Αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος στην Ελλάδα σε 24 ώρες από το 2017

Μια πρωτοποριακή μέθοδος αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος, με νοσηλεία μόνο 24ωρών, θα μπορεί να εφαρμόζεται από το 2017 στην Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική Κλινική του νοσοκομείου Παπαγεωργίου σε επιλεγμένους ασθενείς.

  Με τη μέθοδο αυτή η διάρκεια της επέμβασης μειώνεται στο μισό χρόνο, η απώλεια αίματος είναι μικρότερη, όπως μικρότερες είναι και οι τομές, ενώ ο ασθενής πονάει ελάχιστα και μπορεί να περπατήσει με βοήθεια εντός 24 ωρών.

   
"Ουσιαστικά η επέμβαση αυτή γίνεται με την υπάρχουσα μεθοδολογία
όσον αφορά τα υλικά αλλά εκείνο που τη διαφοροποιεί από τις άλλες επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου και γόνατος είναι η εξέλιξη των χειρουργικών δυνατοτήτων. Γίνονται μικρότερες τομές, περίπου 8-10 εκατοστών, η απώλεια του αίματος είναι μικρότερη και ο ασθενής περπατάει την ίδια ημέρα ή την επόμενη με βοήθεια. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι η επέμβαση διαρκεί μόνο 45 λεπτά και έτσι αποφεύγονται οι επιπλοκές. Επίσης ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα είναι η βραχεία παραμονή στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Είμαστε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που δίνουμε στον ασθενή τη δυνατότητα να φύγει στο πρώτο 24ωρο μετά την επέμβαση, κάτι που πριν από μερικά χρόνια ήταν αδύνατον να το σκεφτούμε. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου έχουμε τη δυνατότητα, αλλά δεν έχουμε τις υποδομές να υποστηρίξουμε αυτή τη μέθοδο, ωστόσο σύντομα θα τις έχουμε" ανέφερε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπαιδικής στο ΑΠΘ, Ελευθέριος Τσιρίδης. Από τις επεμβάσεις αυτές αποκλείονται ασθενείς που έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως π.χ. αναπνευστικά, νευρολογικά ή καρδιακά προβλήματα, οι υπέρβαροι καθώς και οι ηλικιωμένοι.
   
Να σημειωθεί ότι 50 γιατροί θα ειδικευτούν σε αυτήν την τεχνική στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αρθροπλαστικής Ισχίου και Γόνατος (MAST-2), που οργανώνεται από την Πανεπιστημιακή Ορθοπαιδική Κλινική του ΑΠΘ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.
   
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις, οι νεότερες τεχνολογίες και οι χειρουργικές τεχνικές που αφορούν την αρθροπλαστική του ισχίου και του γόνατος, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι τεχνικές μικρής επεμβατικότητας (MIS), με ελάχιστο πόνο και απώλεια αίματος, αλλά και κινητοποίηση του ασθενή τις πρώτες 24ώρες.
   
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ