Εκτονώνεται η κρίση Αθήνας - Πράγας: Αμοιβαίες εξηγήσεις και επικοινωνία του Τσέχου ΥΠΕΞ με τον Νίκο Κοτζιά

Σχεδόν 24 ώρες μετά την ανάκληση του Ελληνα πρέσβη από την Πράγα, η τσεχική κυβέρνηση επικοινώνησε με την ελληνική ζητώντας συγνώμη για τις προκλητικές δηλώσεις του Τσέχου Προέδρου σε βάρος της Ελλάδας.

Γύρως στις 14:30 το μεσημέρι, οι πληροφορίες θέλουν τον ΥΠΕΞ της Τσεχίας Λούμπομιρ Ζαοράλεκ να τηλεφώνησε στον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά προκειμένου να του εκφράσει τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν διευκρινίζοντας ότι οι απόψεις του δεν αντικατοπτρίζουν τις θέσεις της τσεχικής κυβέρνησης

Επίσης, στην προσπάθεια της αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων, ο Τσέχος ΥΠΕΞ ζήτησε από τον κ. Κοτζιά να επιστρέψει άμεσα στην Πράγα ο Ελληνας πρέσβης και επιπλέον προσκάλεσε τον Ελληνα ΥΠΕΞ να επισκεφθεί επισήμως την Πράγα το συντομότερο δυνατόν. 

Αφορμή για την ανάκληση στην Αθήνα του Ελληνα πρέσβη, χθες, αποτέλεσαν οι εξαιρετικά υποτιμητικές για την Ελλάδα δηλώσεις του προέδρου της Τσεχίας την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, ο Μίλος Ζέμαν δήλωσε στο σλοβακικό πρακτορείο ειδήσεων TASR ότι «η Τσεχία θα προσχωρήσει στη ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, ει δυνατόν, από αυτήν της Ελλάδας». Ο κ. Ζέμαν έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να εκφράσει την απογοήτευσή του «που οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών της δεν οδήγησαν, τελικά, σε έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ