Η σπάνια λέαινα Mmamoriri που έχει χαίτη και κορμοστασιά σαν αρσενικό λιοντάρι

Η λέαινα Mmamoriri μάλλον έχει βαλθεί να φέρει τα πάνω κάτω στο ζωικό βασίλειο, καθώς η ύπαρξή της και μόνο καταρρίπτει τα στερεότυπα που ισχύουν για τα δύο φύλα του συγκεκριμένου είδους.    

Το θηλυκό λιοντάρι έχει υιοθετήσει αρσενικά χαρακτηριστικά προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης, όπως η χαίτη και ένας πιο βαθύς βρυχηθμός για να τρομάζει δυνητικά επιθετικές αγέλες. Η πιο σκούρα γούνα συνήθως υποδηλώνει υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, γράφει ο ερευνητής Robynne Kotzee στο Africa Geographic, κάτι που εξηγεί και το γιατί η χαίτη της Mmamoriri είναι τόσο χτυπητή στο μάτι.  


Ο Dr Simon Dures μελέτησε την αγέλη της Mmamoriri σαν μέρος της δουλειάς του με τα Zoological Society και Imperial College του Λονδίνου. Εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν πως δεν διαθέτει το έξτρα χρωμόσωμα Y, κάτι που εν μέρει εξηγεί τα διφορούμενα χαρακτηριστικά της.   Ωστόσο, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς τα τελευταία χρόνια στον πληθυσμό των λιονταριών που ζουν στο Okavango Delta έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 5 ακόμη παρόμοιες περιπτώσεις από λέαινες με αρσενικά χαρακτηριστικά.  


Την Mmamoriri πρωτοανακάλυψαν οι επιστήμονες το 2012 και εικάζουν πως δεν μπορεί να κάνει μωρά. Σε παρόμοιες περιπτώσεις όμως, είναι βέβαιοι πως τα λιοντάρια αυτής της κατηγορίας αν αναπαραχθούν σίγουρα θα περάσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους στους απογόνους τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ