BBC: Βρίσκεται πραγματικά η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης; - Τι υποστηρίζει ο αρθρογράφος Jontly Bloom

Ο αρθρογράφος του BBC, Jontly Bloom, περιγράφει σε άρθρο του την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και αναρωτιέται αν βρίσκεται πραγματικά η Ελλάδα στο δρόμο της ανάκαμψης...

Ο Bloom αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος μέχρι να υπογράψει το τρίτο πακέτο διάσωσης.

Παραμένουν γραφειοκρατία και έλλειψη πολιτικής βούλησης 
Η Αθήνα έχει αυξήσει μόνο κατά μερικά δισ. τα έσοδά της από τις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ, λόγω της γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης

Τα πρώτα βήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων  
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, παρά την οριακή πλειοψηφία με την οποία περνούσαν τα μέτρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και τις ατελείωτες αντιπαραθέσεις, η κυβέρνηση έχει κάνει ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί το νέο πακέτο διάσωσης που έλαβε.
Επίσης, η κυβέρνηση έχει προχωρήσει με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, με το 51% του ΑΔΜΗΕ να παραμένει στο ελληνικό κράτος, ενώ προωθούνται παράλληλα και άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις. Για παράδειγμα, έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport. Ωστόσο, τα δύσκολα είναι μπροστά της. 

Μηδενικά όσα έχουν γίνει σε σχέση με αυτά που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση
Αλλά όλα αυτά είναι σχεδόν μηδαμινά μπροστά σε αυτά που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζει ο αρθρογράφος. Και αυτό γιατί η Αθήνα είναι πολύ πίσω στις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ.

Πολιτικός δυναμίτης το συνταξιοδοτικό
Επίσης, οι πικρές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με το συνταξιοδοτικό να αποτελεί ταυτόχρονα όρο του προγράμματος, αλλά και πολιτικό δυναμίτη. Περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και απειλεί να κλονίσει την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ