Πόσοι μαθητές έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πόσοι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να καταλάβουν το μάθημα στο λύκειο; Δυστυχώς πάρα πολλοί, λέει η εμπειρία μας. Θα δούμε τι λένε και οι αριθμοί και κατά πόσο συμφωνούν με την εμπειρία μας.

Τα μόνα διαθέσιμα στοιχεία που διαθέτουμε για μαθητές λυκείου προέρχονται από το διεθνή διαγωνισμό PISA που διεξάγεται από τον ΟΟΣΑ επισημαίνει ο Στρατής Στρατηγάκης, Μαθηματικός και Ερευνητής σε θέματα εκπαίδευσης. Οι πανελλήνιες εξετάσεις, που επίσης αποτελούν μέτρηση αφορούν αποφοίτους λυκείου, όταν πλέον είναι πολύ αργά και δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Ο διαγωνισμός PISA επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια αρχής γενομένης από το έτος 2000.

Τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί αφορούν το έτος 2012. Ο διαγωνισμός αφορά σε τρία θέματα: την κατανόηση κειμένου, τις φυσικές επιστήμες και τα μαθηματικά. Σκοπός είναι να δει κατά πόσο οι μαθητές που ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση (στις περισσότερες χώρες) σε ηλικία δηλαδή 15 ετών μπορούν να ανταποκριθούν στην ενήλικη ζωή. Επιλέγεται ένα τυχαίο δείγμα από σχολεία όλων των τύπων σε κάθε χώρα. Στην Ελλάδα ο διαγωνισμός γίνεται σε μαθητές Α Λυκείου γενικών και τεχνικών λυκείων δημόσιων και ιδιωτικών. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται ξεχωριστά για κάθε μία γνωστική ενότητα. Οι μαθητές κατατάσσονται, ανάλογα με τη βαθμολογία τους, σε έξι επίπεδα. Στο επίπεδο 2 κατατάσσονται οι μαθητές που συγκεντρώνουν βαθμολογία κάτω από 420 μονάδες. 

Ελλάδα στον διαγωνισμό του 2012 είχε μέσο όρο στα μαθηματικά 453 μονάδες. Ποσοστό 3,9% των μαθητών μας είχαν επίδοση πάνω από 607 μονάδες, σημείωσαν δηλαδή μεγάλη επιτυχία και κατετάγησαν στο ανώτερο επίπεδο το έκτο. Όμως το 35,69% των μαθητών μας είχε βαθμολογία μικρότερη από 420, κάτω από το επίπεδο 2, δηλαδή στο επίπεδο 1 που είναι το χαμηλότερο από τα 6 επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένας στους τρεις μαθητές δεν έχει καμία επαφή με τα μαθηματικά και, συνεπώς, δεν μπορεί να παρακολουθήσει το μάθημα στο γενικό λύκειο.

Δείτε όλη τη συνέχεια εδώ - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ