Σοβαρά επεισόδια μετά τη βραδινή πορεία των αντιεξουσιαστών για την 7η επέτειο από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου - "Πεδίο μάχης" τα Εξάρχεια

Βροχή από μολότοφ και φωτοβολίδες στους δρόμους κοντά στο Πολυτεχνείο. Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά απάντησαν τα ΜΑΤ. Δεκάδες φωτιές και σπασμένα αυτοκίνητα. 

Στα Εξάρχεια επικεντρώθηκε το κύριο σώμα των ταραχών που ακολούθησαν τη βραδινή πορεία των αντιεξουσιστών, με αφορμή την επέτειο των επτά ετών από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και το κάλεσμα για του Νίκου Ρωμανού για "Μαύρο Δεκέμβρη".

Η κεντρική πορεία των αντιεξουσιαστών και αριστεριστών ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της από τα Προπύλαια, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ προς το κτήριο του Συμβουλίου της Επικρατείας, στην οδό Πανεπιστημίου, χωρίς όμως να σημειωθούν άλλες ταραχές.

Ακολούθησε επέμβαση της Αστυνομίας, με άνδρες των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ωθώντας τους αναρχικούς προς το τέρμα της οδού Πανεπιστημίου.

Αργότερα, ομάδα αντιεξουσιαστών άρχισε να προκαλεί φθορές σε εμπορικά καταστήματα και υποκαταστήματα τραπεζών κοντά στην Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ συγκεντρωμένων, καθώς ένα άλλο γκρουπ προσπάθησε να σταματήσει τις καταστροφές.

Τα ΜΑΤ κατάφεραν να περιορίσουν το κύριο σώμα των επεισοδίων στα Εξάρχεια και συγκεκριμένα στους δρόμους δίπλα από το Πολυτεχνείο. Ομάδα περίπου 150 αντιεξουσιαστών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια, ρίχνοντας μολότοφ, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ συγκεντρώθηκαν άμεσα στην περιοχή, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και οι «αύρες» της αστυνομίας. Οι άνδρες της αστυνομίας απαντούν στη ρίψη μολότοφ από τους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Τα επεισόδια σημειώνονται στις οδούς Τοσίτσα, Τσαμαδού, Εφέσου, Σπυρίδωνος Τρικούπη και Στουρνάρη. Οι αντιεξουσιαστές επιχείρησαν να βάλουν φωτιά και σε σούπερ μάρκετ στην οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη.

Οι ομάδες των αντιεξουσιαστών έχουν στήσει οδοφράγματα και καίνε κυριολεκτικά τα πάντα, ρίχνοντας δεκάδες μολότοφ κατά των δυνάμεων της Αστυνομίας.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, έριξαν μολότοφ σε περίπτερο επί της οδού Στουρνάρη, αλλά ο ιδιοκτήτης του κατάφερε να σβήσει τη φωτιά που προκλήθηκε, παρά το γεγονός ότι οι άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν το περίπτερο, ρίχνοντας μολότοφ αρκετές φορές. Φωτιά από ρίψη μολότοφ πήρε και ένα μπαλκόνι στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, ωστόσο ευτυχώς αυτή έσβησε πολύ γρήγορα.

Ένταση και στην μεσημεριανή πορεία

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής πορείας των μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων σημειώθηκαν μικροεπεισόδια όταν στις 3 το μεσημέρι, περίπου, έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, ομάδα 30 νεαρών πέταξε πέτρες και φωτοβολίδες σε διμοιρία των ΜΑΤ. Λίγο αργότερα,  περίπτερο στην Κολοκοτρώνη τυλίχτηκε στις φλόγες, ενώ μικροένταση επικράτησε και στους γύρω δρόμους.  Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Αθήνας το μεσημέρι δεν ξεπέρασαν τα 1.000 άτομα, ενώ η πορεία των μαθητών, καθώς και αριστερών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, που είχε ξεκινήσει στις 14:00, ολοκληρώθηκε δίχως άλλα έκτροπα, περί τις 16:15. 

Η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, επεισόδια ξέσπασαν στη Θεσσαλονίκη μετά την ολοκλήρωση της πορείας που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. 

Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρίες των ΜΑΤ, γύρω από την πλατεία Ροτόντας, ενώ στην οδό Αρριανού έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πέταξαν μολότοφ σε ATM της Εθνικής Τράπεζας. Η αστυνομία αντέδρασε με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, ενώ προχώρησε σε τρεις προσαγωγές. 

Επί ποδός η Αστυνομία

Η Αθήνα θυμίζει φρούριο για τις εκδηλώσεις μνήμης που έχουν προγραμματιστεί σήμερα, καθώς περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί έχουν βγει στους δρόμους ώστε να αποφευχθούν τα επεισόδια.
Ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο έχει κλείσει από τις 3 μ.μ. και ο σταθμός του Συντάγματος από τις 5 το απόγευμα, ενώ κλειστές είναι αυτή  την ώρα η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Βασιλίσσης Σοφίας, η Αμαλίας και όλοι οι δρόμοι γύρω από τα Εξάρχεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ