Βίντεο: Άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας εναντίων Τζιχαντιστών στη Συρία

Αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία, με πρώτους στόχους εντός της επαρχίας Χομς, άρχισε την Τετάρτη η Ρωσία, μετά και την σχετική εξουσιοδότηση την οποία παρείχε στον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν η ρωσική Άνω Βουλή.

 Αμερικανικές πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι τα πρώτα ρωσικά πλήγματα δεν φαίνεται να είχαν ως στόχο το Ισλαμικό Κράτος.
Οι ρωσικές αρχές ενημέρωσαν τις ΗΠΑ μία ώρα πριν από το πρώτο τους χτύπημα. Διακηρυγμένος στόχος της Μόσχας στη Συρία είναι να πληγούν οι σουνίτες τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, που ελέγχουν περίπου το 50% του εδάφους της αραβικής χώρας και «να ενισχυθούν οι δυνάμεις της νόμιμης συριακής κυβέρνησης», δηλαδή του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Το δεύτερο εκλαμβάνεται και ως ενίσχυση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων όχι μόνον ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά πιθανόν και κατά των ανταρτών της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία έχει τη στήριξη της Δύσης, της Τουρκίας και των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας τόνισε ότι στόχος των βομβαρδισμών είναι πληγούν και να καταστραφούν στρατιωτικός εξοπλισμός, επικοινωνιακά συστήματα, αποθήκες όπλων, πυρομαχικά και καύσιμα.
Αμερικανικές πηγές, οι οποίες μιλούσαν νωρίτερα για ισχυρές ενδείξεις ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί άρχισαν, εξέφραζαν σκεπτικισμό για το γεγονός ότι οι Ρώσοι φέρονται να έπληξαν περιοχές οι οποίες δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος.


Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, παρείχε την εξουσιοδότηση στον κ. Πούτιν για στρατιωτική δράση στη Συρία, την Τετάρτη το μεσημέρι, ομόφωνα, όπως είχε συμβεί και στην αντίστοιχη απόφαση για δράση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία φέρεται να ζήτησε από τις δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος να μην πετούν στον εναέριο χώρο της Συρίας όσο η ίδια πραγματοποιεί τα πλήγματά της, ωστόσο τα συμμαχικά αεροπλάνα συνεχίζουν να πετούν, αγνοώντας το ρωσικό αίτημα, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.


Η ενημέρωση των ΗΠΑ έγινε από Ρώσο αξιωματούχο ο οποίος επικοινώνησε με την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη του Ιράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ