25 χρόνια Ιστορίες Τηλεπικοινωνιών: Το Μουσείο ΟΤΕ γιορτάζει και το eirinika.gr ήταν εκεί

Πήγαμε στα γενέθλια του αγαπημένου μας Μουσείου. Έγινε 25 χρονών!

Κάναμε λοιπόν την καθιερωμένη ετήσια βόλτα μας, με αφορμή την επέτειο των 25 ετών λειτουργίας του και παρακολουθήσαμε ένα από τα νέα προγράμματα που προσφέρει το Μουσείο. 

Για 6η συνεχή χρονιά  χαρίζει μια ολοκληρωμένη μουσειακή εμπειρία με τις  εκπαιδευτικές δράσεις του για σχολικές ομάδες, οικογένειες και μεμονωμένους επισκέπτες.

Λίγα λόγια για το Μουσείο:
Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ είναι μοναδικό στο είδος του και μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1990, κλείνει 25 χρόνια φέτος, είναι εταιρικό μουσείο και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον όμιλο ΟΤΕ

Η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό, με περισσότερα από 14.000 αρχεία, έγγραφα και φωτογραφίες.

Αυτό που κλέβει την παράσταση, όμως, είναι αναμφίβολα το πρώτο στούντιο τηλεόρασης που στήθηκε στην Ελλάδα το 1965.

Μιλήσαμε με την Υπεύθυνη του Μουσείου κυρία Νικολέτα Λιακοσταύρου:

Ν.Λ: Φέτος γιορτάζουμε τα 25 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, το οποίο ξεκίνησε το 1990. Για τον εορτασμό αυτόν λοιπόν των 25 χρόνων μαζί με τα εκπαιδευτικά προγράμματα ξεκινάει και ένα μεγάλο φεστιβάλ.

Α.Ν: Ποια είναι τα προγράμματα του Μουσείου;


Ν.Λ:  Δημιουργήσαμε εικαστικά και τεχνολογικά προγράμματα που είναι για σχολικές ομάδες.

Όλα τα εικαστικά προγράμματα έχουν σαν θέμα τις τηλεπικοινωνίες ενώ με διαφορετικούς τρόπους προσεγγίζουμε και την τέχνη.

Δηλαδή να σας φέρω κάποια παραδείγματα:  φτιάχνουμε μονωτήρες από γυψόγαζα, συνθέτουμε με την τεχνική του κολάζ  την Μόνα Λίζα που επισκέπτεται το Μουσείο. 
Φέτος έχει προστεθεί η γλυπτική και το design.

Τα προγράμματα αυτά είναι χωρισμένα ανά ηλικιακές ομάδες, δηλαδή διαφορετικά προγράμματα παρακολουθούν παιδιά που είναι νήπιο, Α και Β δημοτικού και διαφορετικά προγράμματα τα μεγαλύτερα παιδιά.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά Ε και ΣΤ’ Δημοτικού, αλλά και γυμνασίου υλοποιούμε  τεχνολογικά προγράμματα, καθώς  είμαστε ένα Τεχνολογικό Μουσείο και είμαστε το μοναδικό Μουσείο Τηλεπικοινωνιών.

Τα παιδιά μέσα από τα τεχνολογικά προγράμματα, κάνοντας δηλαδή πειράματα, συναρμολογώντας τηλεφωνικές συσκευές,  γίνονται μικροί ερευνητές και μικροί τηλεπικοινωνιακοί.

Εκτός από τις σχολικές ομάδες, κάθε Σαββατοκύριακο απευθύνεται σε ολόκληρη την οικογένεια. Είναι μια νέα τάση γενικότερα της μουσειόπαιδαγωγικής, να βάλουμε ότι την οικογένεια στην εμπειρία του Μουσείου.
Κάθε μήνα πραγματοποιείται  ένα διαφορετικό  πρόγραμμα. 

Τον Νοέμβριο για παράδειγμα μαθαίνουμε την λειτουργία του τηλεφώνου μέσω του προγράμματος ‘’10 τηλέφωνα – 10 ιστορίες’’
Μεγάλη επιτυχία είχε το πρόγραμμα με τις δορυφορικές ιστορίες. Για τον λόγο αυτό το επαναλάβαμε φέτος, εμπλουτισμένο βέβαια.   
 

Α.Ν: Υπάρχει ανταπόκριση από το κοινό;
Ν.Λ: Η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση για εμάς είναι το Μουσείο να γεμίζει με παιδιά. Έχουμε φτάσει περίπου στους 15.000 επισκέπτες τον χρόνο.

Για εμάς αν δεν είναι ένα ζωντανό - διαδραστικό Μουσείο το οποίο προσφέρει συνεχώς καινούργια πράγματα δεν έχει λόγο ύπαρξης. Για τον λόγο αυτό δημιουργούμε συνεχώς καινούργια προγράμματα.
  

Το Μουσείο διευρύνει τα ηλικιακά όρια και υποδέχεται παιδιά 4-6 ετών, με προγράμματα, που βασίζονται στη δραματοποίηση και το θεατρικό παιχνίδι. Παράλληλα, νέες δράσεις περιμένουν και τους φίλους μας 7-17 ετών, εμπνευσμένες από τα εκθέματα του μουσείου και τη θεματική του.
Και στο τέλος της χρονιάς, σας περιμένει ένα «φεστιβάλ», έκπληξη! 

Ρωτήσαμε την κυρία Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ,  σχετικά με τα εργαστήρια και τις δράσεις: 
«Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα. Δημιουργούμε υποδομές που εξασφαλίζουν την επικοινωνία και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Συνεχίζουμε να κοιτάμε μπροστά, να αλλάζουμε τα δεδομένα, να φέρνουμε νέες τεχνολογίες, με απόλυτο σεβασμό για την ιστορία μας και το έργο που έχουν επιτελέσει οι άνθρωποί μας. Σε αυτή την ιστορία του Ομίλου, αλλά και των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, μας ταξιδεύει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ. Για τα 25 χρόνια λειτουργίας του, σχεδιάσαμε φέτος ακόμη πλουσιότερες δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, για να προσφέρουμε ξεχωριστές εμπειρίες επικοινωνίας σε μικρούς και μεγάλους

Tip
Και να θυμάστε, το καλύτερο έργο από κάθε οικογενειακή δράση θα παραμείνει στο Μουσείο με σκοπό να συμμετάσχει στην Έκθεση μικρών καλλιτεχνών του 1ου Φεστιβάλ ΜΤ, που θα πραγματοποιηθεί τους καλοκαιρινούς μήνες στους χώρους του Μουσείου.

 
Και το καλύτερο; Η συμμετοχή είναι δωρεάν – Γι αυτό κλείστε γρήγορα θέση!!!

Φέτος το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, σας «βάζει στη θέση του ξεναγού»!

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών,  στους μεμονωμένους φίλους του, που θέλουν να το επισκεφτούν, τα Σαββατοκύριακα, που είναι ανοιχτό, προσφέρει μια ξενάγηση (ώρα 14.00-15.00), με περισσότερα διαδραστικά εκθέματα και με τη δική σας συμμετοχή.

Ο επισκέπτης  καλείται να συμμετάσχει στη διαδικασία της ξενάγησης, καθώς μπορεί να ανακαλύψει, να αγγίξει, να χειριστεί, ο ίδιος, αντικείμενα από τη μεγάλη μας συλλογή.
Φέτος λοιπόν, που στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, η ξενάγηση, είναι αλλιώς, ελάτε να κάνουμε τη ξενάγηση μαζί!

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Διεύθυνση: Πρωτέως 25, Αθήνα

Τηλέφωνο:21 0620 1899

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ