Εύκολες τακτικές για να τρώνε τα παιδιά φρούτα & λαχανικά - Και όμως πιάνουν!

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι γονείς πάντα έχουν τη διάθεση να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. 

Στην προσπάθεια τους να εντάξουν καινούργιες τροφές όπως συνήθως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, δέχονται μια μεγάλη πρόκληση που είναι η άρνηση του παιδιού να τις δοκιμάσει εξηγεί η Ελένη Πεννια Διαιτολόγος- διατροφολόγος. Πρόκειται για το φαινόμενο της νεοφοβίας (άρνηση του παιδιού να δοκιμάσει οποιοδήποτε νέο τρόφιμο).

Τότε, δυστυχώς οι γονείς ή οι γιαγιάδες/παππούδες προκειμένου να δοκιμάσει το παιδί ένα υγιεινό τρόφιμο κάνουν τα εξής λάθη, είτε χρησιμοποιούν την τροφή σαν μέσο επιβράβευσης (π.χ. φάε τη σαλάτα σου και θα σου δώσω γλυκό), είτε ασκούν υπερβολική πίεση για κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής. Δεν αντιλαμβάνονται όμως πως και οι δύο παραπάνω πρακτικές θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να κάνουμε για να προσελκύσουμε το παιδί να δοκιμάσει ένα τρόφιμο.Επειδή συνήθως όλα τα παιδιά μιμούνται, μια πολλή καλή πρακτική είναι η κατανάλωση υγιεινών τροφίμων από άτομα που λειτουργούν ως πρότυπα για το παιδί (π.χ. οικογένεια, αδέρφια, άτομα που τα φροντίζουν).

Σημαντικό είναι το πώς θα παρουσιάσουμε το φαγητό στα παιδιά μας. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι στα μικρά παιδιά αρέσουν τα τρυφερά, ζουμερά, τραγανά και χρωματιστά τρόφιμα. Αντιθέτως δεν προτιμούν τα σκληρά και ξηρά τρόφιμα. Επιπλέον προτιμούν το φαγητό τους να είναι διαχωρισμένο εξαρχής στο πιάτο και όχι ανακατεμένο π.χ. (ξεχωριστά το κρέας από τα ζυμαρικά).Επίσης , επειδή τα παιδιά αντιλαμβάνονται τελείως διαφορετικά τις γεύσεις, συνήθως δεν τους αρέσουν φαγητά αλμυρά, πικάντικα ή με έντονες γεύσεις. Γι’ αυτό τα προσελκύουμε, παρασκευάζοντας τρόφιμα που τους ελκύουν την προσοχή και τους αρέσουν. 

Όλη η συνέχεια εδώ - Ιnfokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ