Στα νερά του Αιγαίου μας δείχνουν την πυγμή τους Ρωσία - Τουρκία: Όλο το θερμό επεισόδιο

Επεισόδιο Ρωσίας Τουρκίας στο Αιγαίο με πρωταγωνιστές ρωσικού πολεμικού με τουρκικό αλιευτικό. Μάλιστα από την πλευρά της Μόσχας αναφέρεται πως έπεσαν και προειδοποιητικές βολές εναντίον τουρκικού αλιευτικού το οποίο προσέγγιζε την ρωσική φρεγάτα Smetlivy.

Το χρονικό του θερμού επεισοδίου

Το ρωσικό υπουργείο αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις 09:07 το πρωί της Κυριακής το πλήρωμα της φρεγάτας Smetlivy αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ, προκειμένου να μην συγκρουστεί με το τουρκικό σκάφος, στο βόρειο Αιγαίο, 22 χιλιόμετρα από τη Λήμνο.

Το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας, σύμφωνα με τη Μόσχα, εντόπισε το τουρκικό πλοίο σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου. Οι Τούρκοι δεν ανταποκρίθηκαν στην προσπάθεια επικοινωνίας ούτε στις φωτοβολίδες, έτσι, όταν τα δύο πλοία βρέθηκαν σε απόσταση 600 μ., οι Ρώσοι έριξαν προειδοποιητικά πυρά, με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί τελικά το τουρκικό αλιευτικό.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι ψαράδες 
Οι Τούρκοι ψαράδες που επέβαιναν στο αλιευτικό αρνούνται τα πάντα. Ισχυρίζονται πως σε καμία περίπτωση δεν πλησίασαν την ρωσική φρεγάτα πιο κοντά από το 1,1 μίλι, αλλά και πως δεν άκουσαν κανέναν πυροβολισμό. 
Σύμφωνα με τον Μουζαφέρ Γκετσιτσί, τον ιδιοκτήτη του ψαράδικου που ενεπλάκη στο επεισόδιο, το πλήρωμά του δεν άκουσε καμία προειδοποίηση από το ρωσικό πλοίο, καθώς δεν το πλησίασε ποτέ. «Οι ψαράδες μου δεν πλησίασαν το ρωσικό πλοίο πιο κοντά από ένα μίλι, ενώ η φρεγάτα ήταν ακίνητη. Κανείς δεν πυροβόλησε εναντίον μας, αλλά κι αν το έκανε, οι ψαράδες δεν το άκουσαν», λέει στο СNN Turk.

Τι αναφέρει το Πολεμικό Ναυτικό
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού αναφέρουν πως η μοναδική επικοινωνία που γνωρίζουν πως είχε το πλήρωμα της ρωσικής φρεγάτας με άλλα πλοία που κινούνται στην περιοχή ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα του Σαββάτου. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με πηγές από το ΓΕΝ, το ρωσικό πλοίο χρησιμοποίησε το λεγόμενο «link 16» - πρόκειται για το κανάλι διεθνούς ναυσιπλοΐας- για να επικοινωνήσει με τουρκικό εμπορικό πλοίο το οποίο κινούνταν προς το Smetlivy ενημερώνοντας τους Τούρκους να μην πλησιάζουν εγγύτερα των δύο ναυτικών μιλίων το ρωσικό πολεμικό πλοίο. 

Η Μόσχα προειδοποιεί: Οι παράτολμες πράξεις θα έχουν συνέπειες 
Άμεσα, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, κάλεσε τον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα για εξηγήσεις. Και τον απείλησε πως οι πράξεις της Άγκυρας θα έχουν συνέπειες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται πως ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα έπειτα το συμβάν στο Αιγαίο και η Ρωσία του απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό κράτος. Μάλιστα, η Ρωσία εξέφρασε «τη βαθιά ανησυχία της έναντι των προκλητικών πράξεων εκ μέρους της Τουρκίας όσον αφορά το ρωσικό αντιτορπιλικό Smetlivy».

«Είναι χάρη σε μια καλοτυχία που μπορέσαμε να αποφύγουμε μια τραγωδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κατσάδιασε τον Τούρκο υποναύαρχο
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον Τούρκο υποναύαρχο στρατιωτικό ακόλουθο Αχμέτ Χακάμ Γκιουνές, μετά το επεισόδιο σε διεθνή ύδατα στο Αιγαίο, μεταξύ ρωσικού αντιτορπιλικού και τουρκικού αλιευτικού όπου έπεσαν προειδοποιητικά και πραγματικά πυρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ ο κ. Αντόνοφ απηύθυνε «αυστηρή προειδοποίηση για τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες απερίσκεπτων ενεργειών της Άγκυρας απέναντι στο ρωσικό στρατιωτικό σύνταγμα» που έχει σταλεί στη Συρία στο πλαίσιο των αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης "Ισλαμικό κράτος".

Αναδιπλώνεται η Αγκυρα: «Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» 
O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο νωρίτερα σήμερα και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Ο ίδιος επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Turk.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ