Φωτό & βίντεο από το εξαίσιο μουσείο Ροντέν: Ανοικτό μετά από 3 χρόνια & έργα ανακαίνισης 16 εκατ. € - Θαυμάστε το‏

Tο μουσείο Ροντέν στο Παρίσι ανοίγει και πάλι τις πύλες του για τους επισκέπτες και τους θαυμαστές των εμβληματικών γλυπτών του Γάλλου γλύπτη Ογκίστ Ροντέν. 

Η ανακαίνιση κράτησε τρία χρόνια και ξεπέρασε σε κόστος τα 16 εκατομμύρια ευρώ, αλλά πλέον οι υπεύθυνοι του μουσείου είναι στην τελική ευθεία για την μεγάλη πρεμιέρα που θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου, ακριβώς 175 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού.  

Πριν το πανάκριβο λίφτινγκ, το μουσείο είχε εμφανίσει τα πρώτα σημάδια κατάρρευσης, οι τοίχοι έτρεχαν νερό όποτε έβρεχε και το πάτωμα είχε καταστραφεί. Πλέον έχει 200 περισσότερα γλυπτά, για πρώτη φορά τουαλέτες και πρόσβαση σε όσους χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια.

Η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Fleur Pellerin, χαρακτήρισε τα έργα συντήρησης και ανακαίνισης "ηθικό καθήκον". Την ημέρα των εγκαινίων η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.    

 

Στο εμβληματικό κτίριο που σήμερα στεγάζεται το μουσείο, προηγουμένως λειτουργούσε το ξενοδοχείο Biron στο οποίο διέμενε ο Ροντέν από το 1908 μέχρι τον θάνατό του. Το 1912, το γαλλικό κράτος σχεδίαζε την κατεδάφιση του ξενοδοχείου, αλλά ο Ροντέν έπεισε τις αρχές να μην προχωρήσουν στην κατεδάφιση και να το μετατρέψουν σε μουσείο όπου θα εκτίθενται τα έργα του. Σαν αντάλλαγμα, παραχώρησε στη γαλλική κυβέρνηση όλα τα έργα του.

 

Λειτούργησε για πρώτη φορά το 1919. Στα εκθέματά του συμπεριλαμβάνονται και έργα άλλων καλλιτεχνών, όπως του Βίνσεντ βαν Γκογκ, που είχαν παραχωρηθεί στον Ροντέν. Επιπλέον, μία αίθουσα είναι αφιερωμένη σε έργα της γλύπτριας Καμίλ Κλοντέλ, συνεργάτιδας και συντρόφου του Ροντέν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ