Πλημμύρες & καταστροφές σε όλη τη χώρα - Καλαμάτα, Πρέβεζα & Πάτρα δοκιμάζονται από την κακοκαιρία

Η μεταβολή του καιρού έχει ξεκινήσει από την Κυριακή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα που συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Ηδη η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 100 κλήσεις για άντληση υδάτων, πτώση αντικειμένων και κοπή δέντρων.

Tα δρομολόγια του ΗΣΑΠ διακόπηκαν για περισσότερα από 20 λεπτά, όταν ένα δέντρο έπεσε, λόγω της κακοκαιρίας, στις γραμμές του τρένου, στον σταθμό στο Θησείο.

Η κακοκαιρία κατεβαίνει νότια και βρίσκεται ήδη και στην Αττική. 

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Από σήμερα το πρωί Καλαμάτα, Πρέβεζα, Σκάλα Λακωνίας, Ιθάκη, Πάτρα δοκιμάζονται από την κακοκαιρία.


Ανεμοστρόβιλος σάρωσε τη Σκάλα Λακωνίας

Τη Σκάλα Λακωνίας σάρωσε το πρωί ανεμοστρόβιλος. Απελπιστικές εικόνες καταστροφής παρουσιάζει η πόλη στα σημεία απ' όπου πέρασε ο ανεμοστρόβιλος, σήμερα τα ξημερώματα, προκαλώντας τεράστιες ζημιές. Εκτός από την πόλη της Σκάλας, ζημιές έχουν προκληθεί και στα χωριά Έλος, Λεήμονας και Αστέρι.

Τραυματίες -ένας σοβαρότερα- και καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις

Στον αστικό ιστό, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ευρώτα Ηλίας Παναγιωτακάκος, έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές περισσότερες από εκατό επιχειρήσεις, ενώ πολλά είναι τα σπίτια των οποίων έχουν ξηλωθεί οι σκεπές κι έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί στο εσωτερικό. Σε ότι αφορά τους τραυματίες, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, -εκτός από έναν που είναι σοβαρότερα, χωρίς όμως να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του- ήταν ελαφρά τραυματισμένοι και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Επιπλέον ο κ. Παναγιωτακάκος ανέφερε ότι έχει καταστραφεί ένας καταυλισμός Ρομά στην περιοχή, ενώ μεγάλες είναι και οι ζημιές σε καλλιέργειες, όπου έχουν ξηλωθεί αρκετά στρέμματα με θερμοκήπια κι έχουν ξεριζωθεί ολόκληροι μπαξέδες με πορτοκαλιές.

Κόπηκαν στη μέση κολώνες της ΔΕΗ 

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως η κατάσταση είναι απελπιστική και υπάρχει διακοπή ρεύματος στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή, αφού έχουν πέσει κι άλλου έχουν κοπεί στη μέση κολώνες της ΔΕΗ και συνεργεία της επιχείρησης έχουν φτάσει και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.
Ακόμα και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη σε κάποιους δρόμους είναι δύσκολη από τα αυτοκίνητα που έχει μετακινήσει ο ανεμοστρόβιλος, τα δένδρα που έχει κόψει και τις στέγες πολλών σπιτιών που έχει ξηλώσει και εκσφενδονίσει.

Η Καλαμάτα «πνίγηκε» από την καταιγίδα, η οποία πλημμύρισε και το νεκροταφείο, πλημμύρισε και η Πρέβεζα -ενώ η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς η κακοκαιρία μεταφέρεται και στους υπόλοιπους νομούς της.


Καλαμάτα

Ανυπολόγιστες καταστροφές προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 7 η ώρα, περιφερειακά της Καλαμάτας, χωρίς μέχρι στιγμής ν' αναφερθούν τραυματισμοί πολιτών. Στη Νέα Είσοδο της πόλης και στην περιοχή Ασπροχώματος, όπου επικεντρώθηκε η καταστρεπτική μανία του ανεμοστρόβιλου, οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες και κτήματα είναι τεράστιες, ενώ ο ανεμοστρόβιλος «ξεθεμέλιωσε» ακόμη και τα μνήματα του κοιμητηρίου Ασπροχώματος.

Αυτός ο ανεμοστρόβιλος «ήταν ένας πραγματικός πρωινός διάβολος. Στο πέρασμά του παρέσυρε νταλίκες, αυτοκίνητα, σκεπές εργοστασίων, στύλους της ΔΕΗ, έσπαγε τζαμαρίες καταστημάτων, ξερίζωνε δέντρα, ακόμη και βαριά μηχανήματα εκσφενδόνιζε» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος επικεφαλής συνεργείων του δήμου και τριμελούς επιτροπής από τις τεχνικές υπηρεσίες επικουρεί τις αρμόδιες υπηρεσίες (περιφέρεια και ΕΛΓΑ) στην καταγραφή των ζημιών.

«Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη» είπε ο κ. Νίκας, που εκτιμά πως οι ζημιές σε επιχειρήσεις και καταστήματα είναι τέτοιες που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποκαθίστανται. «Μιλάμε για ολική καταστροφή και απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας» συμπλήρωσε ο δήμαρχος.

Η Αστυνομία επελήφθη άμεσα στη διαχείριση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής έχει αποκατασταθεί μερικώς η κυκλοφορία από την ανατροπή νταλίκας στην είσοδο της πόλης, και η Τροχαία εκτρέπει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Αθηνών (παλαιά εθνική οδός), όπου κι εκεί η κυκλοφορία ακόμη εμποδίζεται από πτώση κολώνας της ΔΕΗ.

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας προβαίνουν ήδη στην καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις και γεωτεχνικοί της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στις αγροτικές καλλιέργειες (θερμοκήπια - ανθοκήπια και ελαιόδενδρα).

«Ζητάμε η πολιτεία να κηρύξει την περιοχή πληγείσα και να συνδράμει τους επαγγελματίες εκείνους που υπέστησαν σημαντικές ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις και ολική καταστροφή» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη.

Η καταιγίδα στην Πάτρα άρχισε λίγο μετά τις 7 το πρωί, με βροχές και ισχυρούς ανέμους, που μετέτρεψαν τους δρόμους της πόλης σε ποτάμια.

H Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 50 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών.


Λόγω της έντονης βροχόπτωσης
, με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Όθωνος Αμαλίας και μάλιστα πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να εισέλθουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να διασχίσουν το κέντρο της Πάτρας. Επί τόπου βρίσκονται συνεργεία του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

Εκτός των άλλων, πλημμύρισε το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου, που βρίσκεται στη λιμενική ζώνη και σήμερα θα παραμείνει κλειστό.

Χανιά

Η κακοκαιρία πλήττει και τα Χανιά, αφού την καλοκαιρία διαδέχτηκε η ραγδαία επιδείνωση του καιρού. Από τις 10:30 το πρωί «άνοιξαν» οι ουρανοί καθώς βρέχει καταρρακτωδώς.

Η φθινοπωρινή μπόρα με αστραπές και βροντές αιφνιδίασε τους περισσότερους πολίτες με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί κυκλοφοριακό «έμφραγμα», κυρίως σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, χωρίς ωστόσο, μέχρι και τώρα, να έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα.

Γυναίκα νεκρή από κεραυνό στην Σαλαμίνα
Στην Σαλαμίνα, μια γυναίκα πιθανότατα χτυπήθηκε από κεραυνό
μέσα στη μέση του δρόμου. Στην περιοχή για ώρα έπεφτε δυνατή βροχή και έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Η κίνηση ήταν περιορισμένη. Όταν λίγο μετά τις 10 η κακοκαιρία άρχισε κάπως να υποχωρεί και η κίνηση άρχισε να επανέρχεται οι περαστικοί είδαν το σώμα της άτυχης γυναίκας πεσμένο στην άκρη του δρόμου.
Κανείς δεν είδε τι έγινε. Αλλά η 73χρονη γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες αφού μεταφέρθηκε νεκρή μετά από ιατροδικαστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι έπεσε νεκρή γιατί χτυπήθηκε από κεραυνό.

Στην Σαλαμίνα, γίνονται επίσης έρευνες από δύο πλωτά του Λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή Βασιλικά Σαλαμίνας, για τον εντοπισμό αγνοούμενου. Σύμφωνα με μαρτυρία περίοικου, ένας άνδρας που επέβαινε σε μικρό σκάφος παρασύρθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα βράχια. Οι έρευνες του Λιμενικού διεξάγονται και από ξηράς με περιπολικό όχημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ