Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των φτωχών

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προστατεύσει «την πρώτη κατοικία των αδυνάτων», εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: Θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία των φτωχών

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής».

Πρόσθεσε ότι «όπως τηρήσαμε την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων».
Υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και υπέρ της συγκρότησης ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού κινήματος υποδοχής και αλληλεγγύης ενός πανευρωπαϊκού, φιλειρηνικού, αντιπολεμικού κινήματος για τους πρόσφυγες, τάσσεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την πολύωρη συνεδρίασή της.

Ως προς το πρώτο θέμα, η Πολιτική Γραμματεία τονίζει ότι η υπεράσπιση των ασθενέστερων στρωμάτων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, προσθέτει, ήταν και η λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου την οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά, σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό, νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, στο οποίο βρισκόμαστε απέναντι.
Η Πολιτική Γραμματεία στηρίζει την κυβέρνηση «στη σθεναρή της στάση στο ζήτημα των πλειστηριασμών» και προσθέτει ότι θεωρεί «απαράδεκτες τις επιδιώξεις των θεσμών και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας».

Στο μεταξύ, μετά την άκαρπη χθεσινή απόπειρα γεφύρωσης του χάσματος στις διαπραγματεύσεις, νέα τηλεδιάσκεψη έγινε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν το Eurogroup της Δευτέρας κι ενώ η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ εξακολουθεί να βρίσκεται «στον αέρα».
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, μετά και την χθεσινή άκαρπη τηλεδιάσκεψη Αθήνας-θεσμών. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με τη νέα τηλεδιάσκεψη, ενώ για την Κυριακή μετατέθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει βρίσκεται το Euro Working Group, το οποίο και θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει ει δυνατόν όλα τα «μέτωπα» από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων. Στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται τα «κόκκινα» δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς (για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον «νόμο Κατσέλη»), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων, τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και η ρύθμιση των 100 δόσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρείται να γίνει νέος γύρος διαπραγματεύσεων αμέσως μετά το Eurogroup, με την έλευση στην Αθήνα, για 3- 4 ημέρες, των επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών.
Στόχος θα είναι να κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων (εάν δεν έχει υπάρξει συμφωνία έως τότε), να καθοριστεί το περιεχόμενο της δεύτερης δέσμης- η οποία συνδέεται με την υποδόση του 1 δισ. ευρώ-, αλλά και να συμφωνηθούν οι κινήσεις που απαιτούνται για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης (πχ κατάρτιση νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με διαρθρωτικά μέτρα περίπου 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2017 και μετέπειτα). Με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, μείζον ζήτημα της οποίας είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, θα αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε μια εξάωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με κύριο αντικείμενο την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τον καθορισμό των τριών κριτηρίων που θα υπάρχουν (οικογενειακό εισόδημα, αντικειμενική αξία, ύψος συνολικής οφειλής).
Από ότι φαίνεται, παραμένει η διαφωνία σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και ειδικότερα σχετικά με την αξία της προστατευόμενης κατοικίας, καθώς οι δανειστές επιμένουν στις 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πλευρά ξεκινά από τις 200.000 ευρώ, με προσαύξηση ανά είδος νοικοκυριού και συγκεκριμένα 300.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια.

Αλλά και για τα εισοδηματικά όρια που θα τεθούν για τα "κόκκινα δάνεια" προκύπτει διαφωνία, καθώς οι δανειστές επιμένουν ότι δεν πρέπει να προστατεύονται ζευγάρια με εισόδημα μεγαλύτερο από 13.917 ευρώ, ανεβάζοντας τον πήχη λίγο πιο πάνω από τις 20.000 ευρώ για 4μελή οικογένεια. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ομπρέλα πρέπει να καλύπτει εισοδήματα ως 32.000 ευρώ, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουν την προστασία δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και φέρεται αμετακίνητη στη θέση αυτή.

Συζητήσεις διεξάγονται και για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, με την πρόταση της ελληνικής πλευράς να περιλαμβάνει αύξηση κατά 5 λεπτά της τιμής της στήλης στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, ενώ νέο "αγκάθι" φαίνεται πως αποτελεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις, καθώς οι δανειστές επιθυμούν τον αποκλεισμό από αυτή όποιου πολίτη καθυστερήσει την πληρωμή έστω και για μια μέρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ