Μπέικον και λουκάνικα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – Η βόμβα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Γύρω στα 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, την ημέρα, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου έως και 18% ενώ οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

«Ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία αποτελούν το μπέικον, τα λουκάνικα και άλλα επεξεργασμένα κρέατα καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα τρόφιμα αυτά προκαλούν καρκίνο.

Ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι 50 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα- λιγότερο από δύο μερίδες μπέικον - αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου έως και 18%.

Ωστόσο, το κόκκινο κρέας είναι πιθανώς καρκινονόγο, όπως τονίζει ο ΠΟΥ προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης και οφέλη από την κατανάλωσή του. Στην ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ κατατάσσει τα επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά στην ίδια κατηγορία με άλλες επιβλαβείς ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως, το αλκοόλ, τα τσιγάρο και ο αμίαντος που έχει επιβεβαιωθεί ότι σχετίζονται με την εμφάνιση κακοήθειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, έρευνα που διεξήχθη το 2014 είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ακόμη και μέτριες ποσότητες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως σαλάμια, λουκάνικα, χάμπουργκερ, ζαμπόν και μπέικον, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή και πρόωρου θανάτου λόγω καρδιοπάθειας. 

Η είδηση για την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προκαλεί ανησυχία στον κλάδο των κτηνοτρόφων και των παραγωγών αλλαντικών, αφού πιστεύουν ότι οι πωλήσεις τους θα υποστούν σημαντικό πλήγμα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ