Με 153 ψήφους «πέρασε» ο προϋπολογισμό -Τσίπρας: Τρεις εκλογές χάσατε, μυαλό δε βάλατε; Ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο

Μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και χωρίς εκπλήξεις, ολοκληρώθηκε μιάμιση ώρα μετά τα μεσάνυχτα η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό ο οποίος επικυρώθηκε από 153 βουλευτές.

«Οχι» είπαν 145 βουλευτές και απουσίαζαν 2. «Οχι» ψήφισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ενώ ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος απουσίαζε (με πρόθεση ψήφου θα ψήφιζε «όχι», αλλά δεν μετρά). Επιστολική ψήφο έδωσαν ο υπουργός Γιάννης Τσιρώνης με «ναι» στον προϋπολογισμό, όπως ο υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ Σκούφα, η Αννα Βαγενά και η Κατερίνα Ιγγλέζη.

Η ομιλία Τσίπρα

«Στόχος μας δεν είναι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είναι και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τον ριζικό μετασχηματισμό της οικονομίας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για μια μεγάλη αλλαγή που είναι σήμερα πιο ώριμη και αναγκαία από ποτέ στην Ευρώπη της κρίσης και της αποσταθεροποίησης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά μπροστά με προσήλωση και αποφασιστικότητα και με την κοινωνία στο πλευρό της, ενώ έκανε λόγο για «παράκεντρα εξουσίας που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε οικουμενικές κυβερνήσεις. «Το δικό μας σχέδιο», είπε, είναι στους αντίποδες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, για να σημειώσει ότι «ακόμα και μέσα σε αυτό το στενό δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η δύσκολη συμφωνία που πετύχαμε τον περασμένο Ιούλη, πετυχαίνουμε τον πρώτο στόχο, την ανακατανομή βαρών, για να ακολουθήσει ο δεύτερος που είναι η μεγάλη μάχη της αναδιανομής». Στο στενό δημοσιονομικό περιβάλλον, επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο προϋπολογισμός δίνει προτεραιότητα στην κοινωνική δικαιοσύνη και μπαίνουν οι βάσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τους τελευταίους δύο μήνες κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει «φορολαίλαπα» και ένα «πώς το έλεγαν κάποιοι, "επαχθές και επονείδιστο μνημόνιο"», για να σχολιάσει πως αυτά δεν είναι τυχαία, αλλά ότι στήνεται ένα σκηνικό αποκάλυψης για τη φορολογία και το ασφαλιστικό. Είπε ότι θα ήταν πράγματι αστείο αν δεν επρόκειτο για τις ίδιες δυνάμεις που είχαν ψηφίσει 11 μειώσεις συντάξεων και που εγκαλούσαν την κυβέρνηση γιατί δεν υπογράφει άρον-άρον ό,τι της έδιναν οι δανειστές, κατά τη διαπραγματευτική μάχη που έδινε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε αναφορικά με το ασφαλιστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος, περίπου το 0,6%, της εξοικονόμησης έχει επιτευχθεί ήδη με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και πως το 0,4% που απομένει υπάρχουν τρόποι να βρεθεί χωρίς νέες περικοπές συντάξεων.
 

Επισήμανε ότι στο συμβούλιο αρχηγών τούς ζήτησε να συναινέσουν σε αυτήν την εθνική κόκκινη γραμμή και αρνήθηκαν. «Δεν ζητήσαμε ούτε στήριξη, ούτε ψήφο, ούτε συμμετοχή στην κυβέρνηση όπως φαντασιώνονται διάφορα παράκεντρα εξουσίας που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους και αναζητούν σανίδα σωτηρίας σε οικουμενικές κυβερνήσεις. Αν δεν αρνηθήκατε, υπάρχει ακόμα χρόνος να συμφωνήσετε μαζί μας» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Απαντώντας στο επιχείρημα των κομμάτων ότι «απέφυγαν την παγίδα που τους έστησε», ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Προτιμήσατε δηλαδή να πέσει ο λαός στην παγίδα για να μην σας πουν ότι πέσατε στην παγίδα που εγώ σας έστησα. Αυτή είναι η συναίσθηση ευθύνης που σας διακατέχει. Με αυτόν τον τρόπο δεν εκτίθεται η κυβέρνηση, αλλά εσείς και ανεπανόρθωτα γιατί ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο». Παράλληλα απέρριψε και το επιχείρημα ότι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο επί 40 χρόνια και έγινε μη βιώσιμο όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά ούτε στα μικρά παιδιά μην τα λέτε», πρόσθεσε.
 
«Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις, και μόνοι μας»

«Θα τις υπερασπιστούμε τις συντάξεις, και μόνοι μας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τον τελευταίο χρόνο σε όλες τις κρίσιμες αναμετρήσεις μόνοι μας ήμασταν, όχι μόνοι μας, με τον λαό να μας στηρίζει σε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις εκλογές χάσατε μυαλό δεν βάλατε», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Σημείωσε ότι «θα τις υπερασπιστούμε για την κοινωνία και κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάνει την αξιοπιστία του και κόντρα σε ένα χρεοκοπημένο καθεστώς που προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση, επέλεξε ξανά να μη συνδράμει στην εθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

«Δεν λέτε να βάλετε μυαλό», είπε, προσθέτοντας ότι «7 μήνες ξημεροβραδιαζόσασταν με την προσδοκία: "σήμερα πέφτουν, αύριο πέφτουν". «Δώσατε τα ρέστα σας με το δημοψήφισμα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «χάσατε πανηγυρικά, μετά ήρθαν οι εκλογές, η πρώτη φορά που ο λαός αυτά τα 5 χρόνια κλήθηκε να ψηφίσει γνωρίζοντας τη συμφωνία». «Είναι πολλά 4 χρόνια», είπε ο κ. Τσίπρας προς κόμματα της αντιπολίτευσης, εννοώντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Τα κάλεσε να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια αντί να προσπαθούν με επικοινωνιακά τερτίπια να αποδείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα. «Θα αναλάβουμε αυτή την ιστορική εκκρεμότητα. Θα αναλάβουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά, δίνοντας ταυτόχρονα μάχη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα του λαού να ζήσει με αξιοπρέπειας», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι «με αποφασιστικότητα και προσήλωση θα προχωρήσουμε μπροστά, με την κοινωνία στο πλευρό μας». «Θα παλέψουμε, θα συγκρουστούμε, θα ματώσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε», είπε, για να τονίσει: «Σε αυτόν τον τόπο θα επιστρέψει σύντομα η δικαιοσύνη, η κοινωνική συνοχή, η εθνική και λαϊκή κυριαρχία, θα βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια και αν χρειαστεί θα ξανασυγκρουστούμε, ξέρουμε να το κάνουμε και να πετυχαίνουμε, και μόνοι μας, όταν ο λαός μας στηρίζει».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αρχικά στην πραγματικότητα που κληρονόμησε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015 από τις πολιτικές σκληρής λιτότητας που είχαν υλοποιηθεί. Είπε ότι δεν είχαμε να κάνουμε με ατύχημα, αλλά σχέδιο εκτελεσμένο καλά, νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. «Ήταν αυτό το σχέδιο που η δική μας κυβέρνηση αμφισβήτησε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και συνεχίζει και σήμερα να αμφισβητεί» ανέφερε και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης ήταν ένας βαθύς μετασχηματισμός του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, δίκαιη φορολόγηση, προστασία της δημόσιας περιουσίας, στόχοι που προϋποθέτουν τη ριζική ανατροπή των συσχετισμών στο σύνολο της ΕΕ, για την αλλαγή των οποίων χρειάζεται προσήλωση και διαρκής προσπάθεια. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι διαθέτει και την τόλμη και τη βούληση» προσέθεσε.
 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι με τον σημερινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει και την ικανότητα να ηγηθεί αυτής της μεγάλης και δύσκολης προσπάθειας σε εξαιρετικά δύσκολες και δυσμενείς συνθήκες. Πίσω από τους αριθμούς, είπε, μπορεί να δει κανείς μια αγωνιώδη μάχη να στηριχτούν οι δυνάμεις της εργασίας, τα πιο ευάλωτα στρώματα. Επισήμανε ότι αγωνίστηκε η κυβέρνηση σε ένα εξαρχής ναρκοθετημένο πλαίσιο από μια ιδιότυπη συμπαιγνία συμφερόντων εντός και εκτός της χώρας που απεργάζονταν το σενάριο της παρένθεσης. Η συμφωνία, συμπλήρωσε, είναι σαφώς δύσκολη, αλλά εμπεριέχει ταυτόχρονα και μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία.
 
Οι 5 διαψεύσεις

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για 5 βασικές «συντριπτικές» διαψεύσεις που υπέστησαν διάφοροι «ψευδοπροφήτες» που προφητεύοντας την καταστροφή, όπως είπε, υπονόμευαν τη διαπραγματευτική προσπάθεια.

Η πρώτη διάψευση, επισήμανε, αφορά στο «όχι» στο δημοψήφισμα που όχι μόνο δεν επέφερε «γκρέξιτ», όπως προσέθεσε, αλλά ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση για συμφωνία με καλύτερους όρους από εκείνη που προτεινόταν.

Η δεύτερη, τόνισε, αφορά τους έξωθεν τραπεζικούς περιορισμούς που δεν κατέληξαν σε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, ούτε σε κούρεμα καταθέσεων, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι διασφαλίστηκε κατά το μέγιστο δυνατό το δημόσιο συμφέρον σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης.

Η τρίτη αφορά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που, όπως υπογράμμισε, δεν καθήλωσαν την οικονομία, αλλά που με την άμεση συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης ανέκαμψαν γρήγορα οι δείκτες εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος.

Η τέταρτη αφορά στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς που, όπως ανέφερε, προστατεύει τους συνεπείς δανειολήπτες και εξασφαλίζει την προστασία για περισσότερους από 60%, ενώ ανατρέπονται οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για πλήρη απελευθέρωση πλειστηριασμών, αλλά και την αρχική θέση των δανειστών.

Η πέμπτη διάψευση αφορά τις προβλέψεις για την ύφεση, που είναι μηδενική, ενώ είπε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξη θα επανέλθουν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016.
 
«Πάταξη της φοροδιαφυγής, ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο χαρακτήρισε πρωτίστως θέμα βούλησης που η κυβέρνηση διαθέτει. Μίλησε για τις δεκάδες υποθέσεις που οδηγούνται στον εισαγγελέα, για τον έλεγχο όλων των λιστών, παλαιών, νεότερων και πρόσφατων. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για τον έλεγχο των off-shore, αλλά και στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη καταθέσεων στο εξωτερικό. Επιπλέον, στο περιουσιολόγιο που, όπως τόνισε, δεν θα καθιερωθεί για να κατάσχονται τιμαλφή και πίνακες τέχνης, αλλά για να γίνεται ο διαχρονικός έλεγχος των αλλαγών στην περιουσία από τις φορολογικές αρχές.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση άμεσα, μίλησε για ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού κατά 823 εκατ., ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα εισαχθεί ο θεσμός των σχολικών γευμάτων στα δημοτικά, με βάση τον χάρτη της φτώχειας. Ακόμα αναφέρθηκε στην αύξηση της επιχορήγησης στα νοσοκομεία κατά 300 εκατ., τις προσλήψεις στον τομέα Υγείας που θα γίνουν άμεσα και για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.

Τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτάχυνση της αναδιανομής και της δημιουργίας βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι η αναχαίτιση της αποεπένδυσης. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που θα ανέλθουν συνολικά σε 6,75 δισ., ενώ θα αυξηθούν κατά 300 εκατ. τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι εξετάζονται οι βέλτιστες τεχνικές για την ένταξη μεγάλων έργων στο σχέδιο Γιούνκερ, ότι προβλέπονται ακόμα 450-500 εκατ. ευρώ ως εμπροσθοβαρή απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινούν άμεσα 12 προγράμματα για την ανεργία που αφορούν 104.000 ανέργους και ότι μέσα στο 2016 θα υπάρξουν προγράμματα για ακόμα 100.000 ανέργους.

Ανέφερε ακόμη ότι έχουν εισπραχτεί ήδη 1,2 δισ. ευρώ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και πως τον Μάρτιο θα κατατεθεί το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τη δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας και την ενίσχυση των συνεταιριστικών.

Ακόμη, επισήμανε ότι η συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, με βάση τη συμφωνία. Αυτή η νέα προοπτική βιωσιμότητας και προοπτικής του χρέους, είπε, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και συνακόλουθες αναβαθμίσεις της χώρας από τους διεθνείς οίκους, θα ανοίξουν και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την Ελλάδα από το νέο έτος, μειώνοντας έτσι το κόστος εξεύρεσης κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, εξήγησε, δημιουργείται συνεπώς σταδιακά το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης για την επιστροφή των καταθέσεων και την αυτοδύναμη πιστωτική επέκταση των τραπεζών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Σε ζητήματα εθνικής ευθύνης, όπως το προσφυγικό», απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα». «Βολές» κατά ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο ζήτημα του Προσφυγικού, στηλιτεύοντας τα σενάρια περί αποπομπής της χώρας από τη συνθήκη Σένγκεν και ότι δεν τηρεί η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, που, όπως είπε, διακινήθηκαν από κάποια κέντρα στο εξωτερικό, από χώρες μάλιστα που χτίζουν τείχη και φράχτες, και τα οποία κάποιοι τα αναπαρήγαγαν εδώ, με πρώτους, όπως πρόσθεσε, τους βουλευτές της ΝΔ.

Αναρωτήθηκε γιατί στο συμβούλιο αρχηγών ο κ. Πλακιωτάκης είχε ταχθεί κατά των κέντρων υποδοχής, για να σημειώσει ότι η σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή ήρθε και διέψευσε όλα αυτά τα σενάρια «και τα λογής παπαγαλάκια» και έδωσαν συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξη με την οποία διαπίστωσε ότι και σε αυτό το θέμα η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να βρει σημείο ταύτισης και εθνική γραμμή σε ένα κρίσιμο θέμα. «Εντάξει, και τα λογής συγκροτήματα της διαπλοκής που ξεψυχάνε και πιάνονται από το καθετί και δεν τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον και αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα, λέει, είναι "αφρικανική χώρα". Εντάξει όλοι αυτοί, αλλά κι εσείς;», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Τέλος, τόνισε ότι σε τέτοια ζητήματα εθνικής ευθύνης απαιτείται περισσότερη υπευθυνότητα και πως σε αυτά η διαφωνία είναι πολυτέλεια, και κάλεσε τη ΝΔ να πει αν επικροτεί ή όχι τη δημιουργία κέντρων υποδοχής ή συντάσσεται με ορισμένες ακραίες φωνές στην Ευρώπη που κατηγορούν τη χώρα γιατί δεν πνίγει ανθρώπους στο Αιγαίο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ