Υποψιάζονται την Πόλα Ρούπα σύντροφο του Μαζιώτη για την τρομοκρατική επίθεση στο ΣΕΒ – Όλα τα σενάρια

"Είναι ελεύθερη η Πόλα Ρούπα, και δύο τουλάχιστον μέλη του Επαναστατικού Αγώνα, που συνήθιζε να χτυπά οικονομικούς στόχους. Το έκανε το 2005 με βόμβα στο Υπουργείο Οικονομικών".

"Στη Βουλή είχε χτυπήσει και η 6η Δεκέμβρη. Από το "κάδρο" δεν μπορεί να μην μπουν ασύλληπτα ή νέα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Δεν ξέρουμε ακόμη αν βρήκε απήχηση το προσκλητήριο του Μαύρου Δεκέμβρη, από τον Νίκο Ρωμανό. Οι βομβιστές όμως δεν είναι… άπειροι" δηλώνουν αινιγματικά υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.

Οι επικεφαλής των αρμόδιων διωκτικών αρχών αναμένουν με ενδιαφέρον την προκήρυξη ανάληψης ευθύνης της ενέργειας, εκτιμώντας πως θα χρησιμοποιηθεί μία νέα ονομασία, παρότι ο τύπος και η συνδεσμολογία της βόμβας έχει ομοιότητες με άλλες που έχουν τοποθετήσει ο Επαναστατικός Αγώνας, η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς  και η  6η Δεκέμβρη.  

Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει χτυπήσει το υπουργείο Οικονομικών στις 12 Δεκεμβρίου 2005, ενώ η Πόλα Ρούπα που συνηθίζει να προβαίνει σε μακροσκελής οικονομικές αναλύσεις, παραμένει ασύλληπτη, όπως και τουλάχιστον 1-2 μέλη, παρότι έχουν «στιγματιστεί» από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Και η 6η Δεκέμβρη είχε τοποθετήσει βόμβα μπροστά από τη Βουλή τον Ιανουάριο του 2010.
ANFO και «κατσαρόλα»;

Κάποιες αστυνομικές πηγές, αναφέρουν ότι η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε μεταλλικό φορέα, ενδεχομένως μαγειρικό σκεύος (κατσαρόλα), κάτι που αν επιβεβαιωθεί επίσημα κατευθύνει τις έρευνες προς ασύλληπτα ή νέα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία συνήθιζε να τοποθετεί τους εκρηκτικούς μηχανισμούς της σε κατσαρόλες.

Επίσης, στην εκρηκτική ύλη της ζελατινοδυναμίτιδας φαίνεται να εντοπίζονται προσμίξεις ANFO (νιτρικό αμμώνιο και πετρέλαιο), που χρησιμοποιούσε συνεχώς ο Επαναστατικός Αγώνας στις τελευταίες επιθέσεις του όπως και σε αυτή έξω από την τράπεζα της Ελλάδος, στις 10 Απριλίου 2014. Αντίστοιχες προσμίξεις είχαν χρησιμοποιήσει και οι Πυρήνες της Φωτιάς στη συνδεσμολογία των βομβών τους αν και σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν υποψίες ότι είχε "δανειστεί" βόμβες του Επαναστατικού Αγώνα.

Η εγχώρια τρομοκρατία, που βρισκόταν σε ύφεση σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, προέβη σε ένα χτύπημα υψηλού ρίσκου και συμβολισμού, το οποίο φαίνεται να υλοποιήθηκε από δύο τουλάχιστον άτομα, τα οποία φορούσαν κράνη και κινήθηκαν επί της οδού Ξενοφώντος, πιθανόν χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα. Ένας από αυτούς άφησε στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ, ένα σακίδιο πλάτης που περιείχε την βόμβα.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03:35, σείοντας την περιοχή, ενώ ο ήχος της ακούστηκε σε πολλά προάστια της Αττικής. Η οδός Ξενοφώντος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο. Είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στον Δημόσιο Οργανισμό Λαμπράκη και στην Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος, που τηλεφώνησε περίπου στις 02:50-2:55, με αλλοιωμένη φωνή ή ηχογραφημένο μήνυμα, είπε ότι «σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε δεν είναι φάρσα». Η περιοχή αποκλείστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ υπήρξε και μερική εκκένωση του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην ίδια οδό.

Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός περιείχε περίπου 3-4 κιλά ζελατινοδυναμίτιδας, ήταν μέτριας ισχύος, αλλά η στενότητα του δρόμου, εκτόνωσε το ωστικό κύμα πάνω στα κτίρια. Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, μεγάλες ζημιές υπέστη η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ και ακόμη μεγαλύτερες η πρεσβεία της Κύπρου που βρισκόταν ακριβώς απέναντι. Μικρότερες ήταν οι ζημιές στο διπλανό ξενοδοχείο και τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα στελέχη του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών «σάρωναν» τα συντρίμμια αναζητώντας στοιχεία που θα βοηθήσουν τις έρευνες. Την ίδια ώρα κλιμάκια αστυνομικών έπαιρναν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ΣΕΒ και της Πρεσβείας, καταστημάτων αλλά και από κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας, από την συγκεκριμένη περιοχή αλλά και από την ευρύτερη που εκτεινόταν έως τη Λ. Συγγρού και Λ. Βουλιαγμένης.
Τόσκας: «Συνεχίζονται οι έρευνες»

Η πρώτη βομβιστική επίθεση με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ, συνέβη στο πιο καλά φυλασσόμενο σημείο της Αθήνας, σε απόσταση 50 μέτρων από τη Βουλή των Ελλήνων, εναντίον του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), που βρισκόταν στη λίστα των υποψήφιων στόχων της ΕΛ.ΑΣ.

Την ώρα που η Ευρώπη βρισκόταν σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας του αιματοκυλίσματος στο Παρίσι, οι ελληνικές αρχές είχαν εκπονήσει σχέδιο για τη φύλαξη κτιρίων οικονομικού ενδιαφέροντος, πρεσβειών και γραφείων  του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας.

Χθες τα ξημερώματα όμως, τα γραφεία του ΣΕΒ, η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου ήταν αφύλακτα, με αποτέλεσμα οι βομβιστές να δράσουν και να διαφύγουν ανενόχλητοι. Μετά την επίθεση οι διωκτικές αρχές περιορίζονται στην αναζήτηση βιντεοληπτικού υλικού από κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας για να εντοπίσουν τους δράστες και τις κινήσεις τους. Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας ερωτηθείς να σχολιάσει τη βομβιστική επίθεση περιορίστηκε να απαντήσει: «Για την βόμβα σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες».
Ο «Μαύρος Δεκέμβρης»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούν πως η επίθεση ενδεχομένως σχετίζεται με το διαδικτυακό προσκλητήριο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού για ένα «Μαύρο Δεκέμβρη», στο οποίο προανήγγειλαν επιθέσεις σε καταστήματα, ανατινάξεις σπιτιών πολιτικών και εμπρησμούς τραπεζών και αστυνομικών τμημάτων, καθώς και καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.

«Ένας μήνας συντονισμένων δράσεων, με σκοπό να γνωριστούμε μεταξύ μας, να κατέβουμε στο δρόμο για να σπάσουμε τις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων, να καταλάβουμε σχολεία, πανεπιστήμια και δημαρχεία, να μοιράσουμε κείμενα που θα διαδίδουν το μήνυμα της ανταρσίας, να βάλουμε εμπρηστικούς μηχανισμούς σε φασίστες και αφεντικά, να κρεμάσουμε πανό σε αερογέφυρες και κεντρικές λεωφόρους, να πλημμυρίσουμε τις πόλεις με αφίσες και τρικάκια, να ανατινάξουμε σπίτια πολιτικών, να πετάξουμε μολότοφ στους μπάτσους, να γεμίσουμε τους τοίχους με συνθήματα, να σαμποτάρουμε την ομαλή ροή εμπορευμάτων μέσα στα Χριστούγεννα, να λεηλατήσουμε τις βιτρίνες της αφθονίας, να πραγματοποιήσουμε δημόσιες εκδηλώσεις και να ανταλλάξουμε εμπειρίες και σκεπτικά γύρω από διάφορες θεματικές αγώνα» έγραφαν χαρακτηριστικά στο κείμενό τους.

Σημειολογικά να αναφέρουμε, πως σαν χθες πριν από πέντε χρόνια, στις 23 Νοεμβρίου 2010, τα γραφεία του ΣΕΒ είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης από την οργάνωση «Μηδενική Ανοχή», που έχει στο ενεργητικό της 19 τέτοιες επιθέσεις. Η συγκεκριμένη οργάνωση συσχετιζόταν από τους αστυνομικούς με τον Νίκο Ρωμανό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ