Σάλος με την απόφαση να κάνουν πρέσβη τραγουδιστή που καταδικάστηκε για βιασμό 14χρονης σε 18 χρόνια φυλάκισης

Επικρίνουν την Ζάμπια οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι αφού έδωσε χάρη σε έναν τραγουδιστή που είχε καταδικαστεί για τον βιασμό 14χρονη, στην συνέχεια τον διόρισε πρέσβη στον αγώνα κατά την φυλετικής βίας.
 

Ο Κλίφορντ Ντίμπα, γνωστός ως General Kanene, καταδικάστηκε το 2014 σε 18 χρόνια φυλακή, αλλά έλαβε χάρη από τον Πρόεδρο Έντγκαρ Λούνγκου μετά την έκτιση μόλις ενός έτους της ποινής του.

Μετά την απελευθέρωσή του, ο τραγουδιστής είχε εμπλακεί σε δύο ακόμη περιστατικά βίας κατά γυναικών, σύμφωνα με το Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Μια τέτοια εξωφρενική απελευθέρωση και κατόπιν διορισμός ως πρεσβευτής για την καταπολέμηση της φυλετικής βίας, όχι μόνο τραυματίζει το θύμα ξανά, αλλά αποθαρρύνει κι άλλα θύματα από το να αναφέρουν παρόμοια αδικήματα» δήλωσε η Dubravka Šimonović, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την βία κατά των γυναικών.

«Η απονομή χάριτος και ο διορισμός υπονομεύουν το ηχηρό μήνυμα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης γυναικών και κοριτσιών» πρόσθεσε η Šimonović.

Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών έχουν καλέσει την κυβέρνηση της Ζάμπια να άρει τον διορισμό του Ντίμπα και να διαβεβαιώσει πως δεν θα υπάρχουν περαιτέρω χάρες σε καταδικασμένους για εγκλήματα κατά των γυναικών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ