Ο πιο ωραίος και απλός τρόπος να διαβάσεις για τη Δημοκρατία – Μέσα από graphic novel

Ένα graphic novel με πρωταγωνιστή έναν νεαρό αγγειογράφο στην Αθήνα του 6ου αιώνα π.Χ., από τρεις δημιουργούς: τον Αλέκος Παπαδάτο, τον Αβραάμ Κάουα και την Annie Di Donna, γίνεται ο πιο εύκολος «οδηγός» για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επαφή με την γέννηση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο Αλέκος Παπαδάτος και η Annie Di Donna, συνδημιουργοί του διεθνούς εκδοτικού φαινομένου Logicomix, ενώνουν στη «Δημοκρατία» τις δυνάμεις τους με τον συγγραφέα Αβραάμ Κάουα για να μας δώσουν ένα graphic novel που βρίθει από θαυμαστούς χαρακτήρες και έντονο χρώμα, προσφέροντάς μας ταυτόχρονα μια νέα, σύγχρονη ματιά στο πώς επήλθε μια από τις μεγαλύτερες επινοήσεις της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας.

Πρωταγωνιστής της ιστορίας ο Λέανδρος, ένας νεαρός αγγειογράφος, ο οποίος αρχίζει να αφηγείται την ιστορία του πριν από τη μάχη με έναν πανίσχυρο εχθρό. Γιός ελαιοπαραγωγού, θύματος των τυραννικών καθεστώτων, έχει δει όχι μόνο τις φρικαλεότητές τους, αλλά έχει ζήσει τους κινδύνους, έχει γνωρίσει την γέννηση του νέου πολιτεύματος, έχει επίγνωση των ταπεινών προσωπικών κινήτρων που στιγματίζουν την ιστορία και καθορίζουν την εξέλιξη μιας πόλης. Ο Λέανδρος αφηγείται όχι μόνο τις μεγάλες ιδέες αλλά και τους κινδύνους, τις συμμαχίες τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα των εμπλεκομένων πλευρών και των πολιτικών αντιπάλων.

Ένα καταπληκτικό βιβλίο που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της δημοκρατίας, αγγίζοντας και τα σημεία που συνήθως αγνοούμε στις ιστορικές αναγνώσεις. Τον παράγοντα τύχη, την συγκυρία, το ρίσκο και την επιμονή των φωτισμένων ανθρώπων κάθε ιστορικής περιόδου.

Η έρευνα των τριών δημιουργών ξεκίνησε το 2006 και βασικές τους πηγές ήταν τόσο τα κείμενα σύγχρονων ιστορικών όσο και αυτά των Ηρόδοτου, ο Θουκυδίδη και  Αριστοτέλη.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ