Έκτακτη επικαιρότητα: Στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία - Τι ζήτησε ο Πούτιν

“Η ρωσική άνω Βουλή, το συμβούλιο της Ομοσπονδίας, θα συζητήσει σήμερα, έπειτα από αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το θέμα της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό”. Αυτό μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Ρωσίας μετά από ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Ανακοίνωση που σήμανε συναγερμό στη Δύση.

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η επιβεβαίωση η Ρωσική Δούμα ενέκρινε το αίτημα του Κρεμλίνου απόφαση που μεταφράζεται σε ανοιχτή στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία. Η τελευταία φορά που το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό ήταν το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε την χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι επίσημες ρωσικές πηγές δεν αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα την οποία θα αφορά η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό, αλλά η υποβολή του προεδρικού αιτήματος συμπίπτει με την ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, όπου η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς και τις στρατιωτικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Ασαντ.


Κατά πολλούς ο εντοπισμός ρωσικών επιθετικών και μεταγωγικών ελικοπτέρων, υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης και θωρακισμένων οχημάτων μάχης, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Συρίας αποτελεί την απόδειξη ότι η Ρωσία εδώ και καιρό προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για μια χερσαία επέμβαση στην περιοχή.

Αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει επιθέσεις από αέρος στην περιοχή, ενώ θεωρείται δεδομένη και η δράση μικρών ομάδων στο έδαφος. Η ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στη Συρία κατά πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα περιοριστεί σε μικρές ομάδες αναγνώρισης, ενώ η Δύση θεωρεί επίσης δεδομένη την παροχή στήριξης στο καθεστώς Άσαντ.

Πρόκειται για μια σαφή κλιμάκωση της παρουσίας της Ρωσίας στη χώρα με την οποία διατηρεί επί δεκαετίες δεσμούς σε όλα τα επίπεδα. Τον τελευταίο καιρό εκτός απ' τη δράση μυστικών υπηρεσιών που θεωρούνταν ούτως ή άλλως δεδομένη, εντοπίστηκαν και πτήσης αεροσκαφών, ήταν όμως η εμφάνιση σε στρατιωτική βάση υπερσύγχρονου ρωσικού οπλισμού (αεροσκαφών, ελικοπτέρων, αρμάτων και αντιαεροπορικών) που έθεσε τις δυτικές δυνάμεις σε συναγερμό. Οι ανακοινώσεις περί εκπαίδευσης του συριακού στρατού σε νέα όπλα δεν έπεισαν πολλούς ότι ο εξοπλισμός αφορά μόνο σε ενίσχυση των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ με μέσα, πολλοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν εδώ και καιρό δεδομένη την ενίσχυση της παρουσίας της Ρωσίας με στρατεύματα, μια κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ