Μade in Greece οι We Design: Ο Φίλιππος, ο Σέργιος & η Θεανώ μας επανασχεδιάζουν αριστουργηματικά την Ελλάδα

Όταν ο αρχιτέκτονας Φίλιππος Φωτιάδης, ο βιομηχανικός σχεδιαστής Σέργιος Φωτιάδης και η γραφίστας Θεανώ Πετρίδου αποφάσισαν να ιδρύσουν το γραφείο We Design το 2001 επέλεξαν τη συγκεκριμένη επωνυμία για να δηλώσουν το δυνητικό εύρος των αναθέσεων που μπορούν να αναλάβουν: ό,τι είναι δυνατόν να σχεδιαστεί.

"Tο όνομα μας περιγράφει με ακρίβεια το τι κάνουμε: Σχεδιάζουμε οτιδήποτε μπορεί να σχεδιαστεί" λέει σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Φίλιππος Φωτιάδης. "Από μια κατοικία, έως ένα χρηστικό μικροέπιπλο και από μια εταιρική ταυτότητα ως το branding. Η σύμπραξη αυτή από το 2001, γέννησε πολλά έργα αλλά και σπουδαίες συνεργασίες με δοκιμασμένους επαγγελματίες: τυπογράφους, κατασκευαστές, μηχανικούς, τεχνίτες και σχεδιαστές, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε project. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συνεργασίες, και ανάλογα με τα projects, στο γραφείο μας εργάζονται από 7 έως 15 άτομα καθημερινά, και αρκετοί εξωτερικοί συνεργάτες.".

"Τρεις άνθρωποι διαφορετικών ειδικοτήτων, γύρω από το design, με πολλά ακόμα ενδιαφέροντα, ερεθίσματα, γνώσεις και εμπειρίες, συνεργάζονται, δουλεύουν μαζί και αλληλοσυμπληρώνονται. Λογότυπα, εταιρική ταυτότητα, αφίσες, εταιρική προβολή, αντικείμενα, έπιπλα, σκηνικά, φωτιστικά, περίπτερα, κατοικίες, κτίρια, όλα συνυπάρχουν, η κλίμακα αλλάζει αλλά η διαδικασία σχεδιασμού είναι παρόμοια, με τόσα πολλά κοινά στοιχεία που δύσκολα διαχωρίζονται σε ειδικότητες."

Έκτοτε, έχουν στρατολογήσει συνεργάτες διαφόρων ειδικοτήτων και έχουν να επιδείξουν μια μεγάλη δημιουργική γκάμα, που περιλαμβάνει από λογότυπα και συσκευασίες, μέχρι χρηστικά αντικείμενα και κατοικίες.

Το ενδιαφέρον τους να επαναπροσδιορίσουν την έννοια του σουβενίρ οδήγησε στη δημιουργία της σειράς «Greece Revisited», στα προϊόντα της οποίας αποτυπώνονται αναφορές σε στοιχεία από την ιστορία, την παράδοση και την καθημερινότητα της Ελλάδας.

Η ανατρεπτική ματιά των We Design δίνει σε γνώριμες φόρμες μια άλλη διάσταση, ενώ το χιούμορ τους επιστρατεύεται για να εκσυγχρονίσει χαρακτηριστικά στερεότυπα με διασκεδαστικό τρόπο.

Με αφετηρία στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική καθημερινότητα οι We design εμπνέονται χρηστικά αντικείμενα και αξεσουάρ που καμία διάθεση δεν κρύβουν για φολκλόρ αναφορές: Η ελληνικότητα τους καταφέρνει να πρωταγωνιστήσει και να συνυπάρξει αρμονικά με την σύγχρονη σχεδιαστική άποψη, την ποιότητα και τη λειτουργικότητα

Σε ποιους τομείς πιστεύεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται «επανασχεδιασμό»;

"Στην Ελλάδα, διανύουμε μια περίοδο που έχουμε συνειδητοποιήσει, πλέον, ότι μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα. Γίνονται πολλές ενέργειες και προσπάθειες σε πάρα πολλούς τομείς και μέσα από τη δημιουργική σκέψη και τον συντονισμό, πολλές από αυτές διαπρέπουν. Υπάρχει πολύς χώρος ακόμα για εξέλιξη, ενώ οι συλλογικές κινήσεις και οι συνεργασίες είναι απαραίτητες".

Η Ελλάδα ολόκληρη χρειάζεται επανασχεδιασμό;

"Ο βασικότερος τομέας που χρειάζεται επανασχεδιασμό, είναι το σύστημα της εκπαίδευσης. Μετά από την δωδεκαετή εμπειρία μου και στην ιδιωτική αλλά και στην δημόσια εκπαίδευση" λέει σε συνέντευξη του στο flust o Φίλιππος και έχοντας σπουδάσει στο εξωτερικό "βλέπω τα τόσο πολλά προβλήματα που έχει η εκπαίδευση στην Ελλάδα, που όμως, δυστυχώς, δεν αντιμετωπίζονται σωστά, και συνεχίζουν να υπάρχουν, ή ακόμα χειρότερα να αυξάνονται. Λύσεις πάντοτε υπάρχουν, αλλά πρέπει να είναι όλοι έτοιμοι να αλλάξουν ριζικά το σύστημα από την βάση του, σε συνολικό επίπεδο, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προς όφελος των φοιτητών και του μέλλοντος της εκπαίδευσης".

Τελευταία τους δουλειά στην Ανδρο με έκθεση 

Μάλιστα η δημιουργική ομάδα WE DESIGN , Θεανώ Πετρίδου (γραφίστας) με καταγωγή από την Άνδρο, ο Φίλιππος Φωτιάδης (αρχιτέκτονας) και ο Σέργιος Φωτιάδης (βιομηχανικός σχεδιαστής), εμπνεύστηκαν από το νησι της Ανδρου και δημιούργησαν design χρηστικά αντικείμενα από τα παραδοσιακά, λαογραφικά στοιχεία του Ανδριώτικου πολιτισμού.

Οι δημιουργίες τους της σειράς «Greece Revisited» εκτέθηκαν στο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου, τον περασμένο Αυγούστο. 

www.wedesign.gr  -  www.wedesignshop.gr

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ