλε στους κατόχους ομολόγων. Αυτό σημαίνει ότι το GDF μπορεί να αγοράσει ομόλογα στα 20 λεπτά.

Αλλά η ελληνική κυβέρνηση ακόμα οφείλει 100 λεπτά στους ομολογιούχους. Επειδή όμως το GDF τώρα είναι ο κάτοχος των ομολόγων, μπορεί να απαλλάξει το ελληνικό κράτος από τα 100 λεπτά που αυτό οφείλει.

Επομένως, για κάθε 0,20 ευρώ που δίνει το GDF, αφαιρείται 1 ευρώ από το δημόσιο χρέος. Ήδη μέσα σε διάστημα μερικών ημερών έχουν συγκεντρωθεί 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους, σε συνεργασία με τον εφοπλιστή Μαρινάκη του Ολυμπιακού.

Αυτήν τη στιγμή σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου € 24.800, ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου € 3.000. Το GDF επιτρέπει επίσης τον κόσμο να ψηφίσει online και να επιλέξει προϊόντα να φέρουν το λογότυπο του GDF και να συνεισφέρουν το 50% της αξίας των κερδών τους για τη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους με τον ίδιο τρόπο.

Όπως συμβαίνει με την μπίρα Volkan, η οποία εδώ και λίγο διάστημα σερβίρεται στο εστιατόριο του chef Gordon Ramsey's Petrus στο London. Για να διατηρήσει τον λογότυπο του GDF, κάθε προϊόν που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δεσμεύεται για την υπαγωγή του στον κανόνα του 50% - δηλαδή στη διάθεση του 50% της αξίας των κερδών του για τη μείωση του εθνικού χρέους.

Εάν ένα προϊόν παύσει να ακολουθεί τον κανόνα του 50%, η άδεια συμμετοχής του στο GDF ανακαλείται δημοσίως, ενώ οι χρήστες θα ειδοποιούνται σχετικά μέσω του Facebook, του Twitter, του GreeceDebtFree.com και του ενημερωτικού δελτίου.

Βέβαια, υπάρχουν και οι σκεπτικιστές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα είχε περισσότερο νόημα τα χρήματα να κατευθυνθούν σε δωρεές και σε αγορά φαρμάκων για τους φτωχούς Έλληνες.

Οι διαδικασίες του GDF λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας του Delaware. Υπόκειται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που αποκλείουν πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζόμενους, διοικείται από εθελοντές και ενδιαφερόμενους πατριώτες, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του είναι αμελητέα.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Peter Nomikos, απόφοιτος από το Princeton University, πέραν όλων των άλλων, είναι αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης.

Πηγή: www.ellinikoproion.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ