Πελοπόννησος: 5 χωριουδάκια -μπιζού για τον Νοέμβριο: Η Ανδρίτσαινα, η Καρύταινα, το Γεωργίτσι 

Η Πελοπόννησος τα έχει όλα και συμφέρει – ανεξαρτήτως εποχής. Το καλοκαίρι την οργώσαμε απολαμβάνοντας τις πανέμορφες παραλίες της, και το φθινόπωρο αναμένεται εξίσου «δυνατό» στα ορεινά χωριουδάκια της. 

Προορισμοί – ταμάμ για Σαββατοκύριακα «αστραπή» που οι γραφικοί θα περιέγραφαν ως «γέμισμα μπαταρίας». Όπως και να το περιγράψουμε, μια σύντομη εκδρομή στην ορεινή Πελοπόννησο είναι κάτι που χρειαζόμαστε αυτόν τον Νοέμβριο. Και σκοπεύουμε να την προγραμματίσουμε άμεσα. 

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ιδού πέντε καλές αφορμές για να το κάνουμε. 

Καρύταινα

Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, τα περισσότερα κτισμένα το 19ο αιώνα, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινες κρήνες και παραδοσιακά γεφύρια, όλα σε φόντο πράσινο στην «ηρωική» Καρύταινα. Αν καταφέρετε ποτέ να χορτάσετε βόλτες στα πανέμορφα δρομάκια της, θα απομακρυνθείτε λίγο για να επισκεφθείτε το φαράγγι του Λούσιου, το Ιερό του Διός με τη φημισμένη Λυκόσουρα στο Λύκαιο Όρος, την Αρχαία Γόρτυνα με τα περίφημα Λουτρά του Ασκληπιού και, βέβαια, για να οδηγήσετε την υπέροχη διαδρομή που καταλήγει στην Ανδρίτσαινα. 

Πού να μείνετε: Στον Ξενώνα Βρένθη (τηλ.: 27910 31650) στο κέντρο του χωριού, με δυνατό χαρτί την πανοραμική του θέα στο καταπράσινο τοπίο, σε τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ. 

Πού θα φάτε: Σπιτικά μαγειρευτά και τοπικές σπεσιαλιτέ στην ταβέρνα Το Κάστρο, μέσα στο χωριό, ή περί τα δύο χιλιόμετρα έξω από αυτό, στο Σταυροδρόμι, για σούπερ ψητά σχάρας.

Τσίντζινα

 

Στην καρδιά του κατάφυτου Πάρνωνα, τα Τσίντζινα θα σας γοητεύσουν με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, τη low profile, cozy ατμόσφαιρά τους και τις φυσιολατρικές διαδρομές που τα έχουν καταστήσει τον παράδεισο των φανατικών trekkers. Αφού ξοδέψετε ώρες περιδιαβαίνοντας τα δαιδαλώδη δρομάκια του χωριού και θαυμάζοντας μικρά και μεγαλύτερα, αναπάντεχα αξιοθέατα, όπως την εκκλησία του Άγιου Βλάσση με τις τοιχογραφίες του Κόντογλου, θα δοκιμάσετε τις αντοχές σας στο μονοπάτι που ανεβαίνει μέχρι την υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα –μια μάλλον δύσκολη διαδρομή, η φυσική ομορφιά της οποίας την κάνει να αξίζει τον κόπο– και το αρκετά πιο εύκολο μονοπάτι που καταλήγει στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη.  

Πού να μείνετε: Στο εξαιρετικό Πρυτανείο, σε παραδοσιακά δωμάτια με ονόματα… μαθημάτων και ξύλινη διακόσμηση, σε τιμές που ξεκινούν από 60€ για δίκλινο με πρωινό. 

Πού θα φάτε: Στο εστιατόριο του Πρυτανείου, το οποίο σερβίρει παραδοσιακή κουζίνα με βάση ντόπια υλικά και κρέατα. 

Γεωργίτσι

 

Χτισμένο σε υψόμετρο που σχεδόν ακουμπά το χιλιόμετρο, το όμορφο αυτό χωριουδάκι αγναντεύει από ψηλά τις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου, γεγονός που του χάρισε το προσωνύμιο «Μπαλκόνι του Ταΰγετου». Τα πέτρινα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η δροσερή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το υπέροχο κτίριο του σχολείου που κτίστηκε το 1933 και οι περίτεχνες εκκλησίες, κάνουν κάθε βόλτα στο χωριό ενδιαφέρουσα. Κι όταν χορτάσετε… χωριό, θα βολτάρετε στο εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών που διατρέχει τις πλαγιές και τα φαράγγια του Βόρειου Ταΰγετου.

Πού θα μείνετε: Στα υπέροχα ξύλινα σαλέ του Αλαγονία, 10 χιλιόμετρα έξω από το Γεωργίτσι (50€ το σαλέ δύο ατόμων με πρωινό) ή στα μεγάλα, ατμοσφαιρικά δωμάτια του Mythoxenia, στο κέντρο του χωριού (από 60€ το δίκλινο με πρωινό).

Πού θα φάτε: Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου "Μπαλκόνι του Ταϋγετου", για σούπερ κόκκορα κοκκινιστό, κολοκυθοκορφάδες, χειροποίητα μακαρόνια με φρέσκο βούτυρο και εξαιρετικές σαλάτες με χόρτα από το μποστάνι τους. 

Δείτε όλοι την συνέχεια εδώ - in2life.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ