20 πράγματα που πρέπει να κάνεις στη Χριστουγεννιάτικη Αθήνα - Ο απόλυτος οδηγός για να διασκεδάσετε & να ξεδώσετε

Η πλατεία Συντάγματος ως τις 27 Δεκεμβρίου θα αποτελεί το κέντρο της μουσικής με 25 συναυλίες, ενώ στον Εθνικό Κήπο και στην πλατεία Κοτζιά χτυπά η καρδιά των παιδικών εκδηλώσεων. 

Μέσα από αφηγήσεις παραμυθιών, μυστικές διαδρομές, αλλά και περιπλανήσεις με οδηγό τ’ αστέρια, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τον Εθνικό Κήπο, ενώ στην πλατεία Κοτζιά θα ζωντανέψουν το αστέρι τους και θα φτιάξουν το δικό τους έργο κινούμενης εικόνας. Αυτός είναι ο απόλυτος οδηγός διασκέδασης για αυτές τις γιορτινές μέρες...

«Musical Christmas» by the sea

Με open air ρεσιτάλ πιάνου και χορωδίες, κατασκευές και σεμινάρια… μαγείας για τα παιδιά, μπαζάρ από το Χαμόγελο του Παιδιού, παιδικές παραστάσεις, θέατρο σκιών και διάφορες δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα γιορτάζει τα φετινά Χριστούγεννα η Μαρίνα Φλοίσβου. Ο Αϊ-Βασίλης ήρθε και φέτος με το άρμα του και έριξε άγκυρα πλάι στο κύμα, ενώ ως τις 3/1 έχει προγραμματιστεί μια σειρά εκδηλώσεων κάτω από την ομπρέλα Musical Christmas.

Arty δώρα στο Μουσείο Μπενάκη

Αν θέλετε το δώρο σας να κάνει αίσθηση, το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη (τόσο στο κεντρικό κτίριο της Βασ. Σοφίας όσο και σ’ αυτό της Πειραιώς ) είναι εγγύηση. Και φέτος οι προτάσεις του ξεχωρίζουν με κοσμήματα και ντιζάιν αντικείμενα ιδιαίτερων δημιουργών, πανέμορφα παιχνίδια και αξεσουάρ, όπως αυτή η βάση για tablet με ασπρόμαυρα μοτίβα από φορεσιές που εκτίθενται στο μουσείο, δημιουργία της ομάδας metoo.

Cheap Art ετών 20!

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την πρώτη Cheap Art, που διοργανώθηκε από τον Γιώργο και τον Δημήτρη Γεωργακόπουλο και μια παρέα καλλιτεχνών και φίλων στο ιστορικό κτίριο των οδών Θεμιστοκλέους και Αν. Μεταξά στα Εξάρχεια, και το ραντεβού της προσιτής τέχνης παραμένει αειθαλές και δημοφιλές. Έχοντας πλέον περάσει και τα σύνορα (ταξίδεψε πρόσφατα στη Βιένη στο Künstlerhaus με συμμετοχή 250 καλλιτεχνών, στο πλαίσιο της Vienna Art week ), η Cheap Art μάς περιμένει στο χώρο της με έργα 80 εικαστικών ανάμεσα στους οποίους βρίσκουμε και παλιούς γνώριμους από όλα αυτά τα χρόνια. Σπεύσατε να διαλέξετε ιδιαίτερα δώρα για τους φίλους σας (ή –γιατί όχι;– για τον εαυτό σας ) ανάμεσα σε πρωτότυπα έργα τέχνης (Cheap Art, Ανδρέα Μεταξά 25A, Εξάρχεια, 2103817517

Χριστουγεννιάτικο ξεφάντωμα σε πίστες και live clubs

Πολλοί θα επωφεληθούν από την έξτρα μέρα λειτουργίας του ρεβεγιόν για να δουν (και να ξαναδούν ) αγαπημένους τους καλλιτέχνες: θα επιδοθούν σε λουλουδοπόλεμο ακούγοντας Βασίλη Καρρά και Γιώργο Μαζωνάκη στο «Έναστρον» ή Αντύπα και Χρήστο Μενιδιάτη στο «Frangelico», θα θαυμάσουν τον Αντώνη Ρέμο στο πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα του «Διογένης Studio», τον Γιάννη Πάριο στην «Ιερά Οδό» και τον Νίκο Βέρτη στο «Κέντρο Αθηνών», θα γλεντήσουν με Γλυκερία, Μανώλη Λιδάκη και Μανώλη Κονταρό στο «Φως», θα απολαύσουν τη Νατάσα Θεοδωρίδου στο «Vox», θα χειροκροτήσουν την επιστροφή της Άννας Βίσση στο «Hotel Ερμού» και θα μερακλώσουν με τον Γιώργο Μαργαρίτη στις «Γραμμές». Για mix & match ρεπερτόριο σε συνθήκη clubbing, θα περάσετε οπωσδήποτε από «Acro», «Box Athens», «Cabaret» και «4711».

Η TV φοράει τα γιορτινά της

Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το «Downton Abbey» παρακολουθώντας το τελευταίο (εορταστικό ) επεισόδιο (Σάββατο 26/12 στο OTE CINEMA 4HD ), αλλά ο OTE TV έχει φροντίσει να μη μελαγχολήσουμε: θα μας γλυκάνει με τη φωνή της Αντέλ στη σπέσιαλ συναυλία «Adele Live in London» (31/12 ) και νέο επεισόδιο «Sherlock» (1/1 ). Τα animation και οι οικογενειακές ταινίες θα έχουν την τιμητική τους στον OTE TV, στα ιδιωτικά κανάλια (ειδικά στο STAR ) αλλά και στη Nova, η οποία «ανοίγει» το ειδικό κανάλι Novachristmas από τις 19/12 έως τις 9/1.

Μέγαρο για παιδιά

Αυτά τα Χριστούγεννα ακόμη και ο Καραγκιόζης είναι έτοιμος ν’ αφήσει την παράγκα του και να δοκιμάσει νέες εμπειρίες. Πώς θα είναι άραγε «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Βιένη»; Θα το μάθετε στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, από τις 19/12. Ο σκιο­παίκτης Ηλίας Καρελλάς και οι μουσικοί-ερμηνευτές Πάνος Μουζουράκης και Παντελής Αμπαζής θα παρουσιάσουν εκεί τη χιουμοριστική γιορτινή παράσταση που συνδυάζει το θέατρο σκιών με τη ζωντανή μουσική. Το Xmas spirit έχει κατακτήσει όλο το Μέγαρο και, αν δεν έχετε δει ακόμα «Το γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» του Βερν, στην έξοχη σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, κλείστε εγκαίρως θέση. Το κλασικό έργο μεταμορφώνεται σε ένα περιπετειώδες ταξίδι με βιντεο και μουσική. Η μουσική έχει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στις παραστάσεις της Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» «Απαγορεύεται η μουσική» και «Χίλιες και μία... σελίδες». Και μην ξεχνάτε, στο Μέγαρο σας περιμένει φέτος ένα μεγάλο παγοδρόμιο!

Downtown heart-beating

Οι υπέροχες βιτρίνες του «Attica» στην Πανεπιστημίου μάς βάζουν σε swing mood με ρετρό νότες Μεσοπολέμου, ενώ το λαμπερό «Zonar’s», ακριβώς δίπλα, έχει ξανανοίξει τις πόρτες του, αποτελώντας το πιο hot table του αθηναϊκού κέντρου για all-day διάλειμμα από τις γιορτινές βόλτες. Από τα stools γύρω από το βελούδινο μπαρ του «Zonar’s» μέχρι τα στέκια της υπέροχα στολισμένης στοάς Σπύρου Μήλιου, το πιο γιορτινό ίσως οικοδομικό τετράγωνο του κέντρου της πόλης μάς υπόσχεται φέτος περισσότερη… χρυσόσκονη από κάθε άλλη χρονιά.

Εσένα ποιος καλλιτέχνης έφτιαξε την κάρτα σου;

Από τις καρτ ποστάλ του κινήματος Fluxus μέχρι αυτές των Gilbert and George, οι κάρτες-έργα καλλιτεχνών έχουν τη δική τους ιστορία. Η έκθεση Artists’ Cards που διοργανώνει ως τις 9/1 η γκαλερί «Elika» στο Κολωνάκι καλεί νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν έργα σε μορφή καρτ ποστάλ, πρωτότυπα (σχέδια, ακουαρέλες, κολάζ ), ή/και πολλαπλά (φωτογραφίες, μεταξοτυπίες ), τα οποία διατίθενται σε τιμές € 10-150 (Ομήρου 27, 2103618045 ).

Γιορτινά vibes στην κονσόλα των clubs

Σύμφωνα με το αφιέρωμα του Αθηνοράματος, με δύο μεγάλα πάρτι θα κάνει ρεβεγιόν το Blend (Deborah De Luca και Nacadia στις 24/12 στο «Steam» και ένα _Blakksheep showcase στις 31/12 στο «Gazi Music Hall» ), ενώ η ομάδα Playground προσκαλεί τον Wade στο ολοκαίνουργιο «Under» (24/12 ) και τον Len Faki στο «Monastiraki Center» (26/12 ). Στο «Six D.O.G.S.» διοργανώνεται Christmas Ball (24/12 ) και… Xmas Xavales (25/12 ), στο «Bios.Tesla» το Trashathon (24/12 ), ενώ στο Piso Bar του «Pop Up» στη Νέα Σμύρνη θα συναντήσετε τα καλύτερα local ονόματα. Για Πρωτοχρονιά με στιλ εγγύηση το «Galaxy» του Χίλτον, με DJ τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.

Ο «Μικρός Πρίγκιπας» στην οθόνη

Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία όλων των εποχών, είναι πανέτοιμο να τρέξει με 24 καρέ το δευτερόλεπτο αυτά τα Χριστούγεννα. Εναλλάσσοντας computer animation και παραδοσιακές τεχνικές stop motion, η γαλλική παραγωγή των 80 εκατ. δολαρίων που βγαίνει στις αθηναϊκές αίθουσες στις 31/12 μάς μεταφέρει στον γεμάτο συναίσθημα κόσμο του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, από το έργο του οποίου εμπνέεται το σενάριο. Ένας γερο-αεροπόρος αφηγείται στην πολυάσχολη μαθήτρια που μένει στο διπλανό σπίτι τη γνωριμία του με τον Μικρό Πρίγκιπα ύστερα από μια αναγκαστική προσγείωση στην έρημο, πιλοτάροντας λεκτικά ανάμεσα στα μπαομπάμπ, στο τριαντάφυλλο, στην αλεπού και στον αστεροειδή Β612…

Swinging nights

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, και στο «Half Note Jazz Club» για έξι βραδιές (18-23/12 ) η Αλέκα Κανελλίδου θα φτιάχνει jazzy ατμόσφαιρα. Από την Παραμονή ως τις 29 οι νύχτες γίνονται σουινγκάτες και (παρ )αισθησιακές, με ρετρό αποπλανήσεις από τις Divinas, ένα γυναικείο σχήμα που αναβιώνει το glamorous feeling που εξέπεμπαν τα θρυλικά γυναικεία τρίο της mid-swing περιόδου των ‘30’s. Μόνο που αυτές είναι Ισπανίδες – δηλαδή πιο hot!

Γιορτινά θεάματα για όλους

Πώς να αντισταθείς στο κάλεσμα του ονειροπόλου ιππότη «Δον Κιχώτη», όταν μάλιστα η ιστορία του ζωντανεύει από τα πιο διάσημα μπαλέτα της Ρωσίας; Οι καλύτεροι χορευτές των Μπολσόι και των Κρατικών Κλασικών Μπαλέτων της Μόσχας συμπράττουν για να μας αφηγηθούν από τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής τις περιπέτειες του πιο επιδραστικού αντιήρωα όλων των εποχών που έπλασε η πένα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες. Για μόλις επτά παραστάσεις, στις 22, 23, 25, 29 και 30/12, σε χορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκι, από εξήντα συντελεστές, κορυφαίους, σολίστ αλλά και πρώτους χορευτές. 

Για τους φίλους του μπαλέτου είναι ευτυχία που η Σβετλάνα Ζαχάροβα επιστρέφει στην Αθήνα για να πρωταγωνιστήσει στη «Ζιζέλ» (Μέγαρο Μουσικής, 26-28/12 ), ένα ρόλο-πρόκληση στον οποίο η ίδια είναι καθιερωμένη. Τη συνοδεύουν τα Κρατικά Κλασικά Μπαλέτα της Μόσχας και ως παρτενέρ ο Σεργκέι Πολούνιν. Μαζί θα ερμηνεύσουν το μοιραίο ζευγάρι Ζιζέλ και Άλμπρεχτ.  Αν δεν έχετε δει ακόμη το παράσταση «iD» των Cirque Eloize (μέχρι 20/12 ) σπεύσατε! Ο ρυθμός και η ένταση με την οποία εισβάλλουν στη σκηνή οι περφόρμερ του Cirque Eloize σε ξεσηκώνει. Η σκηνή σείεται από την ανεξάντλητη ενέργεια των ακροβατών, των χορευτών και των breakdancers, με προβολές να τους συνοδεύουν σε τεράστιες οθόνες.  

Στη Στέγη, πάλι, μικροί και μεγάλοι δίνουμε ραντεβού με τη «Βασίλισσα του Χιονιού». Το πιο διάσημο παγωμένο παραμύθι όλων των εποχών, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γίνεται όπερα για όλες τις ηλικίες με την υπογραφή του συνθέτη Θοδωρή Αμπαζή (22-30/12 ). 

Late (museum) night

Τα μουσεία είναι αυτές τις ημέρες κλασικός προορισμός για γιορτινές εξόδους. Το πάντα δραστήριο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δίνει το σύνθημα, με ένα late night party απόψε Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου. Σε συνεργασία με τον ΝΕΟΝ, μας περιμένουν από τις 9 ως τα μεσάνυχτα για να περιηγηθούμε στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη της arte povera Mario Merz «Numbers are Prehistoric», παρέα με μουσικές από τον Εν Λευκώ 87,7 και τη ραδιοφωνική παραγωγό Kafka.

Pepper party

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, έτσι και στις 23/12 το «Gazarte» παραδίδει τους τρεις ορόφους του στον Pepper 96.6 για ένα ξέφρενο πάρτι! Στην Theater Stage παίζουν τα… Αγόρια από Σπίτι, δηλαδή Monsieur Minimal, Leon of Athens, Δημήτρης Σαμόλης, Στάθης Δράκος κ.ά., στο Σινεμά παίζει stand up comedy ο Λάμπρος Φισφής, οι Imam Baildi το παίζουν DJs, ενώ στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο παραγωγοί του σταθμού και ροκενρολίστες κάνουν παιχνίδι!

Αλλόκοτη αγρύπνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ένα αφυπνιστικό μεταμεσονύκτιο happening στήνει ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ντέλλας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά την παραμονή των Χριστουγέννων, από τα μεσάνυχτα της 23ης μέχρι τις 4 π.μ. της 24ης Δεκεμβρίου, με το κοινό να προσέρχεται ό,τι ώρα και για όση ώρα επιθυμεί. Ο πλήρης τίτλος είναι «Insomnia Greca - The Nativitas Insomnia / Η αγρύπνια της γέννησης - Γιορτάζοντας τη γέννηση ενός θεού πρόσφυγα» και πρόκειται για μια ολική παρέμβαση στο κτίριο του θεάτρου –από τα υπόγεια μέχρι το θόλο– με εγκαταστάσεις και performances γύρω από την έννοια του «Ξένου» με τη συμβολή του Δικτύου Μεταναστριών Ελλάδας «Μέλισσα».

Γαλοπούλα… to go

Θέλετε να στήσετε γιορτινό τραπέζι στο σπίτι αλλά να αποφύγετε την κουζίνα; Μπορείτε να προ-παραγγείλετε το φαγητό μέχρι τις 22/12 στο «F+W by Olivier Campanha» στο Κολωνάκι και να περάσετε να το πάρετε. Το set menu 4 πιάτων (πωλούνται και χωριστά ) κοστίζει € 35 το άτομο κι έχει στο επίκεντρο παραδοσιακή ψητή, γεμιστή γαλοπούλα με φρέσκια τρούφα, σαλάτα βαλεριάνα, πατάτες και καρότα γκλασέ.

H γιορτή ανήκει στα παιδιά

Στο Christmas Factory στο Γκάζι, όπως αναφέρει το αφιέρωμα του Αθηνοράματος, θα κάνουμε πατινάζ και γύρους στην τεράστια ρόδα με θέα στην Ακρόπολη, στο Εργοστάσιο Σοκολάτας στο Μαρούσι θα μπούμε στα βάθη της ζούγκλας του Αμαζονίου αναζητώντας τους δρόμους του κακάο και θα φτιάξουμε μπισκότα, στο Santa Claus Kingdom που φέρνει αέρα Ροβανιέμι στο ΜEC Παιανίας θα παίξουμε στην Καστροπολιτεία-action game και θα πάμε βόλτα με το Christmas express… Τα Χριστούγεννα ανήκουν πρώτα απ’ όλα στα παιδιά, και τα θεματικά πάρκα διασκέδασης της πόλης έχουν στήσει ένα μαγικό σκηνικό ειδικά γι’ αυτά. Μη μείνετε, βέβαια, μόνο σε αυτά. Εδώ θα βρείτε ένα μεγάλο αφιέρωμα σε όλα τα χριστουγεννιάτικα εργαστήρια των μουσείων (και είναι πολλά! ), τα οποία, μέρες που είναι, έχουν εξαντλήσει τη δημιουργικότητά τους: από ζυμώματα γλυκών και κατασκευές στολιδιών μέχρι χριστουγεννιάτικα επιστημονικά πειράματα και βόλτες στα σοκάκια της Πλάκας σε αναζήτηση των καμινάδων στις οποίες θα χωρέσει ο Άγιος Βασίλης!

7 must κλασικές θεατρικές έξοδοι

Από τον «Γάμο του Φίγκαρο», ένα διασκεδαστικό θέα­μα συνόλου διά χειρός Στάθη Λιβαθινού (Μέγαρο Μουσικής ) μέχρι τη «Μεγάλη χίμαιρα» ως πρωτοκλασάτη αστική τραγωδία (Πορεία ). Από τον «Θεό της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, μια πνευματώδη σάτιρα δωματίου με μια χρυσή τετράδα πρωταγωνιστών (Αθηνών ) μέχρι τον κλασικότροπο και ατμοσφαιρικό «Θείο Βάνια» με Φέρτη, Μάινα και Καλτσίκη να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους (Νέο θέατρο Βασιλάκου ). Και από τον «Ριχάρδο ΙΙΙ» σαν σκοτεινό καρτούν με all-star-cast από τον Γιάννη Χουβαρδά (Εθνικό ) μέχρι τον «Βίο του Γαλιλαίου» του Μπρεχτ από τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο με τον Χρήστο Στέργιογλου (Εθνικό Rex-Kοτοπούλη ) και τον «Φάουστ» του Γκαίτε με τον Νίκο Κουρή σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου (Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ), αυτές είναι μερικές από τις πιο hot παραστάσεις με κλασική αύρα για τις γιορτινές εξόδους.

Πίνουμε Χριστούγεννα!

Το «Six D.O.G.S.», διά σέικερ Μάριου Ηλιόπουλου, κρατάει το Christmas spirit ψηλά, με προτάσεις που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις, όπως το Yellow Apple, με αρωματισμένο τζιν με κίτρινο μήλο, μαστίχα, τζίντζερ, χυμό ανανά, gingerbread, μαύρο κάρδαμο και Christmas bitter. Στο «Clumsies» (φωτό ) το γνωστό ζεύγος «γιορτές και φυσαλίδες» επιφυλάσσει απρόσμενες παραλλαγές σε κλασικά champagne cocktails. Αλλά και ο «Μπλε Παπαγάλος» γίνεται Christmas spot, με εκπληκτικά ζεστά κοκτέιλ, όπως το Hot Toddy σε tailor made twist.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ