Υπεγράφη στο Παρίσι η ιστορική συμφωνία για το κλίμα: Με δάκρυα στα μάτια η δέσμευση για να μην αυξηθεί άλλο η θερμοκρασία

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ενέκριναν οι 195 χώρες που συμμετέχουν στην παγκόσμια Σύνοδο του Παρισιού.

Οι εκπρόσωποι 195 χωρών έφτασαν το βράδυ του Σαββάτου σε μια ιστορική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

Έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων, οι χώρες ελπίζουν πως η συμφωνία που κατέληξαν θα μπορέσει να αποτρέψουν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα στρέψει τις οικονομίες σε Παγκόσμιο επίπεδο στην αναζήτηση πηγών ενέργειας που δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Μέσα σε ένα κλίμα χαράς και συγκίνησης, ο Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε ότι η συμφωνία επετεύχθη και όλοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. 

Τα μέτρα που υιοθετήθηκαν αποβλέπουν στην επιβράδυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής εντός των επόμενων δεκαετιών. Η συμφωνία του Παρισιού θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη το 1992.


Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο η Ε.Ε., η οποία σημειώνει ότι «μετά από τόσα χρόνια διαρκών προσπαθειών, πετύχαμε μία πολύ σημαντική νίκη για την Ευρώπη». «Σήμερα ο πλανήτης είναι ενωμένος εναντίον της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει στο Twitter, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  «Είμαστε σίγουροι ότι το κείμενο θα εγκριθεί», είχε δηλώσει από την πλευρά της στο AFP η Άνα-Καΐσα Ιτκόνεν, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, «η Γαλλία ένωσε την Υφήλιο» καθώς συνέβαλε στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ 195 χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

«Η συμφωνία συνιστά ένα σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής» τονίζει από την πλευρά της, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καλώντας τις εθνικές κυβερνήσεις να θέσουν σε άμεση εφαρμογή τα όσα συμφωνήθηκαν.


Η ομάδα της G77, όπου μετέχουν 134 αναπτυσσόμενες χώρες και αναδυόμενες οικονομίες και η Κίνα, εξέφρασε την «ικανοποίησή» της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που κατατέθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Διεθνή Διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως είχε ανακοινώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος τύπου της.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι μαζί. Είμαστε ευτυχείς που επιστρέφουμε στις πατρίδες μας με αυτό το κείμενο» επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νοζίφο Μξακάτο- Ντισέκο, πρέσβειρα της Νοτίου Αφρικής και εκπρόσωπος τύπου της G77.

Την ικανοποίησή της για το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασε μέσω εκπροσώπου της νωρίτερα και μία ομάδα περίπου είκοσι χωρών, ανάμεσά στις οποίες η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. «Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή τη συμφωνία. Πιστεύουμε πως είναι ισορροπημένη και πως έχουν ληφθεί υπόψη τα συμφέροντά μας», δήλωσε στο AFP ο Γκουρντιάλ Σινγκ Νιτζάρ, ο εκπρόσωπος της ομάδας χωρών σε ανάπτυξη, της λεγόμενης "LMDC". «Η Ινδία συμφωνεί, η Κίνα, συμφωνεί, η Σαουδική Αραβία συμφωνεί, η αραβική ομάδα συμφωνεί», είπε. «Η LMDC έχει σοβαρές αντιρρήσεις αλλά μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα έξω από τη διάσκεψη, όχι για τη συμφωνία!».

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η Ινδία κατέχει την τέταρτη θέση, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τί προβλέπει το σχέδιο

Το τελικό σχέδιο της συμφωνίας υποβλήθηκε το πρωί του Σαββάτου στους αντιπροσώπους 195 χωρών που συγκεντρώθηκαν κοντά στο Παρίσι από τον πρόεδρο της COP21 Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος εμφανίστηκε πολύ συγκινημένος.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε μία σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων.

Νωρίτερα ευχαρίστησε τον προκάτοχό του Μανουέλ Πουλγκάρ-Βιδάλ, προκαλώντας ομοβροντία χειροκροτημάτων.

Ο Φαμπιούς είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία «δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική» και είπε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο «θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο».

Το σχέδιο προτείνει να περιοριστεί η υπερθέρμανση «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου» και «να καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου», δήλωσε ο Φαμπιούς.

Το πλάνο «επιβεβαιώνει τον κεντρικό στόχο μας, που είναι και ζωτικός, να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να προσπαθήσουμε να την περιορίσουμε στους 1,5 βαθμούς, κάτι που θα επιτρέψει να μειωθούν σημαντικά οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά από τους αντιπροσώπους που συνήλθαν σε ολομέλεια.

Αυτό το σχέδιο συμφωνίας είναι «δίκαιο, βιώσιμο, δυναμικό, ισορροπημένο και νομικά δεσμευτικό. Τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο που έχουν υποσχεθεί να χορηγήσουν οι χώρες του Βορρά σε εκείνες του Νότου για τις πολιτικές τους σχετικά με το κλίμα θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο», είπε ακόμη ο Φαμπιούς.

Ολάντ: «Μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα»

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τις 195 χώρες που εκπροσωπούνται στο Παρίσι να κάνουν «το αποφασιστικό βήμα».

Μιλώντας για μια «μεγάλη πράξη για την ανθρωπότητα», ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κάλεσε τους αντιπροσώπους να ενεργήσουν ώστε «η 12η Δεκεμβρίου να είναι μια μέρα όχι μόνο ιστορική αλλά μια ημερομηνία για την ανθρωπότητα». «Η Γαλλία σας ζητά, η Γαλλία σας ικετεύει να εγκρίνετε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία της ιστορίας μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε όλες τις χώρες «να τελειώσουν τη δουλειά», εγκρίνοντας τη συμφωνία κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Το τέλος είναι κοντά. Ας τελειώσουμε τώρα τη δουλειά. Ο κόσμος παρακολουθεί. Εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τη σοφία σας», είπε ο Μπαν.

Οι αντιδράσεις των ΜΚΟ

Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια "στροφή", δήλωσαν κάποιες ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτίμησε η Greenpeace.

«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι ΝαΊντου.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ