Υπέροχο γαλακτομπούρεκο από την Ντίνα Νικολάου που θα μας κάνει να ζητάμε κι άλλο!

Για να μείνουν τα φύλλα τραγανά, σιροπιάζουμε το καυτό γαλακτομπούρεκο με το κρύο σιρόπι. 

Υλικά

Για 1 ταψί 28 x 22 εκ.
Για την κρέμα
1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας, χαραγμένος κατά μήκος στη μέση, από τον οποίο ξύνουμε τα σποράκια (ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη)
1 κουτ. σούπας παγωμένο αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
Για τα φύλλα
500 γρ. φύλλα κρούστας λεπτά (για ζαχαροπλαστική) ή φύλλα Βηρυτού (κάθε συσκευασία περιέχει συνήθως 10 - 11 φύλλα)
1 φλιτζ. τσαγιού λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη), για το άλειμμα
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 ml νερό
χυμός από ½ λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλας

Ευχαριστούμε το dinanikolaou.gr και την Ντίνα Νικολάου για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση
Σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά του σε μια κατσαρόλα και τα βράζω, για 12 - 15 λεπτά (μετράμε το χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση). Αποσύρω από τη φωτιά, σουρώνω το σιρόπι και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
Κρέμα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην κάψει και αφρίσει. Προσθέτω πασπαλιστά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας με το σύρμα, για να μην κολλήσει. Σιγοβράζω το μείγμα για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι να πήξει. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τα σποράκια βανίλιας (ή τη σκόνη), μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα. Προσθέτω το πηχτό μείγμα γάλακτος-σιμιγδαλιού και ανακατεύω καλά, μέχρι να φτιάξω ένα ενιαίο και πυκνό  μείγμα. Καρφώνω σε ένα πιρούνι το παγωμένο βούτυρο και αλείφω την επιφάνεια της ζεστής κρέμας -το βούτυρο θα λιώσει αργά, σχηματίζοντας μια προστατευτική λιπαρή στρώση στην κρέμα, ώστε να μην σχηματιστεί πέτσα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνω κατά μέρος, μέχρι η κρέμα να κρυώσει λίγο.
Φύλλα: Με λίγο από το λιωμένο βούτυρο αλείφω ένα ορθογώνιο και βαθύ ταψί με διαστάσεις 28 x 22 εκ. και στρώνω εκεί τα μισά φύλλα, βουτυρωμένα καλά ένα-ένα. Αφήνω τις άκρες των φύλλων να εξέχουν από τα χείλη του ταψιού.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Ανακατεύω την κρέμα με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και να γίνει λεία και την αδειάζω στο ταψί, στα βουτυρωμένα φύλλα. Ισιώνω καλά την επιφάνεια της κρέμας με μια σπάτουλα. Γυρίζω προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που εξέχουν, σκεπάζοντας την περιφέρεια της κρέμας. Κόβω τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, τα βουτυρώνω και αυτά ένα-ένα και σκεπάζω την κρέμα. Αλείφω με βούτυρο την επιφάνεια του γλυκού και το κόβω προσεκτικά σε καρεδάκια. Το ψήνω για 1 ώρα, μέχρι τα φύλλα να ροδίσουν.
Βγάζω το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και, όσο είναι καυτό, το περιχύνω με το κρύο σιρόπι. Το σερβίρω χλιαρό ή όταν κρυώσει.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ