Good news: Ο θησαυρός του ναυαγίου των Αντικυθήρων εγκαινιάζεται αύριο

Το Μουσείο Αρχαίας Τέχνης της Βασιλείας και η Συλλογή Λούντβιχ (Antikenmuseum Basel und Sammlung Ludwig) είναι το μοναδικό ελβετικό Μουσείο, αποκλειστικά αφιερωμένο στην τέχνη και στον πολιτισμό της Μεσογείου. Οι μόνιμες συλλογές του χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Χωρίς τον ίδιο τον εύθραυστο μηχανισμό και το χάλκινο, πολύπαθο άγαλμα του Εφήβου των Αντικυθήρων, εγκαινιάζεται αύριο στην Ελβετία η εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο - οι θησαυροί - ο μηχανισμός», την οποία θαύμασαν πάνω από 800.000 επισκέπτες στα συνολικά δύο χρόνια που λειτούργησε και πήρε δύο συνεχόμενες παρατάσεις λόγω της επιτυχίας της.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο «Ο βυθισμένος θησαυρός. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» και θα λειτουργήσει επί εξάμηνο στο Μουσείο Αρχαίας Τέχνης Βασιλείας και Συλλογή Λούντβιχ.
Για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας, πάνω από 370 ευρήματα του Ναυαγίου θα παρουσιαστούν στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου σε περίπου 800 τ.μ. Οπως λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη, η έκθεση παρουσιάζεται με νέα διάταξη λόγω της διαφορετικότητας του χώρου, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για μικρές αλλά ενδιαφέρουσες αλλαγές.


Αναπτύσσεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες πέραν της εισαγωγής στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής αναφέρονται στον πλου του αρχαίου σκάφους (το πλοίο, η ζωή στο πλοίο, το ταξίδι), στην τραγωδία του ναυαγίου και στους θησαυρούς που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας.
Κλείνει με μια ενότητα για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, όπου παρουσιάζονται οι τρόποι ανέλκυσης του ναυαγίου και μελέτης του υποβρύχιου αρχαιολογικού χώρου από το 1900 έως και την πρόσφατη αποστολή το καλοκαίρι του 2015. Οπως και στην έκθεση στην Ελλάδα, αξιοποιούνται οπτικοακουστικά μέσα (προβολή εικόνων, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις), που συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας και στην απόδοση της εμπειρίας με βίντεο από τις υποβρύχιες ανασκαφές.


Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων αλλά και ο Εφηβος δεν βγήκαν από την Ελλάδα ύστερα και από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επειδή θεωρήθηκαν αμετακίνητα. Είναι έργα μοναδικά, εμβληματικά και η κατάσταση διατήρησής τους δεν επιτρέπει μεταφορά. Ο μηχανισμός θα εκτεθεί σε αντίγραφα. Η σύλληψη της περιοδικής έκθεσης και η εκτέλεσή της ανήκουν στον πρώην διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρα Νίκο Καλτσά.
Επιγραμματικά το Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «ένα κέλυφος διεπιστημονικής έρευνας διαχρονικά»: Τα ευρήματά του δεν αποτελούν ένα κλειστό σύνολο, αφού το φορτίο του χρονολογείται από τον 4ο έως και τον 1ο αι. π.Χ. Το φορτίο αυτό υποδεικνύει την πρώτη εμπορία έργων τέχνης του δυτικού κόσμου, με φορτηγό πλοίο χωρητικότητας 300 περίπου τόνων. Η ανέλκυσή του σηματοδοτεί την αυγή των ενάλιων ερευνών παγκοσμίως. Ο μηχανισμός εκπλήσσει διαρκώς τους ειδικούς που τον μελετούν.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ