Ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας στην Ελλάδα: Ενας νεκρός, μια αγνοούμενη & ανυπολόγιστες ζημιές

Σάρωσε όλη την Ελλάδα το κύμα κακοκαιρίας, αφήνοντας πίσω του έναν 50χρονο νεκρό στο Μενίδι, μια αγνοούμενη 43χρονη στο Καματερό και τεράστιες υλικές καταστροφές σε Υδρα, Δυτική Αχαΐα, Αττική και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας.

 

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών αγωνιούν για την εξέλιξη του κύματος κακοκαιρίας, πολύ περισσότερο που για αύριο Σάββατο αναμένονται και πάλι ισχυρές καταιγίδες να πλήξουν Αττική, Ιόνιο, Ηπειρο, Δωδεκάνησα και Δυτική Πελοπόννησο. Ισχυρές βροχές αναμένεται επίσης να πέσουν σε Θεσσαλία, νησιά Ανατολικού Αιγαίου ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο.

Αγωνία για την αγνοούμενη Ελένη

Ακαρπες παραμένουν για δεύτερη ημέρα οι προσπάθειες για τον εντοπισμό της 43χρονης, μητέρας δύο παιδιών, Ελένη Παραγκουλιά, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν την Πέμπτη το μεσημέρι στο Kαματερό.

Η γυναίκα, σύμφωνα με αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, είχε πάει με το αυτοκίνητό της να πάρει τα παιδιά της από το σχολείο. Ωστόσο, στη διαδρομή και πριν προλάβει να φτάσει στον προορισμό της, το όχημά της ακινητοποιήθηκε, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας στην οδό Ζέρβα και Πετμεζά, πολύ κοντά στα έργα της νέας χάραξης της Θηβών με αποτέλεσμα στη συνέχεια να παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Από το συγκεκριμένο σημείο περνά ένα ρέμα το οποίο εκβάλει στον Κηφισό. ΕΜΑΚ, Πυροσβεστική αλλά και Λιμενικό, οργώνουν την περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν σημεία ζωής της 43χρονης.

Τα κλειδιά του αυτοκινήτου βρίσκονταν στη μηχανή, ενώ στο όχημα είχε σταματήσει με ταχύτητα. 

Σύμφωνα με τον σύζυγό της κ. Παρασκευόπουλο «είναι πολύ πιθανό η γυναίκα μου να φοβήθηκε από τη ροή του νερού η οποία παρέσερνε το αυτοκίνητο και να βγήκε από το όχημα. Στη συνέχεια να μην μπόρεσε να ισορροπήσει και να την πήρε κι αυτήν το ρέμα. Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως έσπασε τα τζάμια από το αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο για να δει εάν υπήρχε κάποιος μέσα, αλλά τελικά δεν ήταν κανείς».

Το κινητό της άτυχης γυναίκας δεν βρέθηκε και η οικογένειά της ζήτησε αν γίνεται να μπορέσουν να το εντοπίσουν. Πήραν τηλέφωνο στην εταιρεία αλλά τους είπαν ότι δεν μπορούν να το βρούν.

Ο σύζυγός της κάνει έκκληση για βοήθεια και ζητάει από όσους γνωρίζουν κάτι να βοηθήσουν στην αναζήτηση.

Καταστροφές και ένας νεκρός στην δυτική Αττική

Στο μεταξύ, οι καταστροφές από την χθεσινή κακοκαιρία ήταν εκτεταμένες, ενώ τραγικός ήταν και ο απολογισμός των πλημμυρών που χτύπησαν την δυτική Αττική, με έναν 50χρονο άντρα νεκρό.

Τις τελευταίες 24 ώρες, η Πυροσβεστική στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής δέχτηκε 3.500 κλήσεις, που αφορούσαν σε 1.125 αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων, αλλά και 55 κοπές δέντρων. Η υπηρεσία έχει τεθεί σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους όλα τα συμβάντα.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 650 αντλήσεις υδάτων και 30 κοπές δέντρων, ενώ απεγκλωβίστηκαν και διασώθηκαν άτομα από ακινητοποιημένα οχήματα, πλημμυρισμένα σπίτια κι επιχειρήσεις.

Υδρα: Βιβλικές καταστροφές

Τις πληγές τους από την κακοκαιρία μετρούν οι κάτοικοι της Ύδρας μετά την κακοκαιρία που σάρωσε το νησί.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ η θάλασσα ήταν σα να βγήκε στην στεριά με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και καταστήματα.

Πολλές από τις βάρκες που ήταν αραγμένες στο λιμάνι παρασύρθηκαν και αυτές.

Έχω κάτσει σε απέναντι μαγαζί γιατί δεν μπορώ να φτάσω στο δικό μου. Το βλέπω να καταστρέφεται αλλά είναι αδύνατο να φτάσω. Ο μόνος τρόπος για να καταφέρω να πάω απέναντι είναι να πάω κολυμπώντας από το λιμάνι», λέει σε τοπικά μέσα ο κ. Μελαχροινός που είναι ιδιοκτήτης καφετέριας που είδε την περιουσία του να καταστρέφεται.

Δυτική Αχαΐα: Ζητά να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζητά να κηρυχθεί ο δήμος Δυτικής Αχαΐας ο δήμαρχος της περιοχής καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μεγάλες καταστροφές σε δίκτυα υποδομών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Νικολάου, «ο δήμος πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να υπάρξει οικονομική βοήθεια από την πολιτεία, διότι με τους δικούς μας πόρους, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις ζημιές». Μάλιστα όπως πρόσθεσε, «αν δεν γίνουν τα έργα αποκατάστασης, τότε θα γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω».

Σχετικά με τις ζημιές, ο Χρήστος Νικολάου ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ότι αυτή την στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων. Ειδικότερα, όπως τόνισε, λόγω των κατολισθήσεων που σημειώθηκαν, τόσο στον δρόμο που οδηγεί στον ΧΥΤΑ του Φλόκα, όσο και μέσα στον ΧΥΤΑ, σταμάτησε η μεταφορά των απορριμμάτων.

Ως εκ τούτου δεν γίνεται αποκομιδή από τις περιοχές που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ, δηλαδή από τους δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου, αλλά και από τρεις δημοτικές ενότητες της Πάτρας, και συγκεκριμένα την Μεσσάτιδα, την Παραλία και τα Βραχνέικα.

Επίσης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, λόγω των πλημμυρών έχει υποστεί μεγάλες ζημιές το αγροτικό οδικό δίκτυο και όπως είπε χαρακτηριστικά, χωράφια και δρόμοι έχουν γίνει μια λίμνη.

Ακόμη έχουν καταγραφεί ζημιές στα δίκτυα απορροής ομβρίων υδάτων, αφού δεν άντεξαν την πίεση που προκλήθηκε από τον όγκο των νερού, όπως επίσης και σε αντλιοστάσια.

Σχετικά με τις ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, ο Χρήστος Νικολάου είπε ότι έχει ξεκινήσει μία πρώτη καταγραφή, που θα δείξει και το μέγεθος των καταστροφών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία δεύτερη πιο εξειδικευμένη.

Όσον αφορά στις πλημμύρες που σημειώθηκαν σε σπίτια και καταστήματα, ο δήμαρχος είπε πως ναι μεν υπάρχουν ζημιές, αλλά κανείς δεν χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι του.

Λαμία: Βούλιαξε ο δρόμος, από τύχη σώθηκε 8χρονη

Ενα οκτάχρονο κοριτσάκι κινδύνευσε να τραυματιστεί, όταν βούλιαξε κομμάτι δρόμο στο κέντρο της Λαμίας.

Οπως αναφέρει το lamiastar.gr τμήμα της οδού Μπιζανίου στη Λαμία υποχώρησε νωρίς το μεσημέρι απειλώντας μάλιστα με τραυματισμό ένα 8χρονο κορίτσι το οποίο περνούσε εκείνη τη στιγμή κάτω από το δρόμο σε ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της γειτονιάς για να εξυπηρετούνται.

Χώματα και πέτρες σκέπασαν μέχρι τη μέση το κορίτσι που έντρομο άρχισε να φωνάζει.

Ευτυχώς οι γείτονες την απεγκλώβισαν γρήγορα. Το πρόβλημα όμως παραμένει και δυστυχώς μεγαλώνει. Η άσφαλτος έχει ανοίξει και η διέλευση των οχημάτων είναι επικίνδυνη.

Οι κάτοικοι για πολλή ώρα εκτελούσαν χρέη τροχονόμου και ενημέρωναν τους διερχόμενους οδηγούς για τον κίνδυνο. Μέχρι τη στιγμή που έφτασαν εκεί αρχικά αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας και του δήμου Λαμίας που έβαλαν κώνους και κορδέλες διακόπτοντας οριστικά την κυκλοφορία.

«Πόλεμος» για τις ευθύνες

Η θεομηνία έφερε και πόλεμο επίρριψης ευθυνών στην κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την αντιπολίτευση να σημειώνει ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν ανέδειξαν για άλλη μια φορά την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την άμεση στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζοντας οτι οι καταστροφές που προκλήθηκαν και το «γαϊτανάκι των ευθυνών μεταξύ Ρένας Δούρου και Χρήστου Σπίρτζη, ανέδειξαν άλλη μια φορά την ανευθυνότητα ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η ΝΔ αναφέρει:

«Οι καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία ανέδειξαν άλλη μια φορά την ανευθυνότητα ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το βράδυ, η περιφερειάρχης Αττικής κα Δούρου δήλωνε ότι αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων και ο κ. Σπίρτζης.

Σήμερα, με κοινή δήλωσή τους, ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες.

Αυτό δεν αφορά κανέναν.

Πέρα, όμως, από το γαϊτανάκι των ευθυνών υπάρχει το ερώτημα, τι κάνουν για να προστατέψουν, αλλά και να ανακουφίσουν, τον κόσμο που πλήττεται; Η Νέα Δημοκρατία ζητά την άμεση στήριξη των πληγέντων».

Ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφές από την κακοκαιρία επιρρίπτει το ΚΚΕ. Σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για αδιαφορία του αστικού κράτους και καλεί τα λαϊκά στρώματα να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Δούρου-Σπίρτζης: Εχουμε άριστη συνεργασία

Η κακοκαιρία και οι πολλές ζημιές έγιναν λόγος για να δημιουργηθεί αναστάτωση ανάμεσα στην Περιφέρεια και το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων μετά τις δηλώσεις της Ρένας Δούρου.

Ωστόσο, η Περιφερειάρχης με νεότερη δήλωση της θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους και να κάνει λόγο για άριστη συνεργασία με τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

Αναλυτικά:

«Με αφορμή την αναπαραγωγή ανυπόστατων και αβάσιμων δημοσιευμάτων, που δεν υπηρετούν την ενημέρωση του πολίτη αλλά εσκεμμένα παραπληροφορούν, υπογραμμίζουμε ότι :

1. Η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και της Περιφέρειας Αττικής είναι άριστη.
2. Οι αρμοδιότητες των δύο δημόσιων φορέων είναι απολύτως διακριτές και εντάσσονται στην κοινή προσπάθεια της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Περιφέρειας.
3. Η κοινή αυτή προσπάθεια βρίσκεται αντιμέτωπη με τις χρόνιες παθογένειες και αυθαιρεσίες σε όλα τα επίπεδα – σοβαρές παθογένειες και αυθαιρεσίες πολλών δεκαετιών που δεν μπορούν να αναταχθούν μέσα σε λίγους μήνες.
4. Οι συντονισμένες ενέργειες Υπουργείου και Περιφέρειας αποσκοπούν στην εξάλειψη όλων των στρεβλών καταστάσεων στο μέτρο του δυνατού και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας στη συγκεκριμένη συγκυρία.
5. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται άλλωστε και η προγραμματισμένη συνάντησή μας την ερχόμενη εβδομάδα.
6. Όλα τα άλλα είναι εκ του περισσού και εκ του πονηρού, καθώς επιχειρείται η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της πραγματικότητας και σε βάρος της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
7. Σε αγαστή συνεργασία οι υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας, εκφράζοντας κι εμπράκτως τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες συμπολίτες μας, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας στις ευάλωτες περιοχές, όπως επίσης και για την άμεση καταγραφή των ζημιών και στήριξη των πληγέντων».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ