Μόνο στο Eirinika.gr - Μπήκαμε στα... άδυτα μαιευτηρίου με τοκετό σαν το σπίτι σας και τοκετό στο νερό! (φωτογραφίες)

Τα τελευταία χρόνια ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, δηλαδή ο τοκετός στο σπίτι, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, στην Βρετανία δε και την Ολλανδία, είναι συνήθης πρακτική. Στην Βρετανία συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια πάνω από 17.000 τοκετούς πραγματοποιούνται στο σπίτι ή σε χώρους που εξασφαλίζουν συνθήκες σπιτιού και ασφάλειας “Birth Centre”.

Τα τελευταία χρόνια ο εναλλακτικός τρόπος τοκετού, δηλαδή ο τοκετός στο σπίτι, εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, στην Βρετανία δε και την Ολλανδία, είναι συνήθης πρακτική. Στην Βρετανία συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια πάνω από 17.000 τοκετούς πραγματοποιούνται στο σπίτι ή σε χώρους που εξασφαλίζουν συνθήκες σπιτιού και ασφάλειας “Birth Centre”.



Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα σε αυτό τον τομέα με πρωτοβουλίες από οργανωμένες ομάδες μαιών ή και μεμονωμένες μαίες. Υπάρχει όμως σε εξέλιξη μία συζήτηση για την ασφάλεια ενός τοκετού στο σπίτι τόσο για τη μητέρα όσο και το νεογνό και εδώ δεν είναι θέμα ποσοστών γιατί το κάθε μωρό και η κάθε γυναίκα είναι πολύτιμη. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού είναι η δημιουργία κέντρων που να παρέχουν συνθήκες σπιτιού, τη ζεστασιά του σπιτικού περιβάλλοντος, αλλά και την ασφάλεια του μαιευτηρίου, τόσο για την μητέρα και το νεογνό.

Ο Δρ. Λεωνίδας Δ. Παπαδόπουλος – Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος μίλησε στο Eirinika.gr για την πρωτοβουλία του τοκετού στο σπίτι και στο νερό!



"Το μαιευτήριο ΛΗΤΩ, γνωστό για τις πρωτοποριακές του καινοτομίες στα 40 χρόνια της λειτουργίας του - θυμίζουμε το πρώτο κέντρο εξωσωματικής στην Ελλάδα, πρώτο κέντρο μοριακής βιολογίας, πρώτος τοκετός στο νερό στον ελλαδικό χώρο και άλλα πολλά – είναι έτοιμο να απαντήσει στην ανάγκη της γυναίκας του σήμερα που θα ήθελε να ακολουθήσει το μονοπάτι της φύσης στον τοκετό της και της προσφέρει ένα μοναδικό χώρο υψηλής αισθητικής που αποπνέει σπιτική θαλπωρή στον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τον τοκετό της σε ένα περιβάλλον που σε τίποτα δεν θυμίζει νοσοκομείο αλλά ταυτόχρονα με την ασφάλεια του σύγχρονου μαιευτηρίου και την παρουσία εξειδικευμένων μαιών και φυσικά του γυναικολόγου της. Επίσης, το νεογνικό τμήμα είναι σε ετοιμότητα αν το νεογνό χρειαστεί φροντίδα".



Ο τοκετός σαν το σπίτι είναι γενικά παραδεκτό ότι έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα.
·    Ο χώρος που δεν είναι νοσοκομειακός λειτουργεί θετικά στην ψυχολογία
·    Η παρουσία των δικών της ανθρώπων δίπλα στην επίτοκο δίνει ζεστασιά και σιγουριά.
·    Δεν γίνεται χρήση φαρμάκων.



·    Δεν καθηλώνεται η επίτοκος στο κρεβάτι, έχει δυνατότητα να κινείται στο χώρο, να αλλάζει θέσεις, να μπει στο μπάνιο να κάνει ντους, να μπει στην μπανιέρα, να δει TV, να ακούσει μουσική, ακόμα και να απολαύσει ένα μασάζ.
·    Τέλος, το μωρό θα μείνει κοντά στη μητέρα και στον πατέρα από την πρώτη στιγμή.
Υπάρχουν και περιορισμοί, δεν είναι δυνατόν όλες οι γυναίκες να ακολουθήσουν την πρακτική του τοκετού «σαν στο σπίτι», π.χ. ανώμαλη θέση του μωρού, δίδυμες κυήσεις, όταν στη διάρκεια της κύησης προκύψουν προβλήματα όπως διαβήτης, υπέρταση, προδρομικός πλακούντας.



"Σε κάθε περίπτωση η γυναίκα που θέλει να ζήσει την εμπειρία, θα το συζητήσει με τον γιατρό της και την μαία της. Μετά από συνεννόηση είναι δυνατόν να επισκεφθεί τον χώρο του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ που είναι σε επαφή με την αίθουσα τοκετών του Μαιευτηρίου.
Στην υπηρεσία των γυναικών είναι ειδική ψυχολόγος ενώ παράλληλα λειτουργεί και το τμήμα Yoga".




ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Ο τοκετός και η εγκυμοσύνη είναι ένα φυσικό γεγονός, που απαιτεί όμως μία σταθερή και συχνή ιατρική παρακολούθηση με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να εξασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα: ένα υγιές μωρό και μία υγιής μητέρα.
Ταυτόχρονα, όταν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά, το ζητούμενο είναι η ελάχιστη φαρμακευτική και ιατρική παρέμβαση ώστε η γυναίκα να βιώσει αυτό το ευτυχές γεγονός, ακολουθώντας το «μονοπάτι» της φύσης με ηρεμία και απολαμβάνοντας τη συναισθηματική φόρτιση που το ίδιο το γεγονός εμπεριέχει.



"Ο τοκετός στο νερό αποτελεί μία από τις μεθόδους φυσικού τοκετού, συνηθισμένες και αναγνωρισμένες επιστημονικά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Τοκετός στο νερό σημαίνει ότι η διαδικασία των ωδινών αλλά και της γέννησης όταν είναι δυνατόν, εξελίσσεται μέσα στο νερό  θερμοκρασίας 37ΟC βαθμών, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα.
Στο Μαιευτήριο ΛΗΤΩ, το 1999 έγινε ο πρώτος τοκετός στο νερό στην Ελλάδα, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα, στο χώρο της Αίθουσας Τοκετών του μαιευτηρίου".



"Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος παρέχει τη δυνατότητα στην επίτοκο, να βρίσκεται μέσα στο νερό, να κινείται ελεύθερα χωρίς χορήγηση φαρμάκων. Ο χώρος διαθέτει ειδικό απαλό φωτισμό, μουσική, αρωματικά αιθέρια έλαια, εξειδικευμένες μαίες και φυσικά επιτρέπεται η παρουσία του συζύγου, ώστε όλα να δημιουργείται ένα φιλικό, ήρεμο περιβάλλον, που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για έναν τοκετό, χωρίς άγχος σε χώρο που χαλαρώνει και διώχνει την ένταση. Ταυτόχρονα εξασφαλίζει συνθήκες απόλυτης ασφάλειας για την επίτοκο και το αναμενόμενο βρέφος, με την παρουσία του Θεράποντος Μαιευτήρα – Γυναικολόγου και τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό σε πρώτη ζήτηση".




ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

·    Απαραίτητη προϋπόθεση η θέληση της γυναίκας καθώς και η καλή της σχέση με το νερό.
·    Φυσιολογική εξέλιξη της κύησης.
·    Όχι ανώμαλες προβολές και πολύδυμες κυήσεις.
·    Όχι σε περιπτώσεις πρόωρης ρήξης υμένων.
·    Όχι σε περιστατικά με υπέρταση ή προεκλαμψία και σε περιπτώσεις όπου η ηλικία κυήσεως  είναι μικρότερη των 37 εβδομάδων.
·    Προετοιμασία πριν από τον τοκετό με μαθήματα και χρήση πισίνας.



ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

·    Η διαδικασία του τοκετού στο νερό έχει εξαιρετικά ευεργετικές επιδράσεις  στη διαχείριση του πόνου και στη διάρκεια του τοκετού.
·    Η άνωση του νερού δίνει μεγάλη ευκολία στην κίνηση και στις αλλαγές θέσης της επιτόκου, αποφεύγοντας την καθήλωση στο κρεβάτι.
·    Εξαιρετική δυνατότητα χαλάρωσης και μείωσης του άγχους.
·    Μεγαλύτερη διατατότητα των μαλακών μορίων, ευκολότερη έξοδος του εμβρύου, λιγότερος πόνος και μικρή πιθανότητα τραυματισμών – ρήξεων.
·    Όχι  χρήση φαρμάκων, αντί να βάλουμε στη γυναίκα φάρμακα βάζουμε τη γυναίκα στο «φάρμακο», με τη διαφορά ότι το «φάρμακο» είναι ότι πιο φυσικό υπάρχει, το νερό.
·    Εξαιρετικά θετική ανάμνηση της εμπειρίας. 






Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ