Σε "μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή" μας προσκαλεί η Ομάδα '92 στο θέατρο Φούρνος

Ύστερα από την επιτυχημένη παράσταση “Ελάτε σ' εμάς για έναν Καφέ”, η Ομάδα '92 παρουσιάζει τη νέα της δουλειά “Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή” του Τέννεση Ουίλλιαμς στο Θέατρο Φούρνος.

Ένα παράδοξο – για το ύφος του Τ.Ουίλλιαμς – έργο, ουσιαστικά μια γλυκόπικρη κωμωδία. Ένα κουαρτέτο απελπισμένων γυναικών που προσπαθεί να επιβιώσει σε μια σκληρή πραγματικότητα, στην κοινωνία της Αμερικής την εποχή της Μεγάλης Κατάθλιψης (Great Depression) μετά το μεγάλο οικονομικό κράχ. Οι ηρωϊδες του Ουίλιαμς με τους ανεπίδοτους πόθους, μέσα σε ένα πλαίσιο που θυμίζει τις κωμικοτραγικές καταστάσεις του Αλμαδόβαρ, γραμμένο σε μια εποχή που ο Ισπανός σκηνοθέτης δεν υπήρχε καν.

Ανομολόγητα πάθη, ανεκπλήρωτα όνειρα, σχέδια ζωής, ανεπίδοτοι έρωτες, βασικά στοιχεία της γραφής του Ουίλιαμς, συναντιούνται και στο έργο αυτό μ΄έναν τρόπο όμως που ρέπει προς το γκροτέσκ, κάνοντας την «Κυριακή…» ένα πρωτότυπο κείμενο, μια γλυκόπικρη «κωμωδία», μοναδική ίσως περίπτωση στο έργο του συγγραφέα. 

Το καταλυτικό χιούμορ, η συγκίνηση, οι ανατροπές και μια απρόσμενη λύση είναι οι βασικοί άξονες του έργου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς “Η Μπλάνς Ντυμπουά με την ματιά του Αλμαδόβαρ”

 

Σημείωμα σκηνοθέτη, Βασίλη Νικολαϊδη

Ο Ουίλιαμς έγραψε το δίπρακτο αυτό έργο το 1979. Ο τίτλος στα αγγλικά είναι «A lovely Sunday for “Creve Coeur”». “Creve Coeur” (Ραγισμένη Καρδιά) ονομάζεται μια παραλίμνια περιοχή, κοντά στο Σαιντ Λιούις, όπου δύο από τις ηρωίδες του έργου θα καταλήξουν, μεσημέρι Κυριακής, για πικ-νικ. Η δράση τοποθετείται στην Αμερική, στο Σαιντ Λιούις, στο τέλος της δεκαετίας του ΄30, λίγο πριν την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, εποχή ζυμώσεων έντονων αδιεξόδων και μεγάλης κατάθλιψης.

Τέσσερις γυναικείους ρόλους έχει το έργο, τέσσερις μοναχικές γυναίκες, γύρω στα 40, που προσπαθούν, η καθεμιά με τον τρόπο της, να υπάρξουν. 

Η Ντόττυ, θυμίζει σε πολλά σημεία την Μπλανς Ντυμπουά, μια Μπλανς όμως, που, παρόλο που αρέσκεται να ζει με φαντασιώσεις, τελικά επιλέγει το ρεαλισμό για να επιβιώσει. 

Η Μπόντυ, η συγκάτοικός της, ζει κι αυτή με όνειρα, αλλά είναι πολύ πιο δυνατή και τελικά παρασύρει και τη Ντόττυ στον τρόπο της δικής της ζωής.

Η Έλενα είναι η «ξένη», που εισδύει αποφασιστικά στο χώρο των δύο γυναικών και προσπαθεί, μάταια, να πάρει στον δικό της κόσμο τη Ντόττυ.  

Ο τέταρτος ρόλος, η Σόφι, η μανιοκαταθλιπτική γειτόνισσα,  λειτουργεί ως καταλύτης. Στο πρόσωπό της προβάλλεται ο εφιάλτης, η πιθανή κατάληξη των άλλων γυναικών, που ούτως ή άλλως φλερτάρουν, σαν αυθεντικές ηρωίδες του Ουίλιαμς, με την κατάθλιψη και την παράνοια…

Αφεθήκαμε στη ροή του έργου, χωρίς προκαταλήψεις, και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ακέραια, το καταλυτικό χιούμορ, τη συγκίνηση, τις συνεχείς ανατροπές καθώς και την απρόσμενη λύση. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, πάντως οι καταστάσεις και η ατμόσφαιρα του έργου μας θύμισαν το κλίμα ενός άλλου λάτρη των γυναικών, του Αλμοδόβαρ.Ο «θιάσος ΄92», στο φιλόξενο περιβάλλον του «Φούρνου», σας προσκαλεί και φέτος, αυτή τη φορά για ένα «κωμικογλυκόπικρο» πικ-νικ, στο ειδυλλιακό και εξιδανικευμένο “Creve Coeur”.

Παίζουν: Μαρία Καρακίτσου, Ευγενία Μαραγκού, Θεοδώρα Σιάρκου, Στέλλα Χατζημιχελάκη

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές 
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαϊδης  
Σκηνικός χώρος-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ 
Επιμέλεια κίνησης: Κική Σελιώνη 
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκος Φιλιμέγκας
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος 
Μακέτα: Βασίλης Παπαδάτος 
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέττου, Στέλλιος Δανιήλ

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη 
Ώρα έναρξης:
21.15 
Τιμή εισιτηρίων: 12€ , φοιτητικό 8€, ανέργων 5€ 

Θέατρο Φούρνος 
Μαυρομιχάλη 168 
Πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων: 210-6460748 

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κούρτης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ