4 δισ. δολάρια ξοδεύτηκαν για Χριστουγεννιάτικα δέντρα στον κόσμο - Σε ποιο δεν πέφτουν οι βελόνες;

Ενώ η αγορά χριστουγεννιάτικων δέντρων αγγίζει παγκοσμίως τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια, αυτή τη χρονιά όλα δείχνουν πως μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο λόγω τιμών.

 

Η φετινή χρονιά ευνοεί τους καταναλωτές στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Μ. Βρετανία, εξαιτίας της υποτίμησης των νομισμάτων Δανίας και Νορβηγίας από όπου προέρχονται τα πιο εντυπωσιακά δέντρα των ευρωπαϊκών αγορών.

Το έλατο Νόρντμαν, γνωστό ως έλατο του Καυκάσου, είναι το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο δέντρο των Γερμανών. Σχεδόν το 90% των δέντρων που πωλούνται στην Γερμανία τα Χριστούγεννα, συγκαταλέγονται στον συγκεκριμένο τύπο. Το στοιχείο που τα κάνει τόσο αγαπητά είναι ότι δεν χάνουν σχεδόν καθόλου τις βελόνες τους.

Παρά το γεγονός ότι τα δέντρα αυτά φυτεύονται, μεγαλώνουν και κόβονται στην Γερμανία, οι σπόροι τους εισάγονται από τη Γεωργία. Τα έλατα κόβονταν σε περιοχές με πολύ πυκνή βλάστηση, ώστε να μην παρεμποδίζεται η ανάπτυξη των υπόλοιπων δέντρων. Σήμερα πάντως σχεδόν όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα προέρχονται από φυτώρια.

Στις ΗΠΑ λειτουργούν 15.000 φάρμες και δασικές σχολές, όπου μεγαλώνουν 400 εκατομμύρια έλατα για τις «ανάγκες» των Χριστουγέννων, χωρίς να χρειάζεται να «αιμορραγήσουν» τα δάση.

Σε περιόδους κρίσης η Ένωση συμφερόντων δασικών σχολών, National Christmas Tree Association, έχει ένα ισχυρό επιχείρημα: τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα εξασφαλίζουν 100.000 θέσεις εργασίας.

Εκτός από την αισθητική και την παράδοση, υπάρχει και η οικονομικοπολιτική πτυχή, γιατί τα πλαστικά δέντρα είναι σε ποσοστό 85% εισαγόμενα από την Κίνα. Μόνο η μεταφορά αυτών των «πράσινων βουρτσών καθαρισμού της τουαλέτας», όπως αποκαλούνται σκωπτικά, αφήνουν ένα όχι ανάξιο λόγου ενεργειακό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ