Τελεσίγραφο των δανειστών στην κυβέρνηση: Να κλείσουν όλα τα θέματα σε 48 ώρες

 Η κυβέρνηση καλείται να συμφωνήσει επί όλων των θεμάτων που περιλαμβάνει η 2η λίστα με τα προαπαιτούμενα μέχρι… τo βράδυ της Πέμπτης. 

Ουσιαστικά έχει λιγότερα από δύο 24ωρα στη διάθεσή της για να κλείσει τα 13 θέματα μεταξύ των οποίων είναι και «καυτά ζητήματα» όπως η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο κ.α

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από τις διήμερες επαφές στο Eurogroup και στο Ecofin με ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα στις αποσκευές του. Το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτυπώθηκε στο τελικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα  και προβλέπει τρεις ασφυκτικές προθεσμίες:

1. Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ως προς το περιεχόμενο της λίστας μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (σ.σ η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι μπορεί να γίνει και μια τελική συνάντηση με τους θεσμούς το μεσημέρι της Παρασκευής πριν οι εκπρόσωποι αναχωρήσουν από την Αθήνα)

2.Ψήφιση του νέου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα έως τις 15 Δεκεμβρίου δηλαδή μέχρι το βράδυ της επόμενης Τρίτης κάτι που σημαίνει ότι ένα ακόμη νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή με τη διαδικασία του «επείγοντος» και

3. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εκταμίευση της δόσης μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου όπως αναφέρει και το συνοδευτικό κείμενο της τελικής λίστας με τα 13 προαπαιτούμενα.

Σήμερα, Τετάρτη, στο γνωστό πλέον «κεντρικό ξενοδοχείο  της Αθήνας» αναμένεται εκτός από τον Γ. Σταθάκη και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο επίκεντρο θα βρεθούν και πάλι τα λεγόμενα distress funds. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι δεν θα πουληθεί κανένα δάνειο, φαίνεται όμως ότι η συμφωνία που θα πρέπει να κλείσει μέχρι την Παρασκευή κάθε άλλο παρά θα αποκλείει τη δράση τους.

Μπορεί η κυβέρνηση να μετέθεσε για μερικές ημέρες το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων που αφορούν στην κύρια κατοικία και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ωστόσο η πώληση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων παραμένει κανονικότατα πάνω στο τραπέζι. Το ότι το ζήτημα παραμένει ανοικτό, φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Κατ’ αρχάς εμείς θέλουμε να αποκλείσουμε πλήρως αυτό που ονομάζουμε distressed funds, δηλαδή τα  κοράκια της καταστροφής" ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Και σε ερώτημα για το αν η διαπραγμάτευση είναι κοντά στο να  αποκλειστούν απάντησε  "αυτή είναι η θέση μας, αυτή είναι η στάση μας, αυτός είναι ο στόχος μας και το παλεύουμε αξιόλογα, θα έλεγα. Έχουμε πετύχει ένα αποτέλεσμα που είναι πολύ καλύτερο από αυτό το οποίο έχει επισυμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η  επιλογή αυτή που γίνεται είναι ένα αποτέλεσμα συμβιβασμού, να το πούμε και αυτό. Γιατί αν ήμασταν χωρίς την τρόικα, η επιλογή της κυβέρνησης θα ήταν άλλη. Εμείς είχαμε την άποψη ότι θα πρέπει να φτιάξουμε έναν ενδιάμεσο φορέα. Εδώ δεν τα βρήκαμε".

Εκτός από το θέμα των κόκκινων δανείων, η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους δανειστές μέσα στις επόμενες ώρες και για τη λύση που έχει καταθέσει όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει την απώλεια του ελέγχου και γι’ αυτό έχει προτείνει μια λύση μέσω έκδοσης νέων μετοχών που θα φέρει το ελληνικό δημόσιο στη θέση να κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Αυτή η λύση θα ζημιώσει τη ΔΕΗ και γι’ αυτό προτείνεται αποζημίωση σε 10ετή βάση με τα κέρδη που θα προέλθουν από τα μερίσματα του ΑΔΜΗΕ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ