Reuters: Αυτά είναι όλα τα μέτρα πρέπει να περάσει η νέα κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2015

Η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει για τη νέα κυβέρνηση. Με δεδομένο ότι η νέα συμφωνία με τους δανειστές έχει εμπροσθοβαρή χαρακτήρα, τα περισσότερα από τα μέτρα που πρέπει να ψηφίσει και εν συνεχεία να εφαρμόσει η κυβέρνηση, βρίσκονται μπροστά της το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το Reuters καταγράφει μέτρο προς μέτρο, όλες τις κινήσεις που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2015, έτσι ώστε να τηρήσει τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου και φυσικά να λάβει τα απαραίτητα χρήματα. Όπως αναφέρει και η πλευρά των δανειστών, μόνο αν προωθηθούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος του 2015 είναι οι εξής:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

- Η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2015, να προετοιμάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 και μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για τα έτη 2016-19.

- Σταδιακή κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης του εισοδήματος για τους αγρότες – τώρα στο 13% - με τα ποσοστά να καθορίζονται στο 20% το 2016 και 26% το 2017.

- Κατάργηση της επιδότησης του φόρου στο πετρέλαιο ντίζελ για τους αγρότες σε δύο ισόποσες δόσεις, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016

- Επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τηλεοπτικές άδειες με διεθνή διαγωνισμό και τα τέλη για ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ

- Πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας. Εκτιμάται ότι οι μεγάλες τράπεζες της χώρας - Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank θα απαιτήσουν έως και 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στα γνωστά «τεστ αντοχής» για να καθοριστεί επακριβώς το κεφαλαιακό έλλειμμα. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι άμεσες για να προλάβουν τη νέα ρήτρα διάσωσης που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου και η οποία βάζει στο... κάδρο και τους καταθέτες μέσω bail in.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ

- Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 για το συνταξιοδοτικό σύστημα και αυτές να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 1,25% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016.

- Η κυβέρνηση πρέπει να παγιώσει τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τη σταδιακή κατάργηση της επιδότησης αλληλεγγύης στις χαμηλές συντάξεις (ΕΚΑΣ) μέχρι τον Δεκέμβριο το 2019.

- Αποσαφήνιση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη μετά τα 67. Η Αθήνα συμφώνησε τον Αύγουστο να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης για τους νέους συνταξιούχους στα 67 έτη και να μειωθούν οι πρόωρες συντάξεις.

- Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο μια διαδικασία διαβούλευσης με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για την αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των επιχειρήσεων να κάνουν τις ομαδικές απολύσεις, και τη ρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Έως το Δεκέμβριο του 2015, η Ελληνική αρχές πρέπει να υιοθετήσουν ένα συνολικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ 

- Μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση πρέπει να νομοθετεί ή να ξεκινήσει τη διαδικασία για να εγκρίνει δεκάδες, εν αναμονή, συστάσεις του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως των συμβολαιογράφων.

- Μέχρι τον Οκτώβριο η Αθήνα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, εκτός αν ένα εναλλακτικό σχήμα μπορεί να φέρει ισοδύναμα αποτελέσματα όσον αφορά τον ανταγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ