Το drone δείχνει την αποκάλυψη: Βάλτος & λάσπη όλη η Ηλεία μετά την κακοκαιρία

Κατολισθήσεις, πτώσεις δέντρων και έντονα πλημυρικά φαινόμενα έπληξαν τα ξημερώματα και το Δήμο Ήλιδας, κυρίως τις ορεινές περιοχές του, προκαλώντας σοβαρότατες καταστροφές στο αγροτικό δίκτυο αλλά και στις καλλιέργειες.

Ηλεία: Τεράστιες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας 


Το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας έπληξε σε μεγάλο βαθμό την Αχαΐα και την Ηλεία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα, να κλείσουν δρόμοι και να καταστραφούν καλλιέργειες και στις δύο περιοχές.   Οι ζημιές από την κακοκαιρία καταγράφηκαν με drone και δείχνουν τεράστιες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε λίμνες. 

 

 Πολλά σημεία του οδικού δικτύου υπέστησαν κατολισθήσεις ενώ από την έντονη νεροποντή οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ διεκόπει προσωρινά και η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο Αμαλιάδας – Πηνείας στο ύψος της Χαβαρόβρυσης. Ζημιές μεγαλύτερης έκτασης σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας και κυρίως στην Εφύρα όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων του Δήμου Ήλιδας Σπύρο Τζουλέκη οι ποσότητες της βροχής ήταν τεράστιες με αποτέλεσμα όλα τα ρέματα να «φουσκώσουν» και να προκληθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλες τις ορεινές εκτάσεις του δήμου.

 

«Όλα μετατράπηκαν σε ποτάμι, τα χωράφια πλημμύρισαν, οι αγροτικοί δρόμοι είναι αδιάβατοι ενώ πολλά κατολισθητικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας. Μηχανήματα του δήμου, έχουμε ήδη στείλει στην Εφύρα, τη Δαφνιώτισσα, το Σιμόπουλο και την Οινόη ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών δεδομένου ότι η κακοκαιρία είναι ακόμα σε εξέλιξη».

«Ανεπανόρθωτες ζημιές…»
Άνευ προηγουμένου, χαρακτήρισε την καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, ο Σύμβουλος της Αναπτυξιακής του Δήμου Ήλιδας και πρώην αντιδήμαρχος Πηνείας Κώστα  Αναγνωστόπουλος επισημαίνοντας ότι η καταστροφή στους αγροτικούς δρόμους και τις καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτη. «Οι σοβαρότερες ζημιές από την κακοκαιρία που έπληξε τα ξημερώματα την Ηλεία, έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας και ειδικά τον Κάμπο της Εφύρας, την Οινόη και το Σιμόπουλο. Οι πρώιμες καλλιέργειες σιτηρών (βρώμη, κριθάρι και σιτάρι) που ήταν φρεσκοσπαρμένες έχουν πνιγεί στο νερό. Όλα αυτά θα σαπίσουν και θα χρειαστεί οι καλλιεργητές να σπείρουν από την αρχή… Μικρότερης έκτασης ζημιές  υπέστησαν τα κομμένα τριφύλλια και τα ελαιόδεντρα στα οποία η συγκομιδή του ελαιόκαρπου ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες».

Αδιάβατο το αγροτικό δίκτυο
Σε λίμνη όμως μετατράπηκε το αγροτικό δίκτυο της ευρύτερης περιοχής ενώ το λαγκάδι της Κλεισούρας υπερχείλισε προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές. Όπως σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να προσεγγίσουν τις καλλιέργειες και τα ποιμνιοστάσια τους και θα πρέπει ο Δήμος Ήλιδας και η πολιτεία να επισπεύσουν τις διαδικασίες συντήρησης του αγροτικού δικτύου διαφορετικά οι αγρότες θα παραμείνουν αποκλεισμένοι από τις περιουσίες τους. «Μηχανήματα του δήμου αλλά και οι ίδιοι οι αγρότες της περιοχής παρεμβαίνουν όπου μπορούν καθαρίζοντας και διανοίγοντας δρόμους που έχουν αποκλειστεί.

Το δίκτυο προς Λάττα και Βάλμη, στο Αγραπιδοχώρι, στο Μαζαράκι και τον Πρόδρομο, στο λαγκάδι του Λαγανά και στην είσοδο του Λουκά. Το αγροτικό δίκτυο σε περισσότερα από είκοσι (20) δημοτικά διαμερίσματα έχει υποστεί τεράστιες ζημιές». Θα πρέπει να αναφερθεί ότι σημειώθηκαν σε αρκετά σημεία και κατολισθήσεις μικρής  έκτασης οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ