Έως 20% περικοπές στις επικουρικές - Στόχος να καλυφθεί «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ

Με στόχο να μην «πειραχθούν» οι επικουρικές συντάξεις κάτω των 170 ευρώ πηγαίνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο κρίσιμο ραντεβού με το κουαρτέτο των δανειστών για το Ασφαλιστικό, στις 8 Ιανουαρίου. 

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει καμία ένδειξη για τις προθέσεις των εταίρων, ελπίζει η μείωση κατά 20% περίπου που προτείνει για τις «υψηλές» επικουρικές, άνω των 400 ευρώ, να είναι αρκετή.

Στόχος είναι να αποφευχθεί μια οριζόντια περικοπή και για το λόγο αυτό το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται πιο περίπλοκα μοντέλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους». Το σενάριο που προκρίνεται λέει ότι θα μείνουν ανέπαφες  οι επικουρικές κάτω των 170 ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους περίπου 711.000 δικαιούχους θα εφαρμοστούν περικοπές που θα υπολογίζονται κατά περίπτωση, βάσει του ποσοστού της μείωσης και των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» παραμένουν οι περίπου 82.000 δικαιούχοι, που παίρνουν επικουρικές άνω των 400 ευρώ, οι οποίοι απειλούνται με μείωση έως και 20%.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, μεσοσταθμικά οι περικοπές θα είναι της τάξης του 10%, καθώς κάποιοι συνταξιούχοι δεν θα επηρεαστούν καθόλου, ενώ κάποιοι θα υποστούν μεγαλύτερες περικοπές. Τα στοιχεία δείχνουν πως το «κενό» είναι περί τα 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. υπολογίζεται να καλυφθούν από την αύξηση των εισφορών και άλλα 200 εκατ. από την αξιοποίηση της περιουσίας. Οι κλιμακωτές παρεμβάσεις σχεδιάζεται να καλύψουν τα εναπομείναντα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της κυβέρνησης. 

Το υπουργείο άλλωστε προτείνει αύξηση των εισφορών κατά 1% στις κύριες και κατά ακόμα 1% (0,5% από τους ασφαλισμένους και 0,5% από τους εργοδότες) στις επικουρικές. 

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Κυριακή παραδέχθηκε τη μείωση τάξης 20% στις επικουρικές και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αποκλείει οποιαδήποτε μείωση στις κύριες συντάξεις. Τόνισε μάλιστα ότι «όταν βγει το σχέδιο νόμου θα φανεί ότι δεν ισχύει η προπαγάνδα για μείωση 30-40% των συντάξεων. Θα κατοχυρώνεται η κύρια σύνταξη, γίνεται προσπάθεια για τις επικουρικές, οι οποίες θα υποστούν μείωση το πολύ 15-20%».

Το προσχέδιο της πρότασης της κυβέρνησης θα αποσταλεί στους δανειστές στις 31 Δεκεμβρίου, ενώ σε κάθε περίπτωση το νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τα μέσα του Γενάρη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ