Μade in Greece το πρωινό που σερβίρισαν οι Μυκονιάτες ξενοδόχοι με πάνω από 60 ντόπια προϊόντα!

Πλούσια ποικιλία υλικών, παράδοση αλλά και συστηματική προώθηση στηρίζουν την προσπάθεια καθιέρωσης ενός ιδιαίτερου πρωινού, με βάση τα τοπικά προϊόντα της Μυκόνου. 

«Ήταν σημαντικό για μας, που σεβόμαστε την παράδοση, ότι περάσαμε στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη δημιουργία παραδοσιακών πιάτων, ιδωμένων με μια σύγχρονη ματιά, μια πρόταση για παραδοσιακές γεύσεις με έναν "διεθνιστικό" χαρακτήρα. Είναι μια αντίληψη που φέρνει τις τοπικές γευστικές μας συνήθειες πιο κοντά στα γνώριμα του επισκέπτη, ταξιδιώτη, παραθεριστή και πελάτη μας στα μυκονιάτικα ξενοδοχεία», σημειώνει ο μυκονιάτης Δημήτρης Ρουσουνέλος, ένας άνθρωπος που ασχολείται με τη γαστρονομία και συμμετέχει ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάδειξης των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων. 

 

¨Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Σταθόπουλος στο athinorama.gr, σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ξενοδόχων Μυκόνου με μια εκδήλωση αφιερωμένη στο "ελληνικό πρωινό με γεύσεις και άρωμα Μυκόνου" έκλεισε μια ακόμα επιτυχημένη θερινή σεζόν. Στόχος, η προώθηση του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία της Μυκόνου, με την  αρωγή του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που μέχρι σήμερα έχει διοργανώσει 29 τέτοιες συναντήσεις, καλλιεργώντας ένα πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους κατά τόπους παραγωγούς. 

Με την παράδοση και την τοπική παραγωγή να πρυτανεύουν και στην παρουσίαση της Μυκόνου, οι ντόπιοι μάγειρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, σε συνεργασία με τις γυναίκες του νησιού, δημιούργησαν έναν πλούσιο μπουφέ στο ξενοδοχείο «Μύκονος-Άδωνις». Εκεί εκτέθηκαν πολλά μυκονιάτικα προϊόντα και όχι λιγότερα από 60 παραδοσιακά ή πιο δημιουργικά πιάτα με ντόπια υλικά, που θα μπορούσαν ενδεικτικά να συμμετέχουν στο πρωινό ενός μυκονιάτικου ξενοδοχείου

Ο στόχος

Ο στόχος του προγράμματος για την ανάδειξη της τοπικότητας τηρήθηκε και στη Μύκονο που αποτελεί για την Ελλάδα σημείο αναφοράς στον τουρισμό. Ωστόσο, το νησί που μας έχει συνηθίσει να κάνει τη διαφορά, έκανε ένα βήμα παραπέρα, συνδέοντας τη βαθιά παράδοση με τη διεθνή γαστρονομική εμπειρία.
- Δημιουργήθηκαν νέες συνταγές, ειδικά για την εκδήλωση, όπως για παράδειγμα τα ταρτάκια-μπουκίτσες μελόπιτας και τα εξαιρετικά μακαρόν με γέμιση μελόπιτας, το Croque Madame a la Mykoniene, όπου το τηγανητό αβγό της κλασικής συνταγής ξάπλωσε σε μια φέτα ζυμωτό ψωμί, φρέσκια ντομάτα και λούζα, τα αλμυρά κεϊκάκια τύπου μάφινς με λούζα, τυροβολιά και ντομάτα.
- Ανασυντάχθηκαν στην παρουσίαση και στη δομή τους παραδοσιακά πιάτα, όπως το αβγό με σάλτσα ντομάτας
- Πιάτα και παρασκευές της παράδοσης εξελίχθηκαν δημιουργικά, προκαλώντας αίσθηση, όπως οι δίπλες με τυροβολιά και καρύδια, κρεμμυδόπιτες και πιτάκια σε ατομικές μερίδες.
- Ειδικό βάρος δόθηκε στα παραδοσιακά ροφήματα, όπως ο ελληνικός καφές με ταχίνι, το φλισκούνι, ο δυόσμος, το φασκόμηλο, η λουΐζα καθώς επίσης η γαλαχτιά (ένα είδος αριάνι με τυροβολιά) και το κοκορόζουμο.

- Τέλος, πρωινό χωρίς αρτοσκευάσματα δεν γίνεται. Και εδώ οι Μυκονιάτες εντυπωσίασαν και όπως επανειλημμένα δήλωσε ο συντονιστής της παρουσίασης, κ. Δημήτρης Ρουσουνέλος, "έκαναν ένα βήμα πίσω για να βρεθούν δέκα βήματα μπροστά". Με στοιχεία που αντλήθηκαν πάλι από την μυκονιάτικη παράδοση, οι ντόπιοι φούρνοι ξανάφτιαξαν και παρουσίασαν τέσσερα αρτοσκευάσματα που είχαν για τρεις τουλάχιστον δεκαετίες εξαφανιστεί, όπως το πρωτοφούρνι, που είναι ένα απλό ψωμί τύπου λαγάνας, η κουβαρωτή, μεγάλο, βαρύ, ζυμωτό ψωμί από ανάμεικτα άλευρα με κυρίαρχο το κρίθινο, η παξιμαδοκουλούρα, το επίσης ανάμεικτό ή κρίθινο ψωμί με τα χωρίσματα που προορίζεται για παξιμάδι. Αυτά, πλάι στον πούλο, στο πουλαράκι, τη φρατζόλα, τα καρβέλια της καθημερινότητάς, το ατομικού μεγέθους σταφιδοκουλούρι, τα σιμίτια με ταχίνι, τα παξιμάδια τύπου μόστρα, τα μοστράκια τοπικής παραγωγής και άλλα πολλά, δημιούργησαν την αίσθηση μιας σύγχρονης και ευρωπαϊκών προδιαγραφών αρτοποιίας που μπορεί να καλύψει τις γευστικές απαιτήσεις του πλήθους των επισκεπτών του τόπου μας.
Θέλει πρωινό ο ξενύχτης;

Σημαντικό κομμάτι της ανακοίνωσης του προτύπου πρωινού της Μυκόνου, υπήρξε μια πρωτότυπη ιδέα που οι Μυκονιάτες επεξεργάστηκαν συλλογικά και παρουσίασαν στην εκδήλωση: το Πρωινό του Ξενύχτη! Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι στο νησί ένα μεγάλο πλήθος των επισκεπτών έρχονται με σκοπό την νυχτερινή διασκέδαση και συνήθως ξενυχτούν, έχοντας μάλιστα πιεί αρκετό αλκοόλ και μη έχοντας τραφεί σωστά στη διάρκεια της νύχτας, το «πρωινό του ξενύχτη» μπορεί να αποτελέσει μια ανεξάρτητη πρόταση. Βασικός άξονας της ιδέας είναι η τοπικότητα στη σύνθεση και οι κανόνες που ορίζονται διατροφολογικά για τις περιπτώσεις hungover.
Η ομάδα παρουσίασε μια ενδεικτική πρόταση, που θα μπορεί να διαφέρει από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο:
- Κοκορόζουμο με λεμόνι και κριτσίνια κοπανιστής ή χυμός φρέσκων φρούτων ή γάλα ζεστό με μέλι. 
- Μοστράκια με τριμμένη ντομάτα, ξινότυρο και βασιλικό ή κουλούρι με σουσάμι και κυκλαδίτικες γραβιέρες.
- Αβγά τύπου καγιανά με ντομάτα ή ομελέτα με μάραθο και κοπανιστή ή κοτόσουπα με τραχανά.
- Ρυζόγαλο ή τυροβολιά με μέλι και σουσάμι ή γιαούρτι Μυκόνου με φρέσκα ή ξερά φρούτα και ψημένα αμύγδαλα. 

Το συμπέρασμα και η υποστήριξη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Μιχάλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή περίπτωση της Μυκόνου και στη συμβολή της ώστε να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν αλλά και στη σημασία που έχει για τον τόπο η ανάδειξη των μυκονιάτικων προϊόντων. Ο κύριος ομιλητής και ψυχή του προγράμματος Ελληνικό Πρωινό κ. Γιώργος Πίττας αναφέρθηκε στην προσωπική σχέση αγάπης που έχει με την Μύκονο από τα εφηβικά του χρόνια, την εκπληκτική και πολύ σημαντική κληρονομιά που κουβαλάνε οι Μυκονιάτες, όπως αυτή εκφράζεται στην καθημερινότητα, αλλά και στις διάφορες τοπικές εκδηλώσεις όπως τα πανηγύρια και τα χοιροσφάγια και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα της προσπάθειας. Ευχήθηκε, τέλος, η πρόταση να βρει ευρύτερη ανταπόκριση, ώστε να έχει όφελος για τον τόπο, τον ξενοδόχο και τον παραγωγό της περιοχής.

Η ψυχή της διοργάνωσης, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος

Η ψυχή της διοργάνωσης, ο Δημήτρης Ρουσουνέλος

Πέρα από τις δομές της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου η διοργάνωση και προετοιμασία στηρίχτηκε σε ομάδα μαγείρων και ζαχαροπλαστών του νησιού. Ανάμεσά τους οι: Παναγιώτης Μενάρδος, Γιάννης Γαβαλάς, Ειρήνη Ζουγανέλη, Γιώργος Ριζόπουλος, Νίκο Κουκιάσα, Μαργαρίτα Τσακιρίδη, Γεωργία Καλαντζή και οι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν: Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου, Σύλλογος Γυναικών Ανωμερίτισσες και Λέσχη Γαστρονομίας Μυκόνου.
Η συλλογική επεξεργασία του Πρωινού του Ξενύχτη, που βασίστηκε σε ιδέα της Αντζελίνας Καλογεροπούλου (Two Minutes Angie), είχε σαν τελικό εισηγητή τον Γιώργο Ριζόπουλο. Τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Ρουσουνέλος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ