Αστυνομική επιχείρηση στο Παρίσι- Τρεις νεκροί

Εκτεταμένη επιχειρήση πραγματοποιεί από τα ξημερώματα η γαλλική αστυνομία στο προάστιο του Παρισιού Σαν Ντενί, με στόχο διαμέρισμα στο οποίο θεωρείται ότι ταμπουρώθηκαν ύποπτοι των αιματηρών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, με πυροβολισμούς, εκρήξεις, αλλά και θύματα κατά την πολιορκία.

Δεν είναι σαφές αν η επιχείρηση που ξεκίνησε πριν την αυγή στο πλαίσιο της έρευνας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Παρασκευής και τη σύλληψη των καταζητούμενων, είναι ακόμη σε εξέλιξη. Ανταποκρίτρια της Guardian πάντως αναφέρει ότι εδώ και μια ώρα δεν έχουν ακουστεί πυροβολισμοί και εκρήξεις, ωστόσο η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή εξακολουθεί να είναι έντονη.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι νεκροί της επιχείρησης είναι δύο. Πρόκειται για τρομοκράτες που είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο διαμέρισμα. Το ένα θύμα είναι γυναίκα που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Πληροφορίες που επικαλείται η Monde αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, αναφέρουν ότι σκοτώθηκε και ο τρίτος τρομοκράτης που είχε ταμπουρωθεί στο διαμέρισμα. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο και για ένα νεκρό περαστικό. Έχουν τραυματιστεί αρκετοί αστυνομικοί και πυροσβέστες, ενώ έχουν γίνει πέντε συλλήψεις. Εκ των πέντε συλληφθέντων, οι τρεις ήταν εντός του διαμερίσματος και οι άλλοι δυο βρισκόταν «σε κοντινή απόσταση».
Οι αρχές κάνουν συστάσεις στους κατοίκους της περιοχής να μείνουν στα σπίτια τους. Εκτός από την αστυνομία, περίπου 50 στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί γύρω από την περιοχή, ενώ έχουν αποκλειστεί δρόμοι.  

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει επικαλούμενο αστυνομική πηγή ότι η επιχείρηση γίνεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του θεωρούμενου ως «εγκεφάλου» των αιματηρών επιθέσεων της Παρασκευής, του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ο οποίος θεωρείται αδίστακτος και επικίνδυνος, ενώ αναζητείται και ένατος ύποπτος για το μακελειό.
Ο Αμπααούντ, ο οποίος πιστευόταν αρχικά ότι διοργάνωσε τις επιθέσεις από τη Συρία, πιστεύεται τώρα ότι βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των ανθρώπων που οχυρώθηκαν στο διαμέρισμα όπου έγινε η αστυνομική έφοδος.

Ωστόσο προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν ο 28χρονος αυτός ύποπτος, που είναι ενεργό μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, βρισκόταν μέσα στο διαμέρισμα που αποτέλεσε τον στόχο της εφόδου της αντιτρομοκρατικής στο Σεν Ντενί.
Το υποβαθμισμένο  αυτό προάστιο του Παρισιού όπου το 2005 είχε ζήσει ταραχές μετά από εξέγερση των μουσουλμάνων κατοίκων του, οι οποίοι τότε διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες διαβίωσής τους.
Βρίσκεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, μια από τις περιοχές στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις της Παρασκευής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ