Επίσκεψη έκπληξη αστραπή Τσίπρα σε Τουρκία - Θα δει Ερντογάν για το προσφυγικό: Η ουμανιστική στάση του Πρωθυπουργού

Την Τουρκία θα επισκεφθεί ο Αλέξης Τσίπρας εντός των προσεχών ημερών αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για το προσφυγικό και θέλοντας να δείξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα έχει πρωτίστως  συμφέρον και αποτελεί μέρος της στρατηγικής της να έχει απευθείας διάλογο με την Άγκυρα για το καυτό θέμα της περιοχής . 
 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος ανεξαρτήτως αποτελέσματος των σημερινών εκλογών θα είναι για ένα διάστημα υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα εκ της θέσεως της έχει γεωστρατηγικό ρόλο  και είναι ανάγκη να στηριχθεί για να αντιμετωπίσει την εισδοχή των χιλιάδων προσφύγων από το Αιγαίο . 

Οι τραγικές εικόνες στις ακτές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, στις οποίες «δεν ξεβράζονται απλώς νεκροί πρόσφυγες, αλλά ο ίδιος ο ευρωπαϊκός πολιτισμός», όπως είπε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν αφορμή για πανευρωπαϊκό συναγερμό και την άμεση λήψη αποφάσεων ώστε να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό δράμα του προσφυγικού.
«Αισθάνομαι ντροπή για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αυτό το ανθρώπινο δράμα», είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση τού Γ. Κουμουτσάκου στη Βουλή τονίζοντας ότι: «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία και να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Ο ελληνικός λαός είναι φτωχός λαός αλλά πλούσιος σε ανθρωπιά. Δεν διεκδικούμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας στην ανθρωπιά. Μακριά από εμάς οι λογικές που θέλουν να κοστολογήσουν την ανθρωπιά».

Τη Λέσβο, ίσως και άλλα νησιά που υποδέχονται κύματα προσφύγων, θα επισκεφτεί με ελικόπτερο την προσεχή Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης, επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου έχει ζητήσει να αποκτήσει πλήρη εικόνα για όσα συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στα ελληνικά νησιά.
 

Μάλιστα, έχει υπογραμμίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι χρειάζεται στήριξη για την πολιτική διαχείριση του κορυφαίου ζητήματος, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα παλέψει για μια ουμανιστική Ευρώπη και δεν θα κάνει πίσω λαμβάνοντας αποφάσεις που δεν συνάδουν με τις δικές του αρχές και αξίες.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει σαφή στρατηγική και δεν θα απομακρυνθεί από αυτήν στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εμφανίσουν αντιστάσεις σε σχέση με την υποδοχή των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, γράφει το Έθνος, ο  πρωθυπουργός πιστεύει ότι η απόφασή του να διατηρήσει ουμανιστική στάση θα βρει σύντομα και άλλους υποστηρικτές από την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια, ειδικά σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις... Σε κάθε περίπτωση, ο χείμαρρος του προσφυγικού φαίνεται ότι περιορίζει τα σενάρια περί Grexit, στα οποία εντρυφούσαν -και- ευρωπαϊκοί κύκλοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Και αυτό γιατί Ευρωπαίοι πολιτικοί αναφέρονται όλο και πιο συχνά πλέον στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην εξασφάλιση σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ