Ο ηγέτης της αλ Κάιντα καλεί τους τζιχαντιστές να ενώσουν δυνάμεις εναντίον της Ρωσίας: Μαζί ISIS - αλ Κάιντα;‏

Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε όλους τους ισλαμιστές μαχητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν την απειλή από τη Δύση και τους Ρώσους στη Συρία και το Ιράκ, σε μια πρόσφατη ηχογράφηση που αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει στενότερη σχέση μεταξύ της αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

"Οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Ιρανοί, οι Αλαουίτες και η Χεζμπολά συντονίζουν τον πόλεμό τους εναντίον μας - δεν είμαστε ικανοί να σταματήσουμε τις διαφωνίες μεταξύ μας για να στρέψουμε όλες τις προσπάθειές μας εναντίον τους;" είπε ο Ζαουάχρι σε ηχογραφημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο χθες.

Δεν είναι γνωστό πότε έγινε η ηχογράφηση, αλλά οι αναφορές στην επιθετικότητα των Ρώσων υποδεικνύουν ότι έγινε αφότου η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ξεκίνησε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των ομάδων που μάχονται τον Άσαντ και του ΙΚ στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε προηγούμενη ηχογράφηση που αναρτήθηκε το Σεπτέμβριο, ο Ζαουάχρι κατέκρινε το ΙΚ και τον ηγέτη του Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ως παράνομο αλλά είπε ότι οι οπαδοί του θα συμμαχούσαν μαζί του για να πολεμήσουν τη συμμαχία στην οποία ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ και τη Συρία αν γίνεται.

Φωτό αρχείου του νυν αρχηγού Αλ Ζαουάχρι με τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν 

 

Το ΙΚ έχει ανακηρύξει ιερό πόλεμο ενάντια της Ρωσίας και των ΗΠΑ, σε αντίδραση για τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των μαχητών του στη Συρία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις.

Οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ της αλ Κάιντα και του ΙΚ θα περιπλέξει τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η Μέση Ανατολή, όπου ομάδες τζιχαντιστών έχουν αποκτήσει επιρροή και κλιμακώσει τις επιθέσεις τους μετά τις αραβικές επαναστάσεις του 2011 που έριξαν τους τυράννους που τις είχαν υπό έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ