Ο Στέλιος Παρλιάρος απογειώνει το Sunday breakfast: Κούκις με κράνμπερι γεμιστά με σοκολάτα ή pancakes με ανθότυρο & μέλι;

Η βρόμη και τα κράνμπερι μάς δίνουν ενέργεια, ενώ η κρέμα σοκολάτας της γέμισης χαρίζει πιο πλούσια, γεμάτη γεύση.
 

Υλικά

Κούκις
300 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους (από το ψυγείο)
165 γρ. ζάχαρη σκούρα καστανή
1 κ.γ. αλάτι χοντρό
40 γρ. μέλι
2 αυγά, μικρά
165 γρ. νιφάδες βρόμης
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
200 γρ. κράνμπερι ξερά
Γέμιση
600 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά

Κούκις
Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά, με τη σειρά που αναγράφονται, αφήνοντας για το τέλος τα κράνμπερι. Μόλις τα έχουμε ρίξει όλα και έχει γίνει μια σχετικά σφιχτή ζύμη, προσθέτουμε τα κράνμπερι και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες να σφίξει. Προτιμότερο είναι να την αφήσουμε ένα ολόκληρο βράδυ.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 4 χιλ. Με ένα στρογγυλό κουπ πατ διαμέτρου 8-10 εκ. ή με ένα φλιτζάνι σε αυτή τη διάμετρο κόβουμε μπισκότα και τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160◦C-170◦C για 13-14 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, ενώ στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Γέμιση
Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνουμε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Δεν χρειάζεται να λιώσει όλη. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Την αδειάζουμε πάνω από τη λιωμένη κουβερτούρα και ομοιογενοποιούμε πολύ καλά ανακατεύοντας με μία κουτάλα. Αφήνουμε το μείγμα κατά μέρος μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει (τόσο που να αλείφεται). Αλείφουμε με αυτό τα μισά κούκις και καλύπτουμε με τα άλλα μισά, φτιάχνοντας σάντουιτς.
Ευχαριστούμε το steliosparliaros.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Πάνκεϊκ με ανθότυρο και μέλι

Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια απαλή μαρέγκα. Παράλληλα χτυπάμε στο μπλέντερ το ανθότυρο (ή τη μυζήθρα) προσθέτοντας λίγο-λίγο το γάλα και έναν-έναν τους κρόκους. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος ενσωματώνουμε τη μαρέγκα. Με ένα πινέλο λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με μία κουταλιά λάδι και το τοποθετούμε στη φωτιά. Όταν κάψει, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέτριο και με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε δόσεις από το μείγμα και τις ρίχνουμε στο τηγάνι. Κάθε πάνκεϊκ φτιάχνεται με περίπου 3 κουταλιές, που ρίχνουμε τη μία πάνω στην άλλη. Παραδίπλα φτιάχνουμε κι άλλα πάνκεϊκ, αναλόγως πόσα χωράει το τηγάνι. Τα ψήνουμε για μερικά λεπτά από κάθε πλευρά έως ότου πάρουν σκούρο ξανθό χρώμα. Τα βγάζουμε και τα στοιβάζουμε σε μια πιατέλα, σκεπάζοντάς τα με πετσέτα για να διατηρούνται ζεστά, μέχρι να ψήσουμε τις επόμενες δόσεις. Αν δούμε ότι κολλάνε οι τηγανίτες, λαδώνουμε ξανά το τηγάνι. Σερβίρουμε το καθένα με μία κουταλιά του γλυκού μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ