Τεχεράνη: Άφησαν λίγη ώρα φυλακισμένο δημοσιογράφο της Washington Post να δει τη γυναίκα του & τη μητέρα του

O ανταποκριτής της εφημερίδας Washington Post βρίσκεται φυλακισμένος στην Τεχεράνη για περισσότερες από 500 ημέρες.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για πρώτη φορά οι αρχές επέτρεψαν στην οικογένεια του Τζέισον Ρεζάιαν να περάσει αρκετή ώρα μαζί του μετά την φυλάκισή του για πάνω από έναν χρόνο. 

«Είναι η πρώτη φορά τον έναν χρόνο που κάνω επισκέψεις στη φυλακή Εβίν που μπόρεσα να περάσω περισσότερη ώρα μαζί του. Του έφερα ένα γεύμα που ετοίμασα στο σπίτι», ανέφερε η μητέρα του δημοσιογράφου  σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που δημοσίευσε η εφημερίδα.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014, καταδικάστηκε τον Οκτώβριο για «κατασκοπεία», αλλά η διάρκεια της ποινής του δεν έχει οριστεί από το επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης, στο οποίο διεξήχθη η διαδικασία.

Το δικαστήριο αυτό χειρίζεται πολιτικές υποθέσεις που αφορούν την ιρανική εθνική ασφάλεια. Η Washington Post χαρακτηρίζει τη δίκη του ανταποκριτή της παρωδία και έχει προσφύγει για την υπόθεσή του στην ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είχε δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με την Ουάσινγκτον, αλλά κατόπιν κυβερνητικό στέλεχος είχε απορρίψει την ιδέα. Ο 39χρονος Τζέισον Ρεζαϊάν έχει διπλή, αμερικανική και ιρανική, υπηκοότητα. Ήταν ανταποκριτής της Ουάσινγκτον Ποστ στην Τεχεράνη δύο χρόνια όταν συνελήφθη. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί εξαιτίας των συνθηκών κράτησής του.

Ο Μάρτιν Μπάρον, ανώτερο στέλεχος της σύνταξης της Washington Post, δήλωσε ότι τον χαροποίησε ιδιαίτερα ότι οι αρχές του Ιράν επέτρεψαν αυτή τη χριστουγεννιάτικη επίσκεψη των οικείων του στον φυλακισμένο δημοσιογράφο. Ωστόσο ο Μπάρον πρόσθεσε ότι οι δεσμώτες του πρέπει τώρα να κάνουν ένα βήμα παραπέρα, «να πράξουν αυτό που επιτάσσει η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια: να απελευθερώσουν τον Τζέισον και να του επιτρέψουν να ζήσει ως ελεύθερος άνθρωπος, που μπορεί να περνάει χρόνο με την οικογένειά του όπου και όποτε τον ευχαριστεί».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ