Απούσα η Ελλάδα από τα φετινά βραβεία LUX!

Η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελβετία και η Τουρκία είναι οι χώρες οι οποίες έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή των 10 ταινιών που προσφάτως επελέγησαν στην μακρά λίστα των υποψηφίων για την διεκδίκηση του εφετινού βραβείου LUX. Εδώ και έξι χρόνια το εν λόγω βραβείο δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην καλύτερη ταινία «κοινωνικού προβληματισμού» της χρονιάς. 10 φωτογραφίες


Η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ελβετία και η Τουρκία είναι οι χώρες οι οποίες έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή των 10 ταινιών που προσφάτως επελέγησαν στην μακρά λίστα των υποψηφίων για την διεκδίκηση του εφετινού βραβείου LUX. Εδώ και έξι χρόνια το εν λόγω βραβείο δίδεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην καλύτερη ταινία «κοινωνικού προβληματισμού» της χρονιάς.
«L’ enfant d’ en haut» («Το παιδί ψηλά») σε σκηνοθεσία Ούρσουλα Μέιερ «Czak a szel» («Μόνον ο άνεμος») σε σκηνοθεσία Μπέντσε Φλίεγκαουφ «Barbara» σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Πέτσχολντ «A perde la raison» («Χωρίς αιτία») σε σκηνοθεσία Χοακίμ Λαφός «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» σε σκηνοθεσία αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι «Τα παιδιά του Σαράγεβο» σε σκηνοθεσία Αϊντα Μπέγκιτς «Io sono Li» («Λέγομαι Λι») σε σκηνοθεσία Αντρέα Σέγκρε «Crulic» σε σκηνοθεσία Ανκα Ντάμιαν «Tabu» σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Γκόμεζ «Louise Wimmer» σε σκηνοθεσία Σιρίλ Μενεγκούν 10 φωτογραφίες
Οι ταινίες της μακράς λίστας για το LUX ανακοινώθηκαν όπως και πέρσι κατά την διάρκεια διεξαγωγής του φεστιβάλ κινηματογράφου στο Κάρλοβι Βάρι στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Από τις δέκα ταινίες της μακράς λίστας, μια δεύτερη ψηφοφορία θα αναδείξει τις τρεις που θα διεκδικήσουν το LUX. Η ανακοίνωση των τριών ταινιών της τελικής φάσης θα ανακοινωθούν στην Ρώμη την Τρίτη 24 Ιουλίου, ενώ η νικητήρια ταινία θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο.
Οι δέκα ταινίες της μακράς λίστας για το LUX είναι το «A perde la raison» («Χωρίς αιτία») σε σκηνοθεσία Χοακίμ Λαφός -συμπαραγωγή Βελγίου/ Γαλλίας/ Λουξεμβούργου/ Ελβετίας, η «Barbara» σε σκηνοθεσία Κρίστιαν Πέτσχολντ - Γερμανία, το «Cesare deve morire» («Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει») σε σκηνοθεσία αδελφών Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι - Ιταλία, το «Crulic» σε σκηνοθεσία Ανκα Ντάμιαν -συμπαραγωγή Ρουμανίας/ Πολωνίας, το «Czak a szel» («Μόνον ο άνεμος») σε σκηνοθεσία Μπέντσε Φλίεγκαουφ - συμπαραγωγή Γαλλίας/ Ουγγαρίας/ Γερμανίας, το «Djaca, Chldren of Sarajevo» (Τα παιδιά από το Σαράγεβο») σε σκηνοθεσία Αϊντα Μπέτζιτς - συμπαραγωγή Βοσνίας Ερζεγοβίνης/ Γεμανίας/ Γαλλίας/ Τουρκίας, το «Io sono Li» («Λέγομαι Λι») σε σκηνοθεσία Αντρέα Σέγκρε - συμπαραγωγή Ιταλίας/ Γαλλίας, το «L' enfant d' en haut» («Το παιδί ψηλά») σε σκηνοθεσία Ούρσουλα Μέιερ - συμπαραγωγή Ελβετίας /Γαλλίας, η «Louise Wimmer» σε σκηνοθεσία Σιρίλ Μενεγκούν -Γαλλία και το «Tabu» σε σκηνοθεσία Μιγκέλ Γκόμεζ - συμπαραγωγή Πορτογαλίας/ Γερμανίας/ Γαλλίας και Βραζιλίας.
Το βραβείο LUX απονέμεται από το 2007 και οι διαγωνιζόμενες ταινίες επιλέγονται από την επιτροπή με βάση το γεγονός ότι πραγματεύονται με πρωτοτυπία ευαίσθητα ευρωπαϊκά ζητήματα θίγοντας θέματα όπως η κοινωνική ένταξη των νέων, η οικονομική κρίση, η αλληλεγγύη, οι οικογενειακές και πολιτισμικές σχέσεις, οι κανόνες σύμφωνα με τους οποίους ζούμε και οι επιθυμίες της καρδιάς μας.
Ολως περιέργως, η Ελλάδα της οποίας η πρόσφατη κινηματογραφία έχει προκαλέσει ύμνους από την διεθνή κινηματογραφική κοινότητα, εφέτος είναι απούσα. Ελληνικές ταινίες που έχουν διεκδικήσει το LUX είναι το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη πέρσι (χρονιά που κέρδισε το αριστούργημα του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο») και ο «Αδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου το 2010.

Πηγή: www.tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ