Ο τραγικός απολογισμός της τραγωδίας στο Αιγαίο: 100 παιδιά και βρέφη πνίγηκαν σε μόλις 2 μήνες

Υγρός τάφος ψυχών. Σε αυτό έχει μετατραπεί το Αιγαίο, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία αλλά και τα απανωτά ναυάγια των τελευταίων ημερών σε Μυτιλήνη, Κάλυμνο και Ρόδο. 

Ανάμεσα στα εκατοντάδες θύματα είναι και πολλά παιδιά, που είτε μόνα τους, ασυνόδευτα, είτε με τους γονείς τους επιχειρούν το δύσκολο ταξίδι από την Τουρκία στην Ελλάδα σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος και μιας καλύτερης ζωής μακριά από τον πόλεμο στη Συρία. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), από τις 2 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 26 Οκτωβρίου καταγράφηκε ο θάνατος 69 παιδιών στο ανατολικό Αιγαίο. Ο τραγικός απολογισμός, όμως, δεν σταματά εκεί. Στη μαύρη λίστα των νεκρών προστέθηκαν τα δύο τελευταία 24ωρα ακόμη 31 παιδιά και βρέφη που έχασαν τη ζωή τους στα 7 ναυάγια που σημειώθηκαν σε Μυτιλήνη, Αγαθονήσι, Σάμο, Κάλυμνο και Ρόδο. 

Στα ναυάγια αυτά έχασαν τη ζωή τους 48 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 31 παιδιά και βρέφη, ενώ αγνοούνται 3 άντρες στη Ρόδο και ένα βρέφος στο Ακρωτήρι της Σάμου. Διασώθηκαν 628 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, στη Λέσβο σημειώθηκαν 2 ναυάγια. Στο πρώτο, στο βόρειο τμήμα του νησιού, διασώθηκαν 274 άνθρωποι, ενώ έχασαν τη ζωή τους 16. Τέσσερις γυναίκες, 2 άντρες, 8 παιδιά και 1 βρέφος. Αγνοείται, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, ένας ακόμα άνθρωπος.

Στον Μόλυβο της Λέσβου διασώθηκαν 71 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, το οποίο οι γονείς του το μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας του νησιού, αλλά κατέληξε.

Τέσσερις πρόσφυγες άφησαν την τελευταία τους πνοή στο ναυάγιο του Αγαθονησίου, εκ των οποίων 3 παιδιά και μία γυναίκα. Διασώθηκαν 40 πρόσφυγες.

Στη Σάμο, στο Καρλόβασι διασώθηκαν 47 πρόσφυγες, έχασε τη ζωή του ένα κορίτσι, ενώ αγνοούνται δύο άντρες.

Στο Ακρωτήρι Σάμου διασώθηκαν 52 άνθρωποι και έχασαν τη ζωή τους 2 παιδιά και ένας άντρας. Επίσης, σύμφωνα με τους διασωθέντες, αγνοείται ένα βρέφος.  

Στην Κάλυμνο, στο ναυάγιο που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ, διασώθηκαν 138 πρόσφυγες, ενώ 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Δύο άντρες, 6 γυναίκες, 8 παιδιά και 3 βρέφη είναι ο τραγικός απολογισμός.

Στο ναυάγιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Ρόδο διασώθηκαν 6 πρόσφυγες και έχασαν τη ζωή τους μία γυναίκα, ένα παιδί και ένα βρέφος. Στο σημείο το Λιμενικό συνεχίζει τις έρευνες, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων, αγνοούνται 3 άντρες.

Συγκλόνισαν την υφήλιο οι φωτογραφίες των παιδιών από το ναυάγιο της Μυτιλήνης


Οι δραματικές εικόνες από το ναυάγιο της Λέσβου που σημειώθηκε το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου, ένα ναυάγιο μεταναστών που θεωρήθηκε το μεγαλύτερο που έχει γίνει στο Αιγαίο, έκαναν τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας για μια ακόμη φορά το δράμα των προσφύγων... 

Φωτογράφος κατέγραψε τις συγκλονιστικές στιγμές από τη μάχη των γιατρών να σώσουν μικρά παιδιά που βρέθηκαν στα κύματα της θάλασσας την Τετάρτη. Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επαναφέρουν στη ζωή μωρά και μικρά παιδιά, που κινδύνευσαν να χαθούν, ενώ τα τύλιγαν με κουβέρτες, καθώς είχαν παγώσει.


Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία», όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς. Εθελοντικές οργανώσεις περιθάλπουν τους ναυαγούς, μόλις αυτοί μεταφερθούν εκεί, ενώ όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί από χθες το απόγευμα σε συναγερμό.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι γιατροί του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αλλά και οι εθελοντές γιατροί υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να σώσουν έστω και έναν επιπλέον ναυαγό...

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της περιοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο λιμάνι του Μολύβου και βοηθούν κι αυτοί με κάθε τρόπο. Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι του Μολύβου, όλοι οι μετανάστες δέχονται τις πρώτες βοήθειες και τις περιποιήσεις από όλους.

Ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα δώθηκαν απλόχερα, ενώ άνοιξαν μέχρι καιεκκλησίες για να φιλοξενήσουν και να περιθάλψουν τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ