Η ζωγραφιά που σοκάρει τη Γερμανία - Τι θέλει να δείξει ένα μικρό παιδί μέσα από αυτήν;

Η ζωγραφιά του παιδιού από τη Συρία σοκάρει...

Στο αριστερό μέρος κάτω από τη συριακή σημαία φαίνεται ένα καταστραμμένο σπίτι, διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη στο δρόμο, πυροβολισμοί και ένα παιδί με ακρωτηριασμένο πόδι να περπατάει με πατερίτσες. Στη δεξιά πλευρά κάτω από τη γερμανική σημαία βρίσκεται ένα σπίτι, ένας μακρύς δρόμος και άνθρωποι με βαλίτσες. Το παιδί που ζωγράφισε την εικόνα έχει τοποθετήσει τη γερμανική σημαία και τη λέξη αστυνομία μέσα σε καρδιά.

Οι αστυνομικοί στο Πάσσαου της Βαυαρίας βρήκαν πριν λίγες μέρες αυτή τη ζωγραφιά στον τοίχο του αστυνομικού τμήματος, χωρίς να γνωρίζουν ποιο παιδί τη σχεδίασε. «Είναι πολύ εντυπωσιακό πώς το παιδί βλέπει αυτούς τους δύο κόσμους» σχολίασε ο εκπρόσωπος της επιθεώρησης της αστυνομίας της πόλης Φράιουνκ, Τόμας Σβάικλ.

Απαραίτητη η ψυχολογική στήριξη των παιδιών

Η ψυχολόγος Ίρις-Τατιάνα Κολάσσα από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ ερμηνεύει τη ζωγραφιά του παιδιού ως εξής: «Είναι πιθανό το παιδί να έζησε αυτά τα γεγονότα, διότι διαφορετικά δεν θα μπορούσε να τα ζωγραφίσει». Τα παιδιά συνηθίζουν να ζωγραφίζουν στην προσπάθειά τους να επεξεργαστούν θλιβερά γεγονότα. Η ειδικός επισημαίνει ότι στη φάση που δεν υπάρχουν ακόμη συμπτώματα μετατραυματικού συνδρόμου θα πρέπει να δοθεί σε αυτά τα παιδιά το αίσθημα της ασφάλειας και προστασίας όπως επίσης και ένα σταθερό, καθημερινό πρόγραμμα.

Η ζωγραφιά πάντως έχει συγκινήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους της αστυνομίας. «Το ότι το παιδί ζωγράφισε και την αστυνομία μέσα σε καρδιά μας άγγιξε πολύ και μας δίνει κίνητρο να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», περιγράφει το κλίμα στο τμήμα ο Σβάικλ. Εκατοντάδες αστυνομικοί από όλη τη Γερμανία στηρίζουν τους συναδέλφους τους στη Βαυαρία στο έργο της καταγραφής των προσφύγων. «Μια τέτοια εικόνα που δείχνει τόσο έντονα το δράμα των προσφύγων δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης του Μονάχου, Φάμπιαν Χίπε.

Στο μεταξύ η αστυνομία δημοσίευσε τη ζωγραφιά στο διαδίκτυο μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Οι αντιδράσεις ήταν πολύ θετικές. Ένας χρήστης σχολίασε ότι «Κανένα παιδί δε θα έπρεπε να ζήσει τέτοιες καταστάσεις» ενώ κάποιος άλλος αναγνώρισε στην εικόνα ένα πολιτικό μήνυμα, δίνοντας έτσι ένα σχόλιο για το μέλλον των προσφύγων στη Γερμανία, το οποίο έχει απασχολήσει παρά πολύ τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη: «Πως μπορεί μια εικόνα να επηρεάσει τη συζήτηση. Το δεύτερο μέρος ξεκινάει τώρα».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ