Τι θα έκανε η έμπειρη Singular Logic για να μην ναυαγήσουν οι εκλογές στη ΝΔ; Ρώτησε ο Κων/νος Ζούλας

Λίγες μόλις ημέρες αφότου προκηρύχθηκαν οι εκλογές της Ν.Δ., τηλεφώνησα σε έναν φίλο τεχνικό που δουλεύει στη Singular Logic. Λόγω της πολυετούς πείρας της εταιρείας στην έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, θεωρούσα μάλλον αυτονόητο ότι σε αυτήν θα κατέφευγε η Ν.Δ. για να ζητήσει έστω μια γνώμη.

 Ο φίλος, αφού μου υπενθύμισε ότι η Singular Logic δεν έχει αναλάβει ποτέ τη διεξαγωγή ενδοκομματικών εκλογών, μου είπε τι θα έκανε αν ήταν στη θέση της Ν.Δ. «Υπάρχουν σήμερα όλα τα τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου μια τέτοια διαδικασία όχι μόνον να γίνει με έναν πρωτοποριακό τρόπο, αλλά και με πολύ λίγα χρήματα».

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ζουλάς στην kathimerini.gr

Το σύστημα που μου ανέλυσε ήταν με απλά λόγια το εξής: η Ν.Δ. θα καλούσε για ένα διάστημα ενός μηνός τα μέλη ή τους ενδιαφερόμενους φίλους της να μεταβούν στα τοπικά της γραφεία και δίνοντας 3 ευρώ να πάρουν έναν προσωπικό μυστικό κωδικό μιας και μόνον χρήσης. Τον οποίο την Κυριακή των εκλογών θα πληκτρολογούσαν είτε μέσω μιας εφαρμογής στα κινητά τους τηλέφωνα είτε ακόμη και στο σταθερό, αν δήλωναν τον αριθμό εκ των προτέρων. Δηλαδή να ψηφίσουν από το σπίτι τους, καθώς δεν θα χρειαζόταν καν να στηθούν κάλπες. Ο φίλος με διαβεβαίωσε επιπλέον ότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν πλήρως τόσο το αδιάβλητο της συγκεκριμένης διαδικασίας όσο κυρίως τη μυστικότητα της ψήφου.

Ε, λοιπόν δεν θα το πιστέψετε, αλλά μια τέτοια ολοκληρωμένη πρόταση έγινε στη Ν.Δ. Οι εγκέφαλοί της, όμως, την απέρριψαν. Θα σκέφτηκαν προφανώς «πού να μπλέκουμε τώρα με την τεχνολογία, λεφτά υπάρχουν, πάμε να το κάνουμε παραδοσιακά, δεν υπάρχει λόγος να εμφανιστούμε τόσο πρωτοποριακοί».

Δείτε, όμως, πώς προέκυψε το φιάσκο της Κυριακής. Οι ίδιοι εγκέφαλοι, αφού απέρριψαν την ψήφο εξ αποστάσεως, είχαν δύο επιλογές: η πρώτη, που υπαγόρευε η κοινή λογική, ήταν να μην υπάρχει online σύστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα τους στοίχιζε και πολύ φθηνότερα. Δηλαδή να καλέσουν τους δυνάμει ψηφοφόρους τους να μεταβούν εγκαίρως στα τοπικά γραφεία και πάλι με 3 ευρώ να προεγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου την ημέρα των εκλογών να ξέρουν σε ποιο εκλογικό τμήμα θα ψηφίσουν και να αποτραπούν έτσι οι διπλοψηφίες. Οχι όμως. Ούτε αυτό το προτίμησαν οι εγκέφαλοι. Θέλησαν να υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και την ίδια ημέρα των εκλογών να μπορεί κάποιος να εγγραφεί επιτόπου, προφανώς για να επιτρέψουν ακόμη και στους περαστικούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνουν με 3 ευρώ στο παραβάν και να κάνουν πλάκα στη Ν.Δ. ψηφίζοντας π.χ. τον Τζιτζικώστα.

Ξέρετε γιατί το σύστημα κατέρρευσε; Διότι απλούστατα η παντελώς άγνωστη εταιρεία που ανέλαβε τις εκλογές, για να βγάλει από τη μύγα ξίγκι, δεν έστειλε καν στα τμήματα κανονικούς υπολογιστές, αλλά κάτι πάμφθηνες ταμπλέτες. Σαν αυτές που παίρνουμε για παιχνιδομηχανές στα παιδιά μας. Οι οποίες, μάλιστα, από λάθος εστάλησαν με τυχαίο τρόπο ανά τη χώρα, ενώ είχε προγραμματιστεί το σύστημα να αναγνωρίζει έστω ποια ταμπλέτα θα πάει πού για να ξέρει από πού λαμβάνει αποτελέσματα. «Πάλι καλά που δεν λειτούργησαν, διότι κανείς δεν είχε προβλέψει καν ότι στο 5ωρο θα ξεφορτίζονταν και θα έψαχναν οι κατά τόπους αρμόδιοι πρίζες και φορτιστές, χώρια που οι “φωστήρες” είχαν συνδέσει στη μοναδική τους θύρα φόρτισης και πληκτρολόγιο», μου είπε έτερος φίλος που γνωρίζει εκ των έσω το μπάχαλο που συνέβη...

Κάπου εδώ όμως τελειώνουν τα αστεία, διότι το φιάσκο της Ν.Δ. επιβεβαίωσε κάτι πολύ σοβαρότερο. Οτι το κόμμα από το οποίο υποτίθεται περιμένουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης όχι μόνο στερείται κοινής λογικής, αλλά έχει προ πολλού σαπίσει. Το έγραψε πολύ εύστοχα η Ρέα Βιτάλη στο Protagon. «Σε ποια ιδιωτική εταιρεία θα ξεσπούσε τέτοιο τσουνάμι αποτυχίας και ανικανότητας και ο πρόεδρός της θα έκανε πάνω από 24 ώρες για να δώσει εξηγήσεις θέτοντας μάλιστα ως όρο της δικής του παραίτησης να παραιτηθούν και οι άλλοι, σαν να θέλει παρεάκι στις ευθύνες του;». Θα απαντήσω εγώ. Είναι η «εταιρεία» που έχει τα τελευταία χρόνια αναθέσει τις τύχες της σε διάφορους Παπαμιμίκους, οι οποίοι έχουν το ανεπίγνωστο θράσος να περιφέρονται και σήμερα στα κανάλια εκθέτοντας την ανεπάρκειά τους. Επιρρίπτουν την ευθύνη της πτώσης μιας πολυκατοικίας στους χτίστες, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι οι ίδιοι είναι εργολάβοι. Πώς αλλιώς να το πω, κύριε Παπαμιμίκε, μήπως εσείς και η επιτροπή σας καταλάβετε επιτέλους αυτό που νιώθουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ.; Ποσώς τους ενδιαφέρει η αντικατάσταση του ανερμάτιστου κ. Τσίπρα από κάποιους που απέδειξαν ότι δεν έχουν στοιχειώδη τσίπα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ