2015, η θερμότερη χρονιά της ιστορίας από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες: Στους 40 ακόμη & η Γερμανία

Εννέα μήνες του 2015 έχουν σπάσει μέχρι στιγμής τα προηγούμενα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών: ο Φεβρουάριος, ο Μάρτιος, ο Μάιος, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος, ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος, ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. 

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (NOAA), το Νοέμβριο η μέση θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 0,87 βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία του 20ου αιώνα, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί τον Νοέμβριο του 2013. Ο Νοέμβριος ήταν έτσι ο θερμότερος μήνας από το 1880, από την εποχή δηλαδή που τηρούνται αρχεία καταγραφής θερμοκρασιών. Ιδιαίτερα υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες σε τμήματα της Ευρώπης, της Αυστραλίας και της βόρειας Αμερικής.

Κοντά σε νέο ρεκόρ το 2015

Σε αυτά τα συμφραζόμενα το 2015 αναμένεται να γίνει η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των θερμοκρασιών. Για να χάσει το «ρεκόρ» αυτό η τρέχουσα χρονιά, σύμφωνα με την ΝΟΑΑ, θα πρέπει η θερμοκρασία του τρέχοντος μήνα να είναι τουλάχιστον κατά 0,81 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τον μέσο όρο του μηνός. 

Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 0,24 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη σε σχέση με τον πιο κρύο Δεκέμβριο, το 1916.

Προηγουμένως και η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας στη Γενεύη εκτίμησε ότι μετά το 2014 και το 2015 θα σπάσει το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών. Η μέση θερμοκρασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα είναι για πρώτη φορά κατά έναν βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Βασικότεροι λόγοι αυτής της εξέλιξης είναι η κλιματική αλλαγή που με τη σειρά της οφείλεται στις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Την κατάσταση επιδεινώνει όμως την ίδια ώρα και το μετεωρολογικό φαινόμενο του Ελ Νίνιο.

Το Ελ Νίνιο δεν επηρεάζει άμεσα τη Γερμανία, εξηγεί ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας DWD Γκέρχαρντ Λουξ. Εδώ το 2015 δεν πρόκειται να σπάσει το ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών του 2014. Σύμφωνα πάντως με τον μετεωρολόγο της DWD Φλόριαν Ίμπερι, το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2015 ήταν το έκτο θερμότερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών στη Γερμανία το 1881. Συνεπώς το 2015 θα είναι σε κάθε περίπτωση μια από τις δέκα θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Γερμανία.

40,3 βαθμοί στη Γερμανία το καλοκαίρι

Εντούτοις το 2015 καταγράφθηκαν στη Γερμανία οι θερμότερες μέρες από το 1881: στο Κίτσινγκεν, κοντά στο Βίρτσμπουργκ, ο υδράργυρος σκαρφάλωσε στις 5 Ιουλίου και στις 7 Αυγούστου στους 40,3 βαθμούς Κελσίου. Μέχρι πρότινος το γερμανικό ρεκόρ ανερχόταν στους 40,2 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο τμήμα της Γερμανίας - στο Ζαάρλαντ, την Έσση, τη Βάδη Βυρτεμβέργη και τη βόρεια Βαυαρία - το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου ήταν ιδιαίτερα θερμό και ξηρό, επισημαίνει ο Γκ. Λουξ. Σε μεμονωμένους μήνες οι μέρες βροχής ήταν έως και κατά 50 % λιγότερες σε σχέση με τον μέσο όρο και αυτό είχε φυσικά άμεσες επιπτώσεις στη φετινή σοδειά. «Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς εάν αυτό συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο ταιριάζει στην εικόνα των καλοκαιριών που θα μπορούσαμε να έχουμε στη Γερμανία τα ερχόμενα χρόνια», εξηγεί ο επιστήμονας.

Μπορεί στην πρόσφατη Διάσκεψη για το Κλίμα οι 195 συμμετέχουσες χώρες να συμφώνησαν στον περιορισμό της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη στους δυο βαθμούς Κελσίου , εντούτοις μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πώς ακριβώς θα επιτευχθεί η μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ