Κάθε φθινόπωρο το ίδιο βάσανο: Είναι απαραίτητο το εμβόλιο της γρίπης στα παιδιά;

Πολλοί γονείς φέρνουν στο μυαλό τους, κάθε χρόνο, στις αρχές του φθινοπώρου, το ερώτημα: Είναι απαραίτητο το εμβόλιο της γρίπης στο παιδί μου; Του προσφέρει προστασία από τις ασθένειες του χειμώνα; Γιατί πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο; Πόσες δόσεις πρέπει να πάρει;

Η γρίπη οφείλεται στους ιούς της ινφλουέντσας Α και Β που εμφανίζονται συνήθως τους χειμερινούς μήνες και μπορούν να προκαλέσουν επιδημία με μεγάλη νοσηρότητα και μερικές φορές θνησιμότητα σε ευαίσθητους κυρίως πληθυσμούς εξηγεί η Μερόπη Τούμπα Ειδικός Παιδίατρος στην Κλινική ‘ΙΑΣΗ’ στην Πάφο Πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ειδικευθείσα στην Παιδιατρική, Εκπαιδευθείσα στην Παιδιατρική Ενδοκρινολογία. Στη μεμβράνη κάθε ιού υπάρχουν δύο βασικές γλυκοπρωτεΐνες: η αιμοσυγκολλητίνη και η νευραμινιδάση.

Μετά από κάθε επιδημία, ο προσβεβλημένος πληθυσμός αναπτύσσει αντισώματα κατά των συγκεκριμένων στελεχών του ιού που προκάλεσε την επιδημία. Ο ιός της γρίπης όμως παρουσιάζει τη λεγόμενη αντιγονική μεταστροφή δηλαδή την παρουσία μεταλλάξεων στις γλυκοπρωτεΐνες του, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων στελεχών για τα οποία δεν υπάρχει ανοσία. Αυτό συμβαίνει μετά από κάθε επιδημία μικρή ή μεγάλη που εμφανίζεται κάθε χρόνο γεγονός που απαιτεί την αναπαραγωγή νέου εμβολίου τo επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, η σύνθεση του νέου εμβολίου αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο ώστε να περιέχει τα στελέχη του ιού που προκάλεσαν επιδημία τον προηγούμενο χειμώνα.

Η ασθένεια της γρίπης προσβάλλει όλες τις ηλικίες και η έκταση και η βαρύτητα της επιδημίας εξαρτώνται από την παρουσία προστατευτικών αντισωμάτων στο συγκεκριμένο πληθυσμό, το μέγεθος της αντιγονικής μεταστροφής και την τοξικότητα του στελέχους του ιού.

Δείτε τη συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ